Menü Altı
Menü Altı

Gıda Güvenliği ve Mikrobiyolojisi Uzmanı Dr.Değirmenci,market alışverişi yaparken ve gıdaları temizlerken bazı noktalara dikkat çekti

Gıda Güvenliği ve Mikrobiyolojisi Uzmanı Dr.Değirmenci,market alışverişi yaparken ve gıdaları temizlerken bazı noktalara dikkat çekti
Gıda Güvenliği ve Mikrobiyolojisi Uzmanı Dr. Hüseyin Değirmenci, market alışverişi yaparken ve gıdaları temizlerken bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Değirmenci’nin açıklaması şu şekilde:
“Tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden ve ‘gizemli virüs’ olarak adlandırılan corona virüsünün farklı yüzeylerde günlerce kalabildiği biliniyor. Dolayısıyla market alışverişi yaparken ve gıdaları temizlerken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.
Market ve Bakkallardan Nasıl Güvenle Alışveriş Yapabiliriz?
Markete Gitmeden Önce Neler Yapmalıyız?
1. Marketlere giderken kalabalığın en az olacağı saatlerde gitmeye çalışınız.
2. Gerekmedikçe markete gitmekten kaçınınız.
3. Markete gitmeden önce mutlaka bir alışveriş listesi hazırlayınız. Listede geçirgen olmayan ve ambalajda bulunan makarna, yağ gibi ürünler ile geçirgen özelliği olan meyve, sebze gibi ürünleri ayrı yazınız. Alışverişinizi haftada bir veya 2 kez gitmek gerekecek şekilde planlayınız.
4. Yanınıza mutlaka antiseptik özelliği olan ıslak mendil veya dezenfektan alınız.
5. Giderken yanınıza tüm aileyi almayınız.
Markette Alışveriş Yaparken Neler Yapmalıyız?
1. Markete girerken ellerimizi dezenfekte etmeliyiz. Mutlaka maskenizi de takınız. Mümkünse eldiven de kullanabilirsiniz.
2. Gereksiz ürünlere ve yüzeylere temas etmekten kaçınınız. Kullanacağınız alışveriş arabalarının tutma yerlerini dezenfektanınız ile dezenfekte edebilirsiniz.
3. Market içerisinde dikkatli ve bilinçli bir şekilde hızlıca alışverişinizi tamamlayınız. Market içerisinde tanıdıklar ile sohbet edip markette kalma süresini uzatmayınız.
4. Alışveriş yaparken ilk önce geçirgen olmayan yağ, makarna, tuz gibi ürünleri alıp ardından meyve, sebze gibi geçirgen ürünleri alınız. Alışveriş arabasının iç kısmına geçirgen gıdaları dışına ise geçirgen olmayan gıdaları yerleştiriniz.
5. Alışverişte alacağınız ürünü eliniz ile değil gözünüz ile seçiniz. Özellikle bağışıklık sistemi rahatsızlıkları geçiren vatandaşlar açık ürünleri almaktan kaçınınız.
6. İhtiyaç fazlası ürün almaktan kaçınınız.
7. Derin dondurucular virüsü öldürmek için güvenli ortamlar olmadığı için dondurulmuş ürünleri satın alırsanız da mutlaka ambalajından çıkarın.
8. Ödeme esnasında kullanacağınız post cihazını, kredi kartını ve sonrası ellerinizi dezenfekte etmeyi unutmayınız.
Eve Geldiğimiz Zaman Neler Yapmalıyız?
1. Eve girerkenden eller yıkanmalıdır. Unutmamalıyız ki en iyi dezenfeksiyon ellerin sabun ile 20 SANİYE yıkanmasıdır.
2. Kirli elbiseler çıkarılıp yıkamaya konulduktan sonra alınan ürünlerin temizlenmesi ve dezenfeksiyonu yapılmalıdır.
3. Alınan ürünler poşetten çıkarılıp konserve ve ambalajlı ürünler uygun kimyasallar ile silinip dışları dezenfekte edilmelidir.
4. Tek kullanımlık poşetler çöpe atılmalıdır. Tekrar kullanımı olan torbalar ise uygun deterjan veya sabunla eve dönerkenden yıkanmalıdır.
5. Virüs karton kutuların üzerinde 24 saate yakın kalabildiği için mümkünse ürünleri karton ambalajından çıkarak saklayın. Cam ya da plastik gibi yıkanabilir ambalajları yıkayın, diğerlerini sabunlu bezle sildikten sonra yerleştirin. Poşetli ekmekleri ambalajından çıkarın.
6. Meyve sebze gibi geçirgen gıdalar poşetlerinden çıkarılıp temiz kaplara konulmalıdır. Dışında sert kabuğu olanlar kabuğundan ayrılıp temiz kapta muhafaza edilmelidir.
7. Yukarıda bahsedilen işlemler tamamlandıktan sonra önce çalıştığınız alanı sonra ise ellerinizi yıkamayı ve dezenfekte etmeyi unutmayınız.”

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir