Menü Altı
Menü Altı

KKTC Dijital Dönüşüm Protokolü imzalandı

KKTC Dijital Dönüşüm Protokolü imzalandı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Lefkoşa Türk Belediyesi, Kuzey Kıbrıs Turkcell ile Huawei, “KKTC Dijital Dönüşüm Protokolü”ne imza koydu.
Protokol imza töreni Kaya Palazzo Otel’de yer aldı.

İmzalanan protokol gereği, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Lefkoşa Türk Belediyesi ve Kuzey Kıbrıs Turkcellin teknik ekipleri, dijital dönüşümün nasıl sağlanacağını ve öncelikli olarak hangi alanlarda çalışma yapılabileceğini belirleyen bir rapor hazırlayacak. Projenin ilk aşamasındaysa, Lefkoşa’da bir akıllı kavşak uygulaması hayata geçirilecek.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, teknolojik gelişemlerin baş döndüren hızla gerçekleştiği bir dönem yaşanırken, KKTC’nin daha bu dönüşümün başında olduğunu ifade etti.

“Dünya devi bir firma bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine gelmişse demek ki biz üzerimize düşen görevleri yerine getirirsek bu dijital dönüşümü hedeflediğimiz noktaya bir an önce ulaşabiliriz “diye konuşan Atakan, bir süre önce yasalaşan Teknopark ve Arge Merkezlerinin, 2019 yılında hayata geçmesiyle beraber yazılım ve aplikasyon üretim noktası anlamında ülkenin dijital dönüşümüne ciddi anlamda katkı konulacağını söyledi.

2020 yılında, akıllı şehirler, akıllı yaşamın global 400 milyar dolarlık bir Pazar olarak hesaplandığını ve bunun çok ciddi bir rakam olduğunu söyleyen Atakan, bu yapı içinde KKTC’nin kendi çapında bir üretimle bu pazardan pay alacak yapıya kavuşmasının en büyük hedefleri olduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhuriyetinin ortaya koyduğu 2023 ve 2071 genel vizyonu içinde dijital dönüşüm ve teknolojik gelişimle ilgili programlarıyla ciddi adımlar atacağını söyleyen Atakan, Türkiye Cumhuriyetinin ilgili baknalığıyla temaslar gerçekleştirdiklerini belirtti.

İmzalanacak protokol ve 2019 yılı içinde e-devlet yapılanmasının da son aşamaya gelmesiyle birlikte, dijital dönüşüm noktasında ciddi bir ivme yakalanacağına inanç belirten Atakan, protokolün hayırlı olmasını diledi..
Konuşmaların ardından protokole imza koyuldu ve katılımcılar basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Altyapı yetersizlik konusunda bir soruyu yanıtlayan Bakan Atakan, ülkede altyapı yetersizliğinin giderilmesine yönelik projelerin cidid bir maddi kaynak ve sonrasında da zamanlama planlaması gerketirdiğini belirterek, şu anki yapıyla mevcut durumda bunun devlet eliyle yapılmasının imkansız olduğunu ifade etti.

Bunun için 2019 yılından itibaren bu noktada kamu özel ortaklığı çerçevesinde karşılıklı güçleri birleştirerek , özel -teknolojide belli bir seviyeye gelmiş yapılar ile devletin elindeki imkanları birleştirerek adım atmak yönünde ciddi bir çalışmamız var”diyen Atakan bu tamamlandığında kamuoyuna bilgi verileceğini ifade etti.

Ülkenin dijital ihracaat merkezi haline gelebilmesi için yasal düzenlemelerin de tamamlanması gerektiğini söyleyen Atakan, bu sürecin tamamlanmasıyla , teşvikler verileceğini ve bu amçla ülkeye gelecek yatırımcı şirketlerle hızlı bir devinim sağlanacağını dile getirdi.

Kıbrıslı Türklerin, mobil telefonlarını Güney Kıbrısta kullanabilmesine yönelik çalımalar olup olmadığı yönünde bir soruya karşılık Kuzey Kıbrıs Turkcel Genel Müdürü Harun Maden, bunun teknik değil siyasi bir sorun olduğunu Güney Kıbrısın KKTC’i tanımamasından kaynaklandığını belirterek, bu sorunun BM nezdinde masaya yatırıldığını ve çalışmaların düzneli olarak devam ettiğini ifade etti.

Soru cevap bölününü tamalanmasının ardından pasta kesildi ve fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir