Menü Altı
Menü Altı

İktisat Bankası, 14 Ekim 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

İktisat Bankası, 14 Ekim 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

İktisat Bankası, 14 Ekim 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

KKTC İktisat Bankası, 14 Ekim 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporun yayımladı. Raporda, “Piyasaların ruh hali: Tahterevalli” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 14 Ekim 2022’ye ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

ABD’de dün açıklanan ve sonucu merakla beklenen TÜFE enflasyonu, beklentilerin az da olsa üzerinde sonuçlandı. Manşet, TÜFE yıllık bazda yüzde 8,1 olan beklentinin üzerinde yüzde 8,2 artış kaydederken, benzer bir şekilde çekirdek TÜFE de yüzde 6,5 olan beklentinin üzerinde yüzde 6,6 artış kaydetti.

Sene başına göre bakılırsa FED’in yapmış olduğu 300 baz puan faiz artışına rağmen enflasyonun henüz ‘evcilleşmediğinin’ görülmesi, piyasa nezdinde ilk etapta olumsuz bir etki yarattı. Veri ardından, üç hafta içinde sonuçlanacak olağan FED toplantısına yönelik (vadeli kontratlar) faiz artırım beklentisi 75 baz puan artışa yüzde 88 ihtimal tanırken, 1 tam puan artışa ise yüzde 12 ihtimal veriliyor. Daha büyük resimde ise, önümüzdeki yılın başlarında FED’in politika faizini yüzde 4,75-5 bandına yükseltmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

İşin garip olan kısmı ise, enflasyon verisine ilk etapta olumsuz tepki veren piyasalar, ilerleyen saatlerde âdeta coşarak “beklenti alınır, gerçekleşme satılır” prensibinden hareketle 180 derece ters tarafa yöneldi. Kısa bir zaman diliminde gerçekleşen ‘göz kamaştırıcı’ dünkü geri dönüş ile piyasalar âdeta çılgın bir yolculuğa çıkarken, oynaklığın da can yaktığını söylemek gerekiyor.

ABD’nin gösterge 3 ana endeksi geceyi yüzde 2,5 civarında yükselişle tamamlarken, bu ‘tepki’ hareketini hisselerin sene başından bu yana çok fazla satılmış olmasına bağlıyoruz. FED’in ‘iş bitene’ kadar durmayacağı, durgunluk, iş piyasasında yavaşlama gibi can sıkıcı gelişmeler artık herkes tarafından bilinse de, 2021 yılının yıldızı olan Nasdaq endeksinin sene başına göre değerinin üçte birini kaybettiğini ve hisse senetlerinin ağız sulandırıcı seviyelere geldiğini göz ardı etmemek gerekiyor. Gelelim asıl soruya: Dün yaşanan çılgın hareketi geri dönüş fişeğinin ateşlemesi olarak ele alabilir miyiz? Kanımca bunu konuşmak için erken keza her sert geri dönüş sonrasında iyimserlik saman alevi gibi kısa soluklu kalıyor. Hulâsa, dünkü hareketi ‘toparlanma’ olarak ele alarak trend değişimi olarak okumak istemiyoruz. Enflasyon hâlâ şiddetli bir risk olarak tüm çıplaklığı ile masa üzerinde durmaya devam ediyor.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir