Menü Altı
Menü Altı

Atun: “KKTC modeli literatüre girecek”

Atun: “KKTC modeli literatüre girecek”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, mevcut enerji ve doğal kaynak araştırma ve değerlendirmeleriyle beraber, enerji hatlarının oluşmasıyla KKTC’nin de Tayvan modeli gibi, kendi özel durumuyla literatüre “KKTC modeli” olarak gireceğine inandığını söyledi.

Atun, KKTC ekonomisinin özellikle son 8-9 yılda kayda değer olumlu ilerlemeler yaşadığını belirterek, ülkenin Türkiye’nin de destekleriyle çok geliştiğini dile getirdi.

İstanbul’da bulunan Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, Cihannüma Derneği tarafından “Akdeniz Havzasında Enerji Politikaları ve KKTC Ekonomisi” başlığıyla düzenlenen “Fikristanbul Buluşması”nda konuşma yaptı.

Atun, ” ‘Türk askeri çekilsin’ demek, o toprakları teslim etmek anlamına gelir. Bu sadece adada yaşayanların güvenliğiyle ilgili değil. Bu, Türkiye’nin güney sınırlarının müdafaası ve güvenliğiyle de yakından alakalı bir meseledir” dedi.

Atun, bölgedeki bütün kavgaların temelinde enerjinin olduğunu, enerjinin sadece petrol ve doğal gazdan oluşmadığını, suyun önemli bir yeri bulunduğunu belirterek, bu süreçte ana vatan Türkiye ile küresel projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Türkiye’den KKTC’ye deniz altından su hattı döşendiğini anımsatan Atun, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat vizyonu, takibi ve ısrarıyla 2010’da başlandı ve 2015’te tamamlandı. Şu anda Anadolu’nun bereketli suları KKTC’nin kurak topraklarına hayat getiriyor. Bu, kendi içinde Güney Kıbrıs’ı da hesaba almış bir proje. Güney Kıbrıs’la da bunu insani gerekçelerle paylaşmak isteriz ama bu aynı zamanda çok önemli bir siyasi güç demektir. Bu devamında İsrail ve Ürdün’e de uzanarak, bölgenin su sıkıntısına çare üretebilir. Dolayısıyla bu, elbette küresel niteliği olan bir projedir” ifadelerini kullandı.

Elektrik üzerinde de çalıştıklarını dile getiren Sunat Atun, şöyle devam etti:

“Türkiye’den deniz altı kabloyla KKTC’ye elektrik enerjisi nakledilmesi de ekonomimize sürdürülebilirlik getirecektir. Bu, ucuz, kesintisiz ve büyük ölçekli elektrik enerjisi imkânı sağlayacaktır. Bu beraberinde kuzey-güney ve doğu-batı ekseninde dünyanın en değerli enerji koridorunu barındıran Türkiye’nin en etkili enerji merkezi olması yolunda ciddi bir zenginlik sağlayacaktır. Akdeniz’de gaz ve petrol aramalarına ilişkin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına 30 yıllık imtiyaz hakkı verdik. Karada yapılan aramalar yerini denizlerde sismik araştırmalara bıraktı. Sismik araştırmalar da tamamlandı. Tahmin ediyoruz 2017’nin son ayları veya 2018’in ilk aylarında bir sondaj platformu Akdeniz’e KKTC karasularına gelir, sondajlama yapılır, o bölgedeki gaz yataklarına biz de erişmiş ve Rumlar tarafında gasp edilmeye çalışılan kendi haklarımızı elde etmiş oluruz.”

 

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir