En Ust

13 Aralık 2024

Menü Altı
Menü Altı

Berova: “Üniversite açma izinleri artık Meclis’in”

Berova: “Üniversite açma izinleri artık Meclis’in”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, yeni üniversite açma izinlerinin bundan böyle Cumhuriyet Meclisi tarafından verilebileceğini açıkladı.

“Okulların 18 Eylül’de açılması ortak kararla alındı, eleştiriler yersiz” diyen Berova, 18 Eylül’de ders zilinin orta öğretim için 07.55, ilköğretim için 08.00’de çalacağını hatırlattı.

Berova, okullardaki müfredatın Türkiye ile birebir aynı değil ama uyumlu olduğunu söyledi.

Atatürk Öğretmen Akademisi’nin ülkenin bir değeri olduğunu vurgulayan Bakan Berova, kapatılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, bu yıl okulların altyapı yatırımlarına 20 Milyon TL’lik bir pay ayrıldığını ve bu ayrılan pay doğrultusunda okullarda belirlenen eksikliklerin giderilmesine çalışıldığını vurguladı.

Berova, hazırlanan projelerin okullarda uygulamaya başlandığını, birçoğunda sona ulaşıldığını, bir kısmının ise halen devam ettiğini belirtirken, çalışmalar devam ederken de eğitimin aksamaması için gerekli tüm tedbirlerin okul yönetimi ve okul aile birlikleri ile ortak kararla şekillendiğini kaydetti.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, yeni Eğitim ve Öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala gündemde olan konularla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Sendikaların eksiklerle ilgili açıklamalarını eleştiren Berova, ”Basında görüyoruz, inşaatlarla ilgili resimler çıkıyor ama bunları yapanlar söz konusu okullara gidip okul aile birlikleri ile yada okul müdürleri veya okul yöneticileri ile görüşüp bu görüşleri aktaran bir yazı da maalesef paylaşmıyorlar” diyerek göreve geldikleri günden beri eğitim adına atılan adımların görülmek istenmediğini kaydetti.

Bütçenin aralık sonu geçtiğini, şubat sonu mart başı ise açıldığını hatırlatan Bakan Berova, Mart ayı içerisinde gelinen süreçte 20 Milyon TL’lik yatırımın 130-140 civarında bir yapım ihale dosyası hazırlayarak Merkezi İhale komisyonuna gönderdiklerini ifade etti.

“Her yıl olduğu gibi bir karalama kampanyası…”

Çalışmaların bittiği okullar olduğunu ama kimsenin gidip de okul yönetimlerine, okul aile birliklerine ” bu okullarda neler oluyor?” diye sormadığını söyleyen Berova, her yıl olduğu gibi bir karalama kampanyası içinde birilerinin çıkıp açıkça riyakârlık yaptığını belirtti.

Sendikaların eğitim ve öğretim yılına grevlerle girdiğinin hatırlatılması üzerine ise Bakan Berova, bu şekilde yaklaşımların geçmiş yıllarda da görüldüğünü, ama “bir önceki yıla baktığında grev konusunun sadece saatlerin değişme hususunda olduğunu” kaydetti.

“Eksik kadrolara 12 müdür, 42 tane de müdür muavini ataması yapılacak”

Yapılan altyapı yatırımları ile istatistiklere bakıldığı zaman, ilköğretime 40 civarında öğretmen alınacağının ama geçmiş yıllarda bu kadar yüksek rakamlarda öğretmen alımının görülmediğini söyleyen Berova, eksik olan kadrolara 12 Müdür, 42 tane de müdür muavini ataması yapılacağını açıkladı. Berova, “Geçmiş yıllarda böyle bir atama görülmedi. Hem altyapı, hem okul, hem de bakanlık içi kadrolarının eksiklerinin tamamlanması adına çok önemli adımlar atıldı” dedi.

“Okulların 18 Eylül’de açılması ortak kararla alındı… Eleştiriler yersiz”

Bakan Berova, okulların neden 15 Eylül değil de 18 Eylül’de açılacağının detaylarını da paylaştı.

“Geçmiş akademik yıl yapıldığı zaman bu yıl ilköğretimin ders başı tarihi 15, ortaöğretimin de 18 Eylül olarak belirlendi. Teknik elemanlar çizelgeyi önüme getirdiklerinde 15 Eylül’ün Cuma gününe denk geldiğini gördüm. Bunu görünce keşke 18 yapılsaydı dedim ama bana geçmiş senelerde bu konunun sendika ile istişare edilerek kararlaştırıldığı cevabı verildi.

Böylelikle okulların 15’inde açılması takvimi yürürlüğe girdi. Daha sonra nakillerle ilgili sendikanın da yaptığı bir çalışma vardı ve teknik elemanlarla sendikanın yaptığı toplantıda konunun gündeme geldiği bilgime getirildi. Bu bilgiyi bana İlköğretim Dairesi müdür vekili verdi. Sonrasında sendikanın da onayı ve imzası alınarak okulların açılış tarihi 18 Eylül olarak ortak kararla alındı” dedi.

Bu durumda sendikanın eleştirilerinin yersiz olduğunu çünkü alınan kararda kendi yetkililerinin de imzası olduğunu söyleyen Berova; “Yetiştiremediler diye 18’inde açılması kararı alındı şeklinde yazılı açıklamalar yapıldı. Konu görüşülürken kendi yetkilileri de oradaydı. İmza da attılar. Şimdi yaptıkları riyakarlıktır” dedi.

“Dünyanın en karmaşık nakil sistemi uygulanıyor”

Bakan Berova, öğretmen atamalarının neden geciktiği konusunda ise  “Öğretmenlerin atamaları temmuz ayı içerisinde yapılır diye bir düzenleme var. Dünyanın en karmaşık nakil sisteminin uygulandığı ülkemizde bir okula nakil ile tercihler alınıyor telefonla kişiye ulaşılıyor tekrardan tercihler alınıyor. Sistem gerçekten çok yavaş işliyor. Bunu tekrardan düzenlememiz gerekiyor” dedi.

Berova şöyle devam etti:

“Geçmiş yıllara da bakıldığında temmuz başında bunun yapılamadığını pratikte yapılabilirliğinin olmadığını görüyoruz. Bunun üzerine müdür, müdür muavini kadrolarını doldurduk. Okullara dağılma süreci var, sınavlar, itirazlar bunların değerlendirilmesi var. Buna bağlı olarak 15 Temmuz’ da süreç bitirilemedi. Önümüzdeki süreçte yeni yöntemler bulmamız gerekebilir belki de tarihleri daha da öne çekebiliriz. Bu yıl öğretmen sınavlarının erken yapılabilmesi adına farklı bir uygulama içinde ihtiyaç olan branşlar bana bildirildi ve 1’er kişilik münhal haline kamu hizmeti komisyonuna 21 Temmuz’da gönderdik. KHK sınav tarihini belki de yoğunluktan 5 Eylül olarak açıkladı, daha sonra da 10 Eylül’e aldılar. KHK başkanı ile görüştüm ve 18 Eylül’e kadar sürecin tamamlanacağı yönünde açıklama yaptı”

“Okul saatlerini velilerin çocuklarını okula rahat bırakabilmeleri için uyarlamalıyız”

Yazılı açıklamasında eğitim saatlerine de değinen Özdemir Berova, derslerin toplam saati ve ders dağılım çizelgesi ile ilgili bir sıkıntılarının olmadığını ama buna karşın okul başlama ve bitiş saatini toplumun ihtiyaçlarına ve gerekliliklerine göre planladıklarını kaydetti.

Ailelerin özel veya kamuda çalıştıklarını, velilerin çocuklarını okula rahat bırakabilmeleri için uyarlama yapmakla yükümlü olduklarını ve bunun için çalıştıklarını kaydeden Berova, kamu ve özel sektör çalışma saatlerinin planlama yapılması açısından önemli olduğunu belirtti. Çocukların aydınlık bir saatte ders zili ile güne başlamaları ve günü bitirirken yine aydınlık bir saatte olunmasının da önemine değinen Bakan Berova, 18 Eylül’de ders zilinin orta öğretim için 07.55, ilköğretim için 08.00’de çalacağını hatırlattı. Berova, yıl içerisinde gerek kamu ve gerek özel çalışma saatlerinde herhangi bir düzenlemeye bağlı olarak Milli Eğitimve Kültür Bakanlığı’na bağlı okullarda Başbakanlık,Başbakan Yardımcılığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın uhdesinde değişebilecek çalışma saatleri için programlarının altına not düştüklerini ve çalışma saatlerine göre okul açılış ve kapanış saatlerinde kendilerinin de uygulama değişikliğine gidebileceklerini belirtti.

Müfredat konusunda basında yer alan iddiaların sorulması üzerine, bu konuda da açıklama yapan Bakan Berova, “okul öncesinden başlayıp 8’inci sınıfın sonuna kadar olan ders müfredatı, program bazlı olarak, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın yazdığı kitaplar ve belirlediği programlardan oluşacaktır” ifadelerine yer verdi.

“Müfredat TC ile aynı değil, uyumlu”

Geçmişten günümüze 2000’li yılların başına kadar olan süreçte eğitim içerisinde uygulanan müfredatın Türkiye ile birebir aynı değil ama uyumlu olduğunu belirten Bakan Berova, Kıbrıslı Rumların da müfredatlarının her zaman Yunanistan ile uyumlu olduğunu söyledi. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı olarak sendikalardan, siyasi partilerden, sivil toplum örgütlerinden “Ne Mutlu Türk’üm” diyebilecek olan bir gençlik yaratabilecek olan her türlü öneriye olumlu bakacaklarını ve uygulamaya da koyacaklarını açıkladı.

Çanakkale kampları… “Hiç şikayet duymadım”

Çanakkale ziyareti ile ilgili de değerlendirmede bulunan Bakan Berova, orada verilen mücadeleyi çocukların yerinde öğrenmesi ve o havayı solumasının çok önemli bir olay; kitaplarda okunanların yaşandığı yerlerin ziyaret edilmesinin de önemli olduğunu ifade etti.

Bakan Berova, söz konusu gezinin 5 bin  insana açık olan bir gezi olduğunu, bu insanların hiçbirinden şikâyet duymadığını da belirtti.

Gizli kapaklı bir program olmadığını “din dayatıldı” gibi söylentilerin de gerçekle bağdaşmadığını ifade etti.

“Üniversite açma izinlerini bakanlık değil Meclis verecek”

Bakan Berova, üniversite açma izinleri konusunda ise şunları ifade etti:

“Bundan sonraki süreç içerisinde yeni açılacak her üniversite, KKTC Meclisi tarafından verilecek izin ve onay ile açılabilecek. Biz bu yasayı çok büyük zorluklarla Meclis’ten geçirdik çünkü birçok engel çıktı önünüze ama ben bakanlığı aldığım Nisan 2016 tarihinin yasanın geçtiği tarihe kadar, tek yetki bana ait olmasına rağmen, tek bir üniversitemize ön açma izini vermediğimi buradan bir kez daha vurgulamak istiyorum.”

“AÖA bizim bir değerimizdir… “

Özdemir Berova, Atatürk Öğretmen Akademisinin kapatılacağı söylemlerini de yanıtladığı yazılı açıklamada, “AÖA bizim bir değerimizdir” diyerek böyle bir şey olmadığını vurguladı.

Berova şunları kaydetti:“Atatürk Öğretmen Akademisini kapatmak isteseydik iki yasal düzenleme yapılırdı, birinci yasal düzenlemede denildi ki kamusal alandaki öğretmen alımlarında AÖA mecburiyeti olması kaldırılmıştır. İkincisi, Atatürk Öğretmen Akademisine öğrenci almazdık, AÖA’yı kapatıyoruz derdik yasa ile kapatırdık yani kapatma budur.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :