En Ust

16 Haziran 2024

Menü Altı
Menü Altı

İktisat Bankası, 12 Ekim 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

İktisat Bankası, 12 Ekim 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

KKTC İktisat Bankası, 12 Ekim 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “IMF: 2023 durgunluk yılı olacak; en kötüsü henüz gelmedi!” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 12 Ekim 2022’ye ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Bugün gece geç saatlerde ABD’de açıklanacak FED’in son toplantı tutanakları, Perşembe günü açıklanacak ve büyük merakla beklenen ABD TÜFE enflasyonu ve Cuma gününden itibaren yine ABD’de ekonominin ve şirketlerin sağlığı açısından önemle takip edilecek 3. çeyrek bilançolar öncesinde küresel mali piyasalar dünkü günü bekle ve gör stratejisiyle, hatta hafif de olsa satıcılı bir seyir ile tamamladığını söyleyebiliriz.

Hatırlanacağı üzere, hafta başından itibaren, teknoloji hisselerinde satışlara neden olan ABD yönetiminin Çinli çip üreticilerine uygulamaya karar verdiği yeni ticari yasakların gölgesinde Nasdaq dün akşamı da yüzde 1 düşüşle tamamlarken, S&P500’de kayıplar yüzde 0,7; sanayi hisselerinin işlem gördüğü Dow Jones endeksi ise günü yatay tamamladı. Nasdaq’da son 3 günde düşüş yüzde 8 seviyesine yaklaştı!

Uluslararası Para Fonu (IMF), dün Ekim ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporunu yayımladı ve tahminlerini güncelledi.

Enflasyon, savaş kaynaklı enerji ve gıda krizleri ve keskin yüksek faiz oranlarından kaynaklanan pek çok etkinin bir araya gelmesi, dünyayı durgunluğun eşiğine ittiğini ve finansal piyasa istikrarını tehdit ettiği konusunda uyardı. IMF, 2023 küresel büyüme tahminlerini daha da düşürerek, dünya üretiminin üçte birini temsil eden ülkelerin (ABD, Çin ve euro bölgesi) duraklamaya devam ederek gelecek yıl resesyona girebileceğini söyledi. IMF, gelecek yıl küresel GSYİH büyümesinin, yüksek faiz oranlarının ABD ekonomisini yavaşlatması, Avrupa’nın enerji krizi, Çin’in ise devam eden Koronavirüs karantinaları ve emlak sektörü ile mücadelesi nedeniyle temmuz ayındaki yüzde 2,9’luk tahminini yüzde 2,7 seviyesine güncelledi. Almanya ve İtalya da dâhil olmak üzere bazı önemli Avrupa ekonomileri, enerji fiyatlarındaki ani artışlar ve kıtlıklar üretimi olumsuz etkilediği için gelecek yıl “teknik resesyona” gireceklerine yer veren IMF, Euro Bölgesi büyümesini yüzde 1,2’den yüzde 0,5’e; Çin’in büyümesi yüzde 4,6’dan yüzde 4,4’e indirildi. IMF, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5,0 büyüdükten sonra 2023’te yüzde 3,0’e gerileyeceğini öngörüyor.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir