Menü Altı
Menü Altı

Şefik: “Hukuka aykırı işlem yapan kişi şikayet edilmeli”

Şefik: “Hukuka aykırı işlem yapan kişi şikayet edilmeli”

Yüksek Mahkeme ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Narin Ferdi Şefik, ülkede hukukun üstünlüğünü daha da artırmak için, kim tarafından yapıldığına bakılmadan yanlışların, hataların, yolsuzlukların sonuna kadar takip edilmesi ve polise şikayet edilerek dava açılması gerektiğini söyledi.

Şefik, “Bana göre yapılması gereken, herhangi bir kanuna aykırı işlem yapan kişinin şikayet edilmesi, aleyhine dava getirilmesi ve mahkemede yargılanmasıdır” dedi.

Narin Ferdi Şefik, pazar günü yapılacak erken genel seçime kısa süre kalan bu akşam Kıbrıs Genç TV’de yayımlanan Er Meydanı programına konuk oldu ve Mustafa Alkan’ın sorularını yanıtladı.

Seçim hazırlıkları, seçmenlerin nasıl oy kullanacağı ve sonuçların nasıl açıklanacağı konularında bilgiler veren Şefik, örnek oy pusulasıyla da örnekli açıklamalarda bulundu.

YSK Başkanı Narin Ferdi Şefik, seçimin idaresinden sorumlu olan kurulun tüm personelinin, seçimi alınlarının akıyla tamamlamak için canla başla çalıştığını anlattı ve sorumluluklarıyla ilgili bilgi verdi.

Propaganda sürecinde YSK’yı rahatsız eden bir problem yaşanmadığını ifade eden Şefik, “Genellikle bütün siyasi partilerin eşit şekilde kullanabilecekleri olanakları kullanmalarına bir itirazımız yoktur. Eşit ve adil paylaşım olduğu sürece herhangi bir sorun yaşanmıyor” dedi.

Tek sorun anket

Propaganda sürecinde yaşadıkları tek sorunun, bir anket sonucu yayımlama çabasından kaynaklandığını belirten YSK Başkanı Şefik, Kıbrıs Türk basınının bir internet sitesi hariç bu anketi yayımlamamasından duyduğu memnuniyeti ifade etti ve bu sitenin de Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurulu tarafından kapatıldığını, söz konusu yayını kaldırınca da yeniden açıldığını anlattı.

YSK Başkanı Şefik, seçim propaganda sürecinin cumartesi saat 18.00 itibarıyla sona ereceğini hatırlatarak, pazar günü saat 19.00’a kadar sürecek yasaklara uyulması ve hassasiyet çağrısı yaptı.

Yasak olan bu sürede propaganda yapıldığı taktirde tespit edilerek yasadaki yetkilerini kullanacaklarını kaydeden Şefik, propaganda dönemindeki şikayetlerde müracaat edilecek makamın da polis olduğunu söyledi.

Seçime ilişkin anket sonuçları yayımlamanın 23 Aralık’tan sonra yasak olduğunu hatırlatan Şefik, “Anket sonuçlarının bizim ülkemizde yayımlanması bir suçtur. Polise gidilirse bu şikayetin soruşturulması gerekir. KKTC topraklarında bir yayın ve dağıtım gerçekleşmişse bana göre suç oluşmuştur. Eğer bu anket KKTC’de bulunan herhangi birine gönderilmişse suç işlenmiştir” dedi.

YSK Başkanı Şefik, Seçim ve Halkoylaması’yla ilgili yorumlar konusunda “Bence ve YSK açısından yasa açıktır sarihtir” dedi ve belki, yasayı yapanların murat ettiklerini yasaya koyamadığını belirtti.

Karma oy konusundaki yorumu yasada göremediklerini kaydeden Şefik, “Yasalar yoruma muhtaçtır ancak ‘acaba ne demek istediler’ derseniz o zaman Meclis tutanaklarına gidersiniz. Bizim buna ihtiyacımız olmadı çünkü oy pusulasındaki sistem tamamen ilçelere endekslenmiştir. Nasıl oy ve tercih kullanacağımız, oyların nasıl hesaplanacağı  hep ilçe endekslidir. O nedenle tek seçim bölgesi olmasına rağmen, oy pusulasının tümü bir seçim bölgesi olduğu için 49+1 mümkün değildir” diye konuştu.

YSK Başkanı Şefik, Er Meydanı’nda, pazar günü seçmenlerin 3 şekilde kullanılabileceğini de yineledi ve detaylı bilgi verdi. Program sırasında YSK’nın hazırlattığı oy kullanma yöntemlerini anlatan film de gösterildi.

KKTC’nin ilk kez bu seçimde uygulanacak yeni yasa uyarınca tek seçim bölgesi olması nedeniyle kimlerin milletvekili seçileceğinin ülke genelindeki oylarla belirleneceğini anlatan Şefik, “Örneğin Lefke’nin milletvekillerinin kimler olacağına, Lefke adaylarının ülke genelinde alacağı oylar etkili olacak” dedi.

Oy verme yerinde oyunu kullanan bir seçmenin hata yaptığını fark edip başka bir oy pusulası isteyemeyeceğini vurgulayan Şefik, seçmenleri dikkatli olmaya çağırdı.

Oyların nasıl sayılıp değerlendirileceğiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Şefik, sonuçların sandık kurullarınca cetvellere yazılacağını ve çeşitli kontrollerden geçirileceğini, matematiksel sağlamalar da yapılacağını, eksiklik ve tutarsızlık görülürse sandık kurullarının tekrar sayıp hatayı gidereceğini, son kontrol noktasının ise ilçe seçim kurullarındaki yargıçlar olacağını anlattı.

Şefik, seçim sonuçlarının YDÜ bilgisayarlarına aktarılarak internetten ve mahkemelerde kurulacak büyük ekranda açıklanacağını bildirdi.

Mühür kullanacak bir seçmenin, mühürü oy vermek istediği partinin adının ve ambleminin altındaki boş kutuya bir kez vurması gerektiğini vurgulayan Şefik, mühür kullanıldıktan sonra başka partilerin adaylarına tercih yapılmasının yanlış olduğunu, bu durumda sadece mühürün geçerli olacağını kaydetti. Şefik, mühürün parti adı ve amblemlerine taşması halinde de geçerli ancak aday isimlerinin üzerine gelmesi halinde geçersiz olacağını belirtti.

YSK Başkanı Şefik, yüzde 5’lik baraj altında kalan partinin oylarının orada kaldığını bir yere gitmediğini de vurguladı ve bazı söylentilere de açıklık getirdi ve “Seçmenin 24 ile 50 arasında oy kullanma hakkı var. 50’den az kullanılan oylar için hiçbir şekilde müdahale olmaz” diye konuştu.

Şefik, “Geçersiz oyların düşük olmasını temenni ediyorum. Söylentilerin tersini bekliyorum. Seçmenin son ana dek nasıl oy kullanacağını öğrenme fırsatı var” dedi.

Seçmenin paravanın arkasına elinde birşeyle girmesi yasak

Seçimde göre alacak sandık görevlileri pazartesi idari izinli olacağını, devlet okullarının da tatil olacağını kaydeden Şefik, her sandıkta bir de polisin görev yapacağını, seçmenlerin oy verecekleri paravanın arkasına geçerken yanlarında cep telefonu dahil hiçbir şey olamayacağını, tespit edilirse tutuklanacağını belirtti ve “Not almak, paravanın arkasına elinizde birşey götürmek yasak. İsteğimiz seçmenin hür iradesinin oya yansımasıdır” diye konuştu.

YSK Başkanı Şefik, seçim sonuçlarının salıya sarkmadan açıklanmasını umut ettiğini de söyledi.

Seçmenlere pazar günü oylarını kullanması ve sandığa gitmekten kaçınmaması, iradesini sandığa yansıtması çağrısı yapan Şefik, seçim sonuçlarının ülkeye hayırlı uğurlu olması dileğini de ifade etti.

“Cumhurbaşkanı’nın Anayasa Mahkemesi’nden görüş istediği 3 yasa var”

YSK Başkanı Şefik, Cumhurbaşkanı’ndan Anayasa Mahkemesi’nden görüş talebiyle gelen 3 yasa bulunduğunu belirterek izlenecek süreci anlattı ve duruşma başladıktan sonra 45 gün içinde verilecek görüşün bağlayıcı olduğunu kaydetti.

“Hukuka aykırı işlem yapan kişi şikayet edilmeli”

Şefik, ülkede hukukun üstünlüğünü daha da artırmak için, kim tarafından yapıldığına bakılmadan yanlışların, hataların, yolsuzlukların sonuna kadar takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Şefik, “Bana göre yapılması gereken, herhangi bir kanuna aykırı işlem yapan kişinin şikayet edilmesi, aleyhine dava getirilmesi ve mahkemede yargılanmasıdır. Polise şikayet edilmesinden sonra da takip edilip davasının getirilmesi lazım. Geçmişe bakılırsa bu çok yapılmıyor. Davanın mahkemeye dosyalanmasından sonra mahkeme devreye girer. Yani, bir dava dosyalanana kadar mahkemenin hiçbir etkisi yoktur” dedi.

Milletvekillerinin dokunulmazlığı varken ceza davası açılamadığını da hatırlatan Şefik, dokunulmazlıkları da ancak Meclis’in kaldırabildiğini belirtti.

 

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir