Menü Altı
Menü Altı

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Yasa Tasarısı görüşüldü

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Yasa Tasarısı görüşüldü

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Yasa Tasarısı görüşüldü. Üçüncü görüşmesi sonraki toplantıda yapılacak.

Yasa tasarısı ile ilgili raporu İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Jale Refik Rogers okudu.

Yasa tasarısı ile ilgili ilk sözü YDP Milletvekili Erhan Arıklı aldı. Hükümeti anlamakta zorlandığını dile getiren Arıklı, Meclis komitesinde çok önemli yasalar olduğunu fakat bu yasanın cımbız ile çekilerek meclis gündemine getirildiğini savundu.

Cumhurbaşkanlığı’nca geri gönderilen birçok yasa bulunduğuna dikkat çeken Arıklı, bu yasa tasarısı ile esnaf ve zanaatkârların hangi problemlerinin çözüleceğini sordu. Esnaf ve zanaatkarların kredi problemleri de olduğunu söyleyen Arıklı, yasa tasarısı ile var olan sorunların çözülmeyeceğini ileri sürdü.

Esnaf ve Zanaatkarların birliği olduğunu, bu birliğin esnafın kredi problemlerini çözmeye çalıştığını dile getiren Arıklı, bu birliğin yok edilmeye çalışıldığını savunarak, mevcuta dokunulmaması gerektiğini  söyledi.

Filli olarak bir yerlerin kapanmasına yol açacak bir yasa tasarısı ile gelindiğini ileri süren Arıklı, tasarının tekrar komitede ele alınarak bir iki maddenin değişmesini talep etti.

Arıklı, yasanın geri çekilmesini istedi.

HP Milletvekili Jale Refik Rogers, konuşmasında kimseden talimat almadan yasa çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Komitenin 7 aydır komitede olduğuna dikkat çeken Rogers, yasanın uzun tartışmalar sonucunda bu hale getirildiğini kaydetti.

Yasa ilgili bilgi kirliliği yapıldığını söyleyen Rogers, yasanın bazı birliklerin kapatılması için yapılmadığını, Odanın daha kurumsal çalışması yönünde yapıldığını belirtti.

Yasa ile esnafın tanımının daha net olduğunu söyleyen Rogers, Odaya üye zorunluluğunun 1993 yılında getirildiğini fakat yasa ile tüm zanaatkârların üye olmasının önünü açtıklarını kaydetti.

Rogers, Sanayi Odası, Ticaret Odası veya Restorancılar Birliği gibi kendi mesleğini icra eden birliklere üye olan kişilerin Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’na üye olması zorunluluğunun bulunmadığını dile getirdi.

Rogers, Komitenin bazı maddelerine yasaya olumlu oy veren muhalefet milletvekillerinin daha sonra fikirlerini değiştirerek ret oyu vermesinin de düşündürücü olduğunu kaydetti.

UBP Milletvekili Menteş Gündüz, yasada denetleme kurulu olmadığını bunu da kendilerinin koyduğunu kaydetti.

Yasa ile ilgili tek tek çalıştıklarını, emek verdiklerini dile getiren Gündüz, Oda’nın genel Sekreterlik makamına ödenecek miktarın belirsiz olmasını eleştirdi. Gündüz ayrıca, Yasa ile eğer değişim isteniyorsa bazı maddelerin net olmasını talep etti.

Komite çalışmalarında ceza konularına da itiraz ettiklerini dile getiren Gündüz, aidatların da eski şekliyle kalmasını talep ettiklerini fakat taleplerinin reddedildiğini söyledi.

UBP Milletvekili Özdemir Berova, yasa tasarısı içerisinde kişiye özel hususların kendilerine geldiğini savunarak, bu yasa tasarısının “al gülüm ver gülüm yasası” olduğunu iddia etti.

Yasa tasarısının esnafın sorunlarının çözümüne yönelik olmadığını iddia eden Berova, yasaya bu nedenlerden dolayı red oyu verdiklerini belirtti.

YDP Milletvekili Erhan Arıklı tekrar söz alarak,  komite başkanını hayretle dinlediğini söyleyerek, neden bekleyen yasalar arasında bu yasanın çalışıldığı sorusunu tekrar sordu.

Arıklı, “Bu yasa Hürrem Tulga yasasıdır” ifadelerini kullandı. Bu yasa ile aidatların büyük bölümünün Odaya verileceğini, diğer birliklerin de çok daha az aidat alacak olunmasının yaratacağı sıkıntıların görülmesini isteyen Arıklı, yasanın geri çekilmesini talep etti.

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, meslek gurupları ile ilgili yasa çalışmalarına önem verdiklerini dile getirerek, kendilerinin birçok yasa tasarısını ele aldıklarını anlattı.

Yasanın önemine vurgu yapan İncirli, diğer birliklerin meslekleri ile ilgili kurulmuş dernekler olduğunu söyleyerek,  birlik olabilmesi için yasa tahtında olunması gerektiğini kaydetti.

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, muhalefetin tabi ki görevini yapacağını fakat bazı eleştirilerin daha dikkatli yapılması gerektiğini dile getirerek, yapılan eleştirilerin şaibe altında bırakmaması gerektiğini belirtti.

Özdenefe ayrıca, yasa tasarısı ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Konuşmaların ardından madde madde görüşülmesi tamamlanan yasa tasarısının ivediliği olmadığı için üçüncü görüşülmesi bir sonraki toplantıya kaldı.

(T.A.K)

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir