Menü Altı
Menü Altı

Dr. Umut Altunç: Horoz hastalığı ile ses telleri şişer, nefes borusundan ciğerlere hava akımı engellenir

Dr. Umut Altunç: Horoz hastalığı ile ses telleri şişer, nefes borusundan ciğerlere hava akımı engellenir

Dr. Umut Altunç: Horoz hastalığı ile ses telleri şişer, nefes borusundan ciğerlere hava akımı engellenir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Umut Altunç, Horoz Öksürüğü (Larenjit/Krup) hastalığı hakkında sosyal medya hesabından bilgi verdi. Altunç, “Horoz hastalığı ile ses telleri şişer, nefes borusundan ciğerlere hava akımı engellenir” açıklamasına yer verdi.

 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktoru Umut Altunç, sosyal medya hesabından Horoz Öksürüğü (Larenjit/Krup) hakkında açıklamalarda bulundu.

Altunç, hastalığın genelde geceleri başladığını ve nefes alıp verirken çıkan boru benzeri bir ses ve öksürük ile kendini gösterdiğinden bahsetti.

Pek çok çocukta ateş ve burun akıntısı olarak belirtiler görülebileceğini kaydeden Altunç, “Hafif vakalarda açık havaya çıkarılıp doktor muayenesine getirilene kadar çocuklar rahatlar” dedi.

Umut Altunç’un paylaşımı şu şekilde:

“Küçük çocuğunuz varsa not alın, bu günlerde ihtiyacınız olabilir. Horoz Öksürüğü (Larenjit / Krup) hakkında bilinmesi gerekenler:

“İlk yağmurların yağdığı bir sonbahar gecesi gecenin bir yarısı sabaha doğru boğulur gibi korkuyla uykusundan uyanan bir çocuk, nefes alıp verirken çıkan boru gibi bir ses ve sabahlara kadar hastanelerde yapılan tedaviler yaşayan bilir, hastalığın adı Horoz Öksürüğü nam-ı diğer Larenjit veya Krup!”

“HOROZ ÖKSÜRÜĞÜ, NEFES DARLIĞI VE ÖKSÜRÜK İLE KENDİNİ GÖSTERİYOR”

Altunç, krup hastalığının genellikle gece yarısı veya sabaha doğru başlayan nefes darlığı ve nefes alıp verirken çıkan boru benzeri ses ve öksürük ile kendini gösterirdiğini ifade etti.

Dr. Altunç, hastalığa yakalanmas durumunda bireylerde, gırtlak bölgesinde bulunan ses tellerinin şiştiğini kaydederek, nefes borusundan ciğerlere hava akımını engellediğini açıkladı.

HOROZ HASTALIĞINI TETİKLEYEN FAKTÖRLER NELER?

Horoz öksürüğü/larenjit hastalığını tetikleyen faktörleri açıklayan Altunç, “Gece reflüsü (gece beslenmeleri, mide asitini artıracak yiyecek-içecek tüketilmesi), Çevresel alerjenler (Küf, toz, polenler vb.), sigara dumanı, klima kullanımı (kuru hava), zayıf bağışıklık” tetikleyen faktörler arasında olduğunu vurguladı.

Dr. Altunç, çocukların Horoz hastalığına yakalanması durumunda, yapılacak ilk şeyin çocuğun dik pozisyona alınıp açık serin havaya çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Altunç, çocukları Horoz hastalığından korumanın yöntemlerini açıklayarak, 1 yaşından sonra çocukların geceleri beslenilmemesi gerektiğini vurguladı. Altunç, “Çocukları süt içirerek yatırmayın. Akşam saatleri mide asitini artıracak kakaolu yiyecek, şeker kafein ve siyah çay içerikli içecek, çips, kızartma ve baharatlı yiyecekler yedirmeyin” açıklamasına yer verdi.

 

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir