Menü Altı
Menü Altı

Erhürman:Polis teşkilatında farklı girişimlerde bulunmalıyız

Erhürman:Polis teşkilatında farklı girişimlerde bulunmalıyız

Başbakan Tufan Erhürman, BRT’de “Birinci Boyut” programına katılarak, gündemi değerlendirdi.

Başbakan Tufan Erhürman yarın kamudaki sendikalar ile Kamu reformu konusunda bir toplantı yapılacağını ve bu toplantıda tarafların görüşlerinin netleşeceğini söyledi.

Erhürman, “sendikaları davet ettim ve yarın itibari ile biz bu görüşmeleri yapacağız. Sendikaların 11 madde ile sıkıntılarını açıklaması bizim de bu 11 madde üzerinde çalışma yapacağımızı gösteriyor. Dolayısıyla sendikaların neyi doğru bulmadığı ve ne yapılmasını istediği hakkında konuşmak üzere yarın toplanarak görüşme yapacağız. Yarın Saat 12.00’da gerçekleşecek olan toplantıda görüş alışverişinde bulunacağız. İngiltere’ye gitmeden önce verdiğim talimat üzerine yarın görüşeceğiz. Bir birikim sonucu ortaya çıkan 11 madde hakkında tartışacağız. Kamu reformunu yapmamız gerekir. Bu süreci çok rahat atlatacağımızı düşünmüyorum çünkü kamu reformu hakkındaki değişiklik her zaman toplumda bir sarsılma yaratmıştır. Bunun üzerine tüm ilgili sendikalar gelecek ve ben kendi adıma konuşursam, bu toplantı ilk olacak. Geç bir toplantı değildir çünkü daha Meclis komitesinde konuşulmaya başlanmamıştır” dedi.
Erhürman, yarın yapılacak toplantıda sendikaların neyi doğru bulup bulmadığını veya nerde değişiklik yapılmasını istediklerini göreceklerini ifade etti.

Toplumda ciddi bir birikim bulunduğunu ve karşılıklı görüş alış verişi ile çözüm üretilmesinin mümkün olduğunu vurgulayan Başbakan Erhürman, “Reform değiştirme demektir. Bunun sancılı olması da normaldir. Bazı şeyler insanlarda sarsıntı yaratabilir. Çünkü varolan düzen içinde değişiklik yaparken, birilerinin çalışma üzeninde bir değişiklik olur. Bu da rahatsızlık yaratabilir. Ancak amaç kamuda verimi sağlamaktır” diye konuştu.

Kamunun yeterince verimli çalışmadığı iddiasını sürdürdüğünün altını çizen Başbakan Erhürman, “Bunu mutlaka yapmamız gerekiyor. Bir yasayı değiştirerek çok verimli bir kamu yönetimine geçmenin mümkün omadığının bilincindeyim. Temel nokta kamuda verimi sağlamaksa buna siyasi partiler, sivil toplum örgütleri katkı koymalı. Bunun hangi aşamada olduğunu yarın göreceğiz” dedi.

Kamu reformunun gündeme gelmesinde ısrar edenlerin bugün konu gündemdeyken farklı bir yaklaşım sergilediğini kaydeden
Erhürman, “değişim isteniyor ama bir yandan da bu benden başlamasın yaklaşımı sergileniyor. Biz yarınkli toplantıya tüm ilgili sendikaları davet ettik. Konunun yarın netleşmesini bekliyorum. Ayrıc şunun da altını çizmek istiyorum ki bu geç kalınmış bir toplantı değildir. Tasarı komitededir ve Mecliste değiştirilmesi mümkündür” diye konuştu.
Tufan Erhürman, dün Eski Başbakanlardan İrsen Küçük’ün cenaze törenine katılan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkan Yardımcısı Fuat Oktay ile kısa süreli de olsa Ekonomik, Mali ve İşbirliği Protokolüne ilişkin konuştuklarını açıkladı.

Erhürman, “TC Cumhurbaşkan Yardımcısı Fuat Oktay, daha önce Aydın Denktaş’ın cenaze törenine katılmak üzere KKTC’ye geldiğinde kısa bir görüşme yapmıştık. Fakat dün gerçekleşen İrsen Küçük’ün cenaze töreninden sonra Fuat Oktay’ın yoğunluğundan dolayı sadece aynı arabada bulunduğumuz sırada konuşma fırsatı bulabildik. İrsen Küçük için tekrar başsağlığı dilemek isterim. Ayrıca dün değerli bir yakınım olan Gökhan Naim için de başsağlığı diliyorum” diye konuştu.

Toplumdaki suç oranlarıyla ilgili bir soruya da yanıt veren Başbakan Erhürman, son kriminal olaylar ve suçla mücadelede Kamera Kayıt Sisteminin önemini ortaya koyduğunu vurguladı.

Erhürman, ülkede kamera kayıt sisteminin yeterli olmayacağını polis içinde de bir takım çalışmalar, yeni birimler ve hizmet içi eğitimler gerektiğini bunun için de kararlılıkla gerekli adımları atacaklarını ifade etti.

İşte Başbakan’ın bu yöndeki ifadeleri:

“İçerde suçlulukla mücadele konusunda şuanda arzu ettiğimiz noktada olmadığımız çok açık. Bu ülkede kameraları kuramazsanız polisin elde ettiği verileri de sağlayamazsınız. Bir yandan şikayet ediyoruz bir yandan da ne olacak bu memleketin hali diyoruz.Güvenliği sağlamak açısından kamera sistemi gereklidir.Bizim suçlulukla mücadele konusunda atmamız gereken daha çok adımlar var.Suçlulukla mücadelede insan haklarına zarar vermemeye de azami özeni göstereceğiz.Gerekli adımlar kararlılıkla atılacak. Bu kadar yoğun insan sirkülasyonunun yaşandığı bir yerde suç oranı elbette artacaktır ama dünyanın en çok suç oranı artan bir ülke değiliz.Güvenlikle ilgili önlemlerimizi yoğun bir şekilde alacağız” dedi.

Kamera yerleşiminin, güvenliği sağlamak açısından gerek olduğunu yineleyen Başbakan Erhürman, “Kurulum aşamasında olan KGS ile ilgili çalışma başlatıldı ve bu KGS’nin yanında tabi ki yasa da hazırladık. KGS sistemi yasa ile birlikte yürürlüğe girecektir. Ülkemizde ciddi bir insan sirkülasyonu bulunmaktadır. Bu kadar yoğun insan sirkülasyonu olduğu yerde doğal olarak suç oranı da artacaktır. Güvenlik ve özgürlük ikileminin birbirine düştüğü şekilde değil de ikisinin de sağlıklı yürütülebileceği bir uygulama olması için çalışılacaktır. Suçlulukla mücadele ile ilgili konularda daha fazla adım atmalıyız polislerimiz için de daha fazla eğitim sağlanmalıdır. KGS yeterli değil polisimizle ve GKK ile sürekli görüsüyoruz. Ve polisin içerisinde de artık farklı bir takım girişimler de yapmamız gerekiyor. Bunu da gerek Polis Genel Müdürü’müz ve GKK Komutanı’mızla paylaşıyorum. Çünkü belki bizim suçlulukla mücadele konusunda daha atmamız gereken adımlar, polisimize vermemeiz gereken daha yoğun hizmetiçi eğitimler, belki yeni birimler kurulması belki teçhizatla donatılması bütün bunlar üzerinde yavaş yavaş konuşuyoruz. Ve bunlarla ilgili adımlar atmak zorundayız. Bu ülkede suçlulukla mücadelenin önemli bir ihtiyaç haline geldiği herhalde herkes tarafından kabul ediliyor. Dolayısıyla bu adımları kararlıkla atacağız” dedi.

Erhürman, “bir taraftan daha fazla turist, bir taraftan daha fazla işçi ve daha fazla öğrenci istiyorsak diğer yandan da güvenliği de arttırmak için çalışmamız gerekecektir. Dün aldığım bilgiye göre 3.000 kişinin de kapıdan geri döndürüldüğünü öğrendim. Polisimizin ihtiyaç duyduğu verileri sağlamak için KGS gereklidir. Güvenliği sağlamak açısından önemlidir. Gerekli adımlar kararlılıkla atılacaktır. Sayın İçişleri Bakanı’nın imzaladığı uluslararası anlaşma tamda bununla ilgilidir. Giriş çıkışlarda sicillerin kapılarda görülebilmesiyle alakalıydı. Biz hükümete geldiğimizde de bu anlaşmanın yapılması ile ilgili bir anlaşma olacağı konuşulmuştu. Bu anlaşma da yapıldı. Uluslararası anlaşma imzaladı. Şu anda da KGS için çalışmalar sürdürülüyor” dedi.

Başbakan Erhürman bir soru üzerine, ülkede kitap tasarrufunun suç olmadığını vurguladı.

Erhürman, “Kitabı tasarrufunda bulundurmak yasaya göre suç değildir.Gerekirse o yasada bir değişiklik yapılır. Bir kitabı tasarrufta bulundurmayı suç olarak algılamayı doğru bulmayız.Kitap tasarrufu bizde suç olarak algılanmıyor. Terör örgütü propagandası yapılması ile bunun ayrılması gerekiyor.

Ceza Yasasında değişikliğe gerekli olup olmadığıan ilişkin bir soruya ise
Başbakan Tufan Erhürman şunları ifade etti:

” Yüksek Mahkeme Başkanı’nın bu konuda çok net bir açıklaması oldu. Yüksek Mahkeme Başkanı çok sık konuşan birisi değil. Makamı gereği de çok doğru yapmaktadır. Yüksek Mahkeme Başkanımızın ağzından söylüyorum “şuanki sistemimiz içerisinde yalnızca bir kitabı tasarrufunda bulundurmak zaten suç olarak kabul edilmiyor. 15 gün önce Mağusa Mahkememizin de bu konuda bir kararı var ancak henüz istinaf edilmedi. İstinafa da belli bir süre var. O süre dolarsa o karar kesinleşmiş olur. O süre dolmadan istinaf başvurusu gerçekleşirse o zaman da bu yargıtayın önüne gidecek ve bir emsal karar üretmiş olacak. Dolayısıyla neyin ne olduğu çok net ortaya çıkacak. Yalnızca bir kitabı tasarrufunda bulundurmak yasaya göre suç değildir… Suçlu demek için başka şeylerin bir araya gelmesi gerekiyor. Gerekirse o yasada da bir değişiklik yapılır..Yalnızca tasarrufunda kitap bulundurmak şu anki yasaya dahil olmak üzere suç değildir. Şu anda ülkenin genelinde kitap tasarrufunun suç olmaması gerektiğine bir konsensüs oluşmuş durumda. Bir kitabı tasarrufta bulundurmayı suç olarak kabul etme zihniyetine, algısına sahip bir topluma değiliz. Bizim bugüne kadarki yaşam biçimimiz kitap tasarufunun hiçbir zaman suç olarak algılanmasını doğru bulmamaktadır”

İngiltere’ye yaptığı ziyaret üzerine de konuşan Başbakan Erhürman,İngiltere’deki iş insanlarının kısa bir süre sonra yaklaşık 2 ay sonra KKTC’ye gelmesi konusunda bir anlaşmaya varıldığını ve sıcak bağlantıyı kurduklarını söyledi.
Erhürman, “Bizim aslındaki temel hedefimiz gerek beşeri sermaye gerekse maddi sermaye açısından İngiltere’deki Kıbrıslı Türkler’in önemli olanakları var. Ve bu olanakları bir biçimde KKTC’de kullanılmasını sağlamak iki açıdan önemli. Birisi ülkemizin ihtiyaç duyduğu sosyal ve kalkınma hamlesini gerçekleştirmek. İkincisi de İngiltere’de yaşayan yurttaşlarımızı Kuzey Kıbrıs arasındaki bağlarını yeniden sağlamlaştırmak ve güçlendirmek. Biz orada sadece iş insanları ile görüştürmedik 4 örgüt başkanını doğrudan halkımızla dsa temas kurdurduk”diye konuştu.

Başbakan Erhürman, İngiltere’de yaşayan Kıbrıs Türklerin dayanışma duygusunun kendisini çok etkilendiğini de şu sözlerle dile getirdi.

“Ziyaretimizin son gününde okullarımızı da gezdik.Ve şu beni çok etkiledi. Tamamen toplum kendi arasında topladığı para ile birtakım okullara kira vererek çocuklara hem Türkçe hem de kendi okullardaki dersleri açısından etüd vazifesiniş yerien getiriyorlar. Ve bu konuda gönüllü çalışan çok insanımız var. Futbol aracılığı ile çocukların bir araya gelmesini sağlayan bir federasyonumuz bulunuyor. Bunlar gönüllü faaliyetlerdır ve çok da etkilendim aralarındaki dayanışmadan. Bazı konularda dayanışma açısından buradan bizden daha ileri olduklarını söyleyebilirim”.

Erhürman, gençlerin KKTC’ye ilgisinin artırılması yönünde de birtakım çalışmaların hayat bulacağını da ifade etti.

Başbakan, İngiltere’de yaşayan gençlerin askerlikle ilgili bir takım sorunlarını GKK Komutanı ile de görüşeceğini kaydetti.

Erhürman, “Gençlerin askerlik konusunda sıkıntıları var. İngiltere’deki erkekler için de güvenlik kuvvetleri ile konuşacağız. Sadece askerlik değil, gençlerin 15 günlük bir tatili varsa, İbiza’ya değil de neden Kıbrıs’a gelelim sorusuna cevap bulabilmeliyiz. İngiltere’den gelen insanlarımızın uçak biletleri yüzünden sıkıntı yaşadığını biliyoruz. Nisan ayında gerçekleşecek olan ek uçuşlarından dolayı düşüş bekliyoruz. Fakat İstanbul’a yapılan aktarma dolayısıyla, bir rötar durumunda sıkıntı yaşanacaktır. Güney üzerinden gelenler için sıkıntının tamamen giderileceğini söyleyemeyiz.İngiltere’deki insanlarımızın özellikle yaşlı insanımızın touchdown şikayeti ile ilgili sıkıntı tam olarak çözülemedi ama girişimlerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.

Ülkede yüzde 19.8 genç işsizlik olduğuna işaret eden Başbakan Erhürman, özel sektöre ek maaş desteği için öngörülen kaynağın özel sektöre yerli istihdamı teşvik için kullanılması gerektiğini ve bunun için ortak bir çalışma yapıldığını söyledi.

Erhürman, “Bu konuda şuan Ekonomi Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı birlikte bir çalışma yürütüyor. Mesele sendikalaşmayı değil di meselesi değil. Mesela bunu en verimli şekilde kullanmaktır. Kaynağın özel sektöre yerli istihdamı teşvik için kullanılması gerekiyor.Biz bir yerde birirkmiş bir paramız varken bu ekonomik sıkıntılı dönemde bu parayı en verimli şekilde kullanmalıyız üzerinden her iki bakanlık ortak çalışma yürütüyor” dedi.

Üretilen yerli ürünler turizmde tüketilirse ihraç etmeye gerek kalmayacağını vurgulayan Başbakan Tufan Erhürman, “turizm sektörü sıkıntıya girerse diğer sektörler de sıkıntıya girecektir.Sektörler bunun farkında da gerekli duyarlılığı gösteriyor” şeklinde konuştu.

BRT

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir