Menü Altı
Menü Altı

Erdoğan Atina’da… “Hedefimiz Kıbrıs’ta kalıcı, adil bir çözüm”

Erdoğan Atina’da… “Hedefimiz Kıbrıs’ta kalıcı, adil bir çözüm”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs’ta hedeflerinin kalıcı ve adil bir çözüm olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Lozan konusunda zannediyorum hala anlaşılmayan bazı incelikler var” dedi.

65 yıl sonra ilk kez Türkiye Cumhurbaşkanı resmi bir ziyaret için Yunanistan’da… Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopulos ile ortak basın toplantısında Lozan tartışması yaşandı. Erdoğan Lozan Antlaşması’nın güncellenmesi gerektiği görüşünü yineledi, Pavlopulos’un yanıtı “Antlaşmayı gözden geçirme ya da değiştirme gibi bir kavramı kullanmıyoruz” oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyareti çerçevesinde görüştüğü Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopulo ile birlikte yaptığı açıklamada, “Lozan konusunda zannediyorum hala anlaşılmayan bazı incelikler var” ifadelerini kullandı.

Batı Trakya’daki Müslümanların baş müftülerini hala seçemediğine dikkati çeken Erdoğan, “Nasıl oluyor da Lozan Anlaşması’nın uygulamada olduğunu söylüyoruz. Demek ki Lozan uygulamada değil” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan’ın açıklanan kişi başına milli gelirine bakıldığında 18 bin dolar civarında olduğunu, Batı Trakya halkının ortalama kişi başına milli gelirinin ise 2 bin 200 dolar civarında olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Yatırım noktasında, atılması gereken adımlar noktasında gerekli olan destekler onlara verilmemektedir, bir ayrımcılık orada söz konusudur. Türkiye’de benim Rum vatandaşlarıma yönelik böyle bir uygulama göremezsiniz. İbadethaneleri noktasında en ufak bir ayrımcılık göremezsiniz ama Batı Trakya’da bırakın bunları, Türk kelimesinin yazılmasını dahi hazmetmek mümkün değil.”

Erdoğan, “Ben hukuk profesörü değilim ama siyaset hukukunu iyi bilirim. Siyaset hukukunda da özellikle ‘anlaşmaların güncellenmesi’ diye bir şart vardır ve bunu da biz yaparız. Yeter ki ülkeler bu konuda mutabık kalsınlar. Bunun dünyada çok örnekleri var” ifadesini kullandı.

“Eğer biz engel olsaydık siz NATO’ya giremezdiniz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos ile görüşmesinde yaptığı açıklamada, “Eğer biz engel olsaydık siz NATO’ya giremezdiniz. Çünkü bir ülkenin muhalefeti NATO’ya girmenizi engelleyebilirdi. Ama biz öyle bakmadık. Biz komşu diye baktık. Bugün de öyle bakıyoruz.” dedi.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bizim hedefimiz şu; Kıbrıs’ta kalıcı, adil bir çözüm bulalım, aynı şeyi Ege’de bulalım. Bunlar, ‘Lozan’da şöyle olmuş, böyle olmuş…’ Tamam eyvallah ama biz o zaman olması gerekenleri şöyle bir an önce yapalım. Kolay değil, 94 yıl geçti bu arada, 94 yılda birçok şey değişti. Eğer bunlar gözden geçirilirse, birçok şeyin olması gerektiğini, inanıyorum ki taraflar da kabul edecektir.”

“Bardağın dolu tarafına bakalım”

“Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olarak arzum şudur. Biz bardağın boş tarafıyla uğraşmayalım, bardağın dolu tarafına bakalım ve münasebetlerimizi güçlendirelim. Bu ziyaretimizin de inanıyorum ki 65 yılı bir kenara koyup artık ileriye bakacak bir ziyaret olması temennisindeyim.” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:

“Batı Trakya’ya, soydaşlarımıza bundan önce yaptığım gibi bir ziyaret yapmayı da arzu ettim ama birileri de maalesef bu ziyareti provoke ediyor. Dağıtılan broşürlerden tutunuz, oradaki binaların kapılarına çizilen çeşitli işaretlere varıncaya kadar. Her toplumun içinde artılar, eksiler vardır. O ayrı bir konu ama bunların 65 yıl aradan sonra böyle bir cesareti ortaya koyarak buraya eğer bir cumhurbaşkanı geliyorsa, bunun çok kontrol altında tutulması gerekir diye düşünüyorum.”

Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos’un “Varolan sözleşmeye yeni anlam içeren bir metin ekleyebiliriz ancak bir antlaşmayı gözden geçirme ya da değiştirme gibi bir kavramı kullanmıyoruz. Büyük bir samimiyetle bunu anlamanızı arzu ediyorum” yanıtını vermesi üzerine, Erdoğan yeniden söz aldı ve “Ben hukuk profesörü değilim ama siyaset hukukunu iyi bilirim. Siyaset hukukunda da özellikle ‘anlaşmaların güncellenmesi’ diye bir şart vardır ve bunu da biz yaparız. Yeter ki ülkeler bu konuda mutabık kalsınlar. Bunun dünyada çok örnekleri var” şeklinde konuştu.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir