Menü Altı
Menü Altı

‘En büyük sorun giderlerin gelirlerden fazla olması’

‘En büyük sorun giderlerin gelirlerden fazla olması’

Denktaş, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı hakkında sunuş konuşması yaptı.
Denktaş, 31 Ekim’de Bakanlar Kurulu’nda onaylanan ve 13 Kasım’da komitede görüşülmeye başlanan 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın, komitede yoğun bir çalışma sonucunda tamamlandığını kaydetti.

“Yapılacak değerlendirme, eleştiri ve önerilerin Hükümetimize de katkı sağlayacağı inancı ile değerlendirme, eleştiri ve katkılara da şimdiden teşekkür ediyorum” diyen Denktaş, ülkenin imkan ve ihtiyaçları doğrultusunda mali disiplin ilkesiyle hazırladıkları 2019 Mali Yılı Bütçesi’nin hayırlı olmasını diledi.

Denktaş, bütçenin hazırlama esaslarını ve uygulanmasını, sorumlulukları da belirleyecek olan Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Yasa Tasarısı’nın Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin gündeminde olduğunu ve 2019 Mali Yılı Bütçe Yasası’ndan sonra görüşülmeye başlanacağını da açıkladı.

“EN BÜYÜK SORUN GİDERLERİN GELİRLERDEN FAZLA OLMASI”

2019 Bütçesi hazırlanırken, bütçe uygulama sonuçları, döviz kurlarındaki değişmeler, büyüme ve enflasyon olarak adlandırılan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) artışlarının temel dayanaklar olarak alındığını kaydeden Serdar Denktaş, ülkenin en büyük sorunlarından birinin, giderlerin gelirlerden fazla olması olduğunu vurguladı.

Denktaş, bu durumun herkesin bildiği gibi borçlanma veya ödemelerin ötelenmesi sonucunu doğurduğunu kaydetti.

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, şöyle devam etti:

“Sürdürülebilir kamu finansman dengesinin kurulması, gelir artırıcı tedbirler yanında harcama disiplinin sağlanarak kamu kaynaklarının verimli kullanılabilmesini teminen uygulanan maliye politikaları ile bütçe disiplini sağlanarak cari açığın kontrol altına alınma çabalarında şu ana kadar başarılı bir seviyeye ulaşılmakla birlikte 2018 yılında yaşanan olumsuzluklara bağlı olarak 2019 bütçesinde yer alan yüksek açık rakamı kuşkusuz ki sorumluluklarımızı daha da artırmaktadır. Tüm idarelerin bu ortak sorumluluk paydasında hareket etmesinin kaçınılmaz bir olgudur.

Bir noktayı daha özellikle vurgulamak isterim. Elbette ki ihtiyaç ve talepler her zaman olduğu gibi yüksektir. Devamlı bir söylem haline gelen biz daha çok gelir getiriyoruz, daha fazla harcama yapabilmeliyiz düşüncesinden vazgeçilmeli, ayrıca öngörülen gelir azaltıcı faaliyetlerden kaçınmalı ülke kaynaklarının da çok iyi değerlendirilmesi ve etkin dağılımının sağlanmasına odaklanmalıyız.”

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, ilaveten, kalkınmayı önleyici ve mali istikrarı bozan iç borç yükünü azaltacak ödeme planlaması ile ödeme takviminin oluşturulmasına ağırlık verileceğini vurguladı.

Geçmişle ilgili değerlendirmelerde bulunan Denktaş, şu verileri paylaştı:

“2013 mali yılı 45,4 milyon TL, 2014 mali yılı 32,4 milyon TL, 2015 mali yılı 104,1 milyon TL Bütçe açığı ile kapatılmıştır. 2016 mali yılı 20,8 milyon TL, Bütçe fazlası ile kapatılmıştır.

Kesin Hesap Yasa Tasarısı görüşülecek olan 2017 yılı açık tahmininde yanılmakla birlikte 206,7 milyon Türk Lirası olarak öngörülen açık 106,8 milyon Türk Lirası bütçe fazlasıyla kapatılmıştır.”

(TAK)

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir