Menü Altı
Menü Altı

Kaz Dağları civarında neler oluyor?

Kaz Dağları civarında neler oluyor?

Kanadalı Alamos Gold şirketinin, Türkiye’nin  Çanakkale ili Kirazlı Köyü yakınlarındaki maden projesinde ağaç kesim ve kazı çalışmaları sürüyor. Eylemciler ise projeye karşı mücadelede ısrarlı görünüyor. P

Kanadalı Alamos Gold şirketinin, Çanakkale’nin merkeze bağlı Kirazlı Köyü yakınlarındaki altın ve gümüş madeni projesinde çalışmalar durmaksızın devam ediyor. Ağaç kesimler, kazılar vs. hızlı bir şekilde sürüyor. Maden sahasının yakınındaysa projeye karşı direniş için 26 Temmuz’da başlatılan nöbet eylemi de büyüyerek devam ediyor. Su ve Vicdan Nöbeti’nde çadırların ve ziyaretçilerin sayısı her geçen gün artarken konu, ülke kamuoyunun da dikkatini çekiyor.

Şirket maden sahasını çalışmalarını sürdürmekte, eylemcilerse projeye karşı mücadelede ısrarlı görünüyor. Peki projenin içeriği tam olarak ne? Eylemciler neye, nasıl karşı çıkıyor? Şirket ve resmi yetkililer projeyi nasıl savunuyor? Yöredeki halk ne düşünüyor?

ALAMOS GOLD KİMDİR?

Alamos Gold; Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Meksika ve Türkiye’de projeleri bulunan bir maden şirketi. Yound Davidson (Kanada), Island Gold (Kanada), Mulatos (Meksika) ve El Chanate (Meksika) şirketin bugüne kadar üretime geçmiş madenleri. Alamos Gold’un faaliyet aşamalarda bulunan projeleri ise Lynn Gölü (Kanada), Esperanza (Meksika), Quartz Dağı (ABD), Kirazlı (Türkiye), Ağı Dağı (Türkiye) ve Çamyurt (Türkiye). Görüldüğü üzere şirketin Türkiye’de üç projesi bulunuyor. Bu üç proje de Çanakkale il sınırları içerisinde. Şirket, Türkiye’deki faaliyetlerini iştiraki olan, yüzde 100 sahibi olduğu Doğu BigaMadencilik üzerinden yürütüyor. Alamos Gold’un odaklandığı şirket politikaları arasında “düşük maliyetli üretim” önemli bir yer tutuyor. İnternet sayfasının ilk sayfasında Alamos Gold’un temel odak noktaları olarak “düşük maliyetli üretim, finansal performans ve hissedarlara değer sağlamada liderlikten” bahsediliyor.

KİRAZLI PROJESİ NEDİR?

Kirazlı, şirketin Çanakkale merkez ile Çan ilçesi arasında kalan bölgede yer alan projesi. Burası kent merkezine yaklaşık 26 kilometre uzaklıkta. Proje kapsamında şirket 2020 yılında üretime geçmeyi ve beş yıllık süreç boyunca 514 bin ons altın ve 3.5 milyon ons gümüş üretmeyi planlıyor. Madende açık ocak işletmeciliği ile cevher üretileceği aktarılıyor. Alamos Gold’un internet sayfasının Kirazlı bölümünde, projenin “düşük sermaye ve üretim giderlerine sahip olduğu ancak getirisinin son derece yüksek olduğu” belirtiliyor.

Alamos Gold’un CEO’su John McCluskey, 22 Mayıs’ta İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Kanada Madencilik Sempozyumu’nda yaptığı sunumda şunları söyledi:

“Projenin iç verimlilik oranı yüzde 44. İşe başladığımızda 1 doların 3 Türk lirası, şu anda ise 6 lira olduğunu düşünürsek bu kârlı bir proje (…) Bu gerçekten istisnai bir proje.

“Alttaki fotoğrafta Devlet Su İşleri’yle birlikte geliştirdiğimiz büyük bir göleti görüyorsunuz. Bu, Türk hükümetinin ilk kez kamu-özel ortaklığında yapımı üstlenilen bir gölet.”

Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi’nin ÇED olumlu kararına karşı açılan dava sürerken, Çanakkale Valiliği tarafından şirkete gayrı sıhhi müessese izni verilince şirket, proje alanında çalışmalarına başladı.

KARŞI ÇIKANLARIN EN TEMEL ELEŞTİRİSİ: SU KAYNAKLARI KİRLENECEK

Projeye karşı çıkanlar, bunu farklı nedenlerle gerekçelendiriyor ancak öncelikle Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı ve tarımsal sulama için de kullanılan Atikhisar Barajı’na zarar verme riskine dikkat çekiyor.

Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar bu konunun “elzem olduğunu” söylüyor:

“Bu havza, Çanakkale’nin tek içme suyu olan Atikhisar Barajı’nı besliyor. Burası bizim hem içme suyu kaynağımız hem de tarımsal sulama kaynağımız.

“Buradaki madencilik açık, vahşi madencilik olduğu için altın ya da gümüş siyanürle ayrıştırılacak. Buradaki kirlenmenin de hem yüzey sularıyla hem de yer altı sularıyla direkt barajımıza akması söz konusu.

“Bizim Devlet Su İşleri’yle (DSİ) yaptığımız bir protokol var. O protokol, ‘Buradaki suyun sağlığını korumaktan Çanakkale Belediyesi sorumludur, DSİ’nin sorumluluğunda değildir’ diyor. Dolayısıyla biz belediye olarak geçmişteki dönemden bugüne kadar bu konunun yasal olarak davacısıyız.”

Ünüvar bunun dışında projenin bölgedeki ekosisteme geri dönülmez şekilde zarar vereceğini savunuyor:

“Burası kocaman bir ekosistem. Buranın yüzde 50’si ormanlarla kaplı. Mitolojik önemi, tarihi değeri var. Türkiye’deki endemik bitkilere baktığınızda büyük çoğunluğu bu bölgede yaşıyor, canlılar açısından da büyük bir eko sistem burası. Diğer bir özelliği Türkiye’nin hatta dünyanın oksijen deposu olması. Bu kadar büyük bir tarihi, kültürel, sosyolojik ve mitolojik zenginliğin kaybedilmesine karşıyız.”

ŞİRKET İDDİALARA NE YANIT VERİYOR?

BBC Türkçe, projeye karşı çıkanların eleştirilerini sormak için şirket yetkilileriyle röportaj talebinde bulundu.

Şirket yetkilileri, soruları yazılı yanıtlamayı tercih etti.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir