Menü Altı
Menü Altı

Laboratuvarda GDO’lu ürünlerin tespiti de yapılabilecek

Laboratuvarda GDO’lu ürünlerin tespiti de yapılabilecek

Tarımsal Araştırma Enstitüsü (TAE) Güzelyurt İstasyonu ve Biyoteknoloji Laboratuvarı’nın açılışı Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Çalışma Bakanı Zeki Çeler, Sağlık Bakanı Filiz Besim ve TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri’nin katıldığı törenle yapıldı.
Törene ayrıca bazı milletvekilleri, bölge kaymakamları, belediye başkanları, üniversite temsilcileri ile ilgili bakanlık bürokratları ve çalışanlarının yanı sıra üreticiler katıldı.

KARACA: “60 PROJE TAMAMLANDI, 24 PROJE DEVAM EDİYOR”

TAE Müdürü Cem Karaca törende yaptığı konuşmada, AR-GE çalışmaları ve inovasyonun günümüzdeki önemine değinerek, dairenin dünyadaki yenilikler doğrultusunda üreticilerin ihtiyaçlarını karşılamak adına çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

60 projenin sonlandırıldığını ve 24 projenin 8 mühendis ve 2 teknisyenle aktif olarak devam ettiğini belirten Karaca, laboratuvarın ülkenin ihtiyaç duyduğu teknik gelişimi ve katkıyı sağlayacağına inandığını ifade etti.

Karaca, 2013 yılında inşasına başlanan laboratuvarın ilk etabının 2014 yılında tamamlandığını, laboratuvar kısmıyla ilgili aksaklıklardan dolayı tamamlanması ve hizmete girmesinin bugüne kaldığını, bu süre zarfında personel eğitimlerinin Türkiye’de tamamlanarak gelişimlerinin tamamlandığını anlattı.

Tamamı 4,5 milyon TL’ye mal olan projenin tümünün TC Büyükelçiliği tarafından karşılandığının altını çizen Karaca, laboratuvarın “Doku Kültürü” ve “Moleküler” olmak üzere iki başlık altında faaliyet göstereceğini, Doku Kültürü bölümünde virüslerden arındırılmış fidan ve aşı gözü üretimi için bir uzman teknisyen ve bir mühendise daha ihtiyaç bulunduğunu aktardı.

HEDEF 2 BİN AŞI GÖZÜ VE YILDA 1 MİLYON FİDAN

Karaca, ilk etapta 2 bin aşı gözü ve yıllık 1 milyon fidan hedefini tutturmak istediklerini belirterek, bunun yurt dışından gelebilecek fidana ihtiyacı ortadan kaldırmak ve olası hastalıkların önüne geçmek için önemli olduğunu kaydetti.

Herhangi bir bitkinin laboratuvar ortamında çoğaltılmasının da mümkün olacağını ifade eden Karaca, ayrıca Moleküler bölümde DNA yapısı ortaya çıkarılacak ve Kıbrıs’a özgü olduğu tescillenecek bitkilerin ortaya çıkarılarak dünyada tanıtılabileceğine işaret etti.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir