Menü Altı
Menü Altı

İktisat Bankası, 19 Ekim 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

İktisat Bankası, 19 Ekim 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

KKTC İktisat Bankası, 19 Ekim 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Temkinli iyimser hava korunuyor. Gözler, Tesla bilançosunda!” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 19 Ekim 2022’ye ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Dün Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, TCMB döviz cinsinden mevduat için menkul kıymet tesis oranını yüzde 3’ten yüzde 5’e çıkarırken 2023’ten itibaren TL mevduatın toplam içindeki payı yüzde 50’nin altındaki bankalar için oranı yüzde 12’ye kadar artabilecek kademeli bir düzenlemeye geçti. Elbette, düzenlemenin amacının döviz mevduatı caydırma, TL mevduatın payını ise artırma olduğunu not etmek gerekiyor. Düzenleme değişikliğine ilk etki olarak 2030 vadeli TL tahvilin bileşik getirisi neredeyse iki tam puandan fazla geriledi. Biraz daha somutlaştırmak gerekirse, TCMB’nin bankalara yönelik olarak menkul kıymet tesis etme zorunluluğu ile 2030 vadeli TL faizi yüzde 7,70 seviyesine geriledi (aynı vadede işlem gören Türkiye’nin USD faizi (eurobondu) yüzde 10,55 seviyesinde)!

Öte yandan TCMB önümüzdeki yıl için döviz mevduatın TL’ye dönüş sistemini de değiştirdi. Dövizden TL’ye dönen tutara ilişkin belirlenen oransal hedefler yıl sonunda ortadan kalkacak. Önümüzdeki yıldan itibaren bankalar TL mevduatın mevcut durumda yüzde 46-47 olan oranını yüzde 50’ye çıkarmazlarsa ek tahvil tutma yükümlülükleri ile karşılaşacaklar. Yedi puan ilave menkul kıymet tesisi TL mevduatın toplam mevduat içindeki payına göre gerçek ve tüzel kişi için ayrı ayrı yüzde 50 altında kalan bankalar için uygulanacak (TL payı yüzde 60 üzeri bankalarda ise oran yüzde 5 kalacak).

TCMB’nin dünkü tebliği öncesinde, enflasyonun yüzde 83 olduğu bir ortamda reel faizlerin de derinlemesine negatif olduğu düşünülürse hanehalkının varlığını enflasyona karşı koruması için hisse senedi ve gayrimenkul yatırımı uzun bir süredir ön planda olduğunu bültenlerimizde mütemadiyen işliyoruz. Enflasyonist ortamda uzun bir süredir parayı ‘mala bağlama’ eğiliminin güç kazanması ile konut fiyatlarının gelmiş olduğu seviye satın alma gücünü artık zorlanmaya başlaması ile hisse senetlerinin bir adım daha ön plana çıkmasını bekliyoruz. Dün bu minvalde Ağustos’ta konut fiyat endeksi yüzde 8 artarken, yıllık bazda nominal değişim yüzde 184,6 oldu. Antalya ve civarı ile İstanbul’da Rus/Ukrayna talebi sonucu fiyatların daha da hızlı arttığını gördük.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir