En Ust

09 Eylül 2024

Menü Altı
Menü Altı

“Zirve 4.0 Değişen Gazetecilik”, açılış konuşmaları ile GAÜ Millenium Senato Hall’de başladı

“Zirve 4.0 Değişen Gazetecilik”, açılış konuşmaları ile GAÜ Millenium Senato Hall’de başladı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İletişim Fakültesi tarafından organize edilen “Zirve 4.0 Değişen Gazetecilik”, açılış konuşmaları ile GAÜ Millenium Senato Hall’de başladı.
GAÜ’den yapılan açıklamaya göre, zirvenin açılışında konuşan GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, “Kendi tarihimizden, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Basın, milletin müşterek sesidir” özdeyişi berraklık oranının nasıl olması gerektiği konusundaki, tüm şüpheleri ortadan kaldıracak kadar güçlü ve ölümsüz bir sözdür. Bu gerçekliğin, günümüze de gerekli tüm ilhamı vereceği yönündeki inancımızı koruyoruz.” dedi.
Akpınar, medyanın; sahip olduğu imkanlar neticesinde, toplumu bir arada tutma ve haber alışverişini hızlandırma sorumluluklarını üstlendiğini vurgulayarak; “Artık, medya kuruluşlarının sahiplik algısı değişmiş. Büyük miktarda sermayeye duyulan ihtiyaç, yerini bilgi ve donanıma bırakmaya başlamıştır” ifadelerini kullandı.
GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlayarak, İletişim Fakültesi aracılığı ile düzenlenen zirveye ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyledi.
Öztürk “Zirvede; gazetecilik mesleğinin yaşamını, neden yaşatılması gerektiğini ele alan zengin içerikli konuşmalar ve tartışmalar olacak. Aynı zamanda burada bir basın buluşma ortamını da hazırlamış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Özgöker; “Kardeş üniversitemizin bu denli önemli bir günde ev sahipliği yapmış oldukları bu güzel organizasyon da şahsım ve üniversitem adına büyük bir onurla katıldım. 30 yıl Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’nde gazeteci ve halkla ilişkiler çalışanlarını buluşturan bir kişi olarak, gazeteciliğin kamuoyuna ve bizlere daha iyi hizmet sunabilmesinde bu günü bir fırsat olarak görüyoruz. Basın Özgürlüğü Günümüzü kutluyorum” şeklinde konuştu.
Turizm Bakanlığı Müsteşarı ve GAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmet Esenyel, konuşmasında, “Teknolojinin bu kadar çok geliştiği ve bizlerin de buna ayak uydurduğu bu jenerasyon diliminde takdir edilmelidir ki, artık teknolojinin gelişim ayaklarına ulaşılamamaktadır. Bizler, kendi cebimizde taşıdığımız telefonlarımızla bile her an ilgili ve alakadarız. Bu kadar gelişim içerisinde de tüm zorluklara rağmen çalışan ve bu gelişimleri, siyaseti, günlük hayatı takip eden gazetecilerin Dünya Basın Özgürlüğünü kutluyorum” ifadelerini kullandı.
GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pınar Eraslan Yayınoğlu; “Bu zirvede değişen gazetecilik teması kapsamında; mesleğin, teknolojik gelişmelerin parçası olarak süregiden değişimini, güvenilir enformasyon sorununu, haber servisi sunan teknoloji şirketlerine karşı gazeteleri güçlendirmeyi savunan görüşleri, içerik üretim dünyasının aktörlerini ve bu ortamda mesleğin nasıl sürdürülebileceğini ele alan konuşmalar dinleyeceğiz. Gazetecilik mesleğini değiştirip onun geleceğini biçimlendiren; dijital teknoloji ve internetin getirdiği uygulamaların yanı sıra, “Endüstri 4.0” temelli teknolojik gelişmelere de göz atmamızı sağlayacak değerli konuşmacılarımıza buradan teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Zirvede, “Geleceği Öngörmek” konusunda konuşma gerçekleştiren, GAÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar; “Kendimize özgü günlerimizin 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü gibi bunların yanı sıra bu günü UNESCO’ya borçluyuz. UNESCO modelleşmeyi sağlayacak ve bu modellemeyi geliştirecek olanın kitle iletişim araçları olması konusunda temel hususları mevcuttur. Teknoloji öylesine güçlü ve aramıza öyle bir girdi ki, gelişiminde biz neredeyiz sorularını soracağız. Yeni teknolojiler karşısında düşünmekteyiz. Ancak, eğer bir toplum kendi gelişim sürecinde kendi iletişim araçlarını üretmiyorsa, o toplumun çok ciddi olarak yapısal sorunlarla karşılaşıyor demektir” şeklinde konuştu.
Zirvenin ilk gününde bugün Haberin Değeri ve Bilgiye Dayalı Haberciliğin Yaşatılması hakkında Süper Haber’den Metehan Demir, Post-truth Çağında Gazetecilik hakkında MBI’den Melis Tufur, Güvenilir Enformasyonun Peşinde Yalan Haberle Müdahale ile ilgili Teyit. Org’dan Şükrü Oktay Kılıç, Online Medyanın Yazılı Basın üzerinde yansımaları hakkında İcat Medya’dan Ömer Güran, İnternet Gazetesinden Yazılı Basına geçen süre hakkında bilgilendirmek için Kıbrıs Postası’ndan Polat Alper ve Günün Değerlendirilmesi ve Geleceğeğin İpuççları hakkında da NETUCE’den Müslüm Güler ve GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pınar Eraslan Yayınoğlu yer alacak.

Zirvenin ikinci gününde ise; Arama Motorları, Haber Servisleri ve Gazeteciliğin Dönüşümü hakkında Show Tv’den Dinçer Karaca, Medyada Kariyer üzerine Posta Gazetesi’nden Suna Akyıldız, Televizyon Gazeteciliğinde Nelerin Değiştiğinin bilgilendirilmesi i üzerine Haber Spikeri ve Sunucu Ece Pirim, Yeni İzleyici Beklentileri hakkında Oyuncu Umut Oğuz ve Teknoloji Haberciliği ile Gazetecilerin Geleceği İçin Beklentiler hakkında da Acun Medya’dan Volkan Güngör konuşacak.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :