Menü Altı
Menü Altı

BES’in 34’üncü genel kurulu yapılıyor

BES’in 34’üncü genel kurulu yapılıyor

Belediye Emekçileri Sendikası BES’in 34. Genel kurulu bugün yapılıyor.

Üyelerin saat 18.00’e kadar oy kullanacağı Genel Kurulda BES Başkanlığı için Mustafa Yalınkaya ile Deniz Kayabaş yarışıyor.

Belediye Emekçileri Sendikası BES’in 34. Genel kurulu bugün yapılıyor.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nda yapılan Genel Kurul, ilk olarak hayatını kaybeden BES üyesi Laika Bağzıbağlı ve diğer hayatta olmayan tüm belediye emekçileri için bir dakakalık saygı duruşunda bulunulması ile başladı.

Genel Kurul’da daha sonra Cemal Bensel başkanlığında divan oluşturuldu.

Divan Başkanı Cemal Bensel, kimsenin zarar görmeden sıkıntılı günlerin aşılacağı bir yönetim seçileceğini umduğunu kaydetti.

Ardından konuşmalara geçildi. Sendikal Pltforum adına konuşan Dev-İŞ Başkanı Hasan Felek, BES’in ülkede yürütülen emek, demokrasi ve barış mücadelesinde her zaman sendikal platforum içinde onurlu yerini alıp kavganın ön safhasında bulunduğunu söyledi.

Genel Kurulun dünyada yaşanan sıkıntılara da değienen Felek, son dönemlerde TL’nin hızlı bir şeklide değer kaybetmesinin krizin yayılmasını hızlandırdığını ve etkisini şiddetlendirdiğini belirterek “ülkemizda de çok ciddi bizden kaynaklanmayan, büyük bir ekonomik kriz ile karşıkarşıyayız” dedi.

Konuşmasında Belediyeler yasasındaki sorunlara da değinen Felek, 28 Belediyenin 19’unda geçmişten gelen sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı borçlarının halen ödenmediğini belirterek mali yapısı bozuk olan bu belediyelerin ekonomik krizle birlikte daha da kötüye gideceğinin ortada olduğunu söyledi.

PEO/SIDIKEK adına Genel sekreter, Andonis Neofidou da, iki toplumun liderlerine yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ta barış içerisinde birlikte yaşamanın koşullarını güvence altına alarak Kıbrıslıların çıkarlarına hizmet eden bir anlaşmaya kısa sürede varmaları için çağrıda bulunduklarını kaydetti.

Daha sonra Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı bir konuşma yaptı. Harmancı, ağır bir ekonomik kriz ile karşı karşıya oldunduğunu ancak henüz bunun tam anlamı ile hissedilmediğini belirterek dalgaların daha da yükseleceğini ve bu dalgalarda geminin nasıl seyahat edeceğinin çok önemli olduğunu söyledi.

Yerel yönetimlerin bütün girdilerini oluşturan etkenlerin döviz bazlı olduğunu kaydeden Harmancı, “yerel yönetimlerin gelirlerini artırıcı kapsamlı bir reforum çalışması yapılmazsa bu krizde boyumuz ufak kalır” dedi.

Su faturlaraları konusuna da değienen Harmancı, su faturlarının düşürülmesi tartışmasının bile Belediyelerin batmasına yettiğini kaydederek fırtınalı bir dönemin kendilerini beklediğini bu dönemde geçmiş dönemlerde olduğu gibi BES yönetim kurulu ile birlikte çalışma ilkesi ile hareket edeceklerini kaydetti.

Hatmancıdan sonra Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar bir konuşma yaptı.
Sorunların işbirliği ile çözümlenebileceğini kaydeden Özçınar, verilen uzun uğraşlar sonucunda belediyeler yasasının 2008 yılında personel yasası ile bütünlük sağladığını ancak ondan sonra yapılan intibak yasaları ile bazı dengelerin bozulmasına raman bugünlere gelindiğini belirtti.
Ülkenin Belediyecilik açısından en fazla üyesi olan BES’in sorumluluğu olduğunu belirten Özçınar, yeni açılımlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek birlikte çalışarak önceliklerin öne alınması gereketiğini söyledi.

Yerel yönetimlere sahip çıkılması gerektiğini ve merkezi hükümetin yerel yönetime olan saygı ve değerini artırması gerektiğini kaydeden Özçınar, “Hükümetin aldığı her karar yerel yönetimler dışlanarak alınıyor bu da birlikte çalışmayı, birlikte düzeni sağlamayı, birlikte yürümeyi engelleyen unsurlardır ” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler’in yurt dışında olması nedeniyle onun adına Milli Eğitim ve Kültür Bakanı cemal Özyiğit bir konuşma yaptı.

Cemal Özyiğit, ülkenin çok çetin günlerden geçtiğini belirterek yaşanan krizin bağımlılık krizi olduğunu söyledi

Kıbrıs sorununun çözümsüz kaldığı her gün Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik ve sosyal yönden Türkiyeye bağımlılığının arttığını kaydeden Özyiğit bu nedenle biran önce Kıbrıs’ta barış dediklerini ve bu barış için hep birlikte mücadele edilmesinin kaçınılmaz bir gerçeklik olduğunu kaydetti.

Yaşanılan krizin faturasını en ağır şekilde özel sektörde çalışanlar başta olmak üzere sendikasız çalışanlar ile dar ve sabit gelirlilerin ödediğini kaydededen Özyiğit hükmet olarak bir dizi tedbir almaya çalıştıklarını anlattı.

Yaşanan pahalılık ve haksız kazanç elde etmeye çalışanlar karşısında Çalışma ve sosyal Güvenlik bakanlığı ile ilgili birimlerin yoğun bir denetleme çalışması içerisinde olduğunu belirten Özyiğit, birlikte çalışmanın önemine işaret etti.
Belediyeler yasasının uzun yıllardır konuşulduğunu belirten Özyiğit, 51/95 sayılı belediyeler yasasına 2006-2008’de bir takım değişiklikler geldiğini ve köylerin Belediyelere bağlandığını kaydederek sıkıntıların halen bitmediğini söyledi.

Son dönemlerde de yasaların hazırlandığını ancak bir türlü yürürlüğe konulmadığını kaydeden Özyiğit, “ hükmet kararlıdır. Elbette sizlerle, belediyelerle, belediye meclisleri ve çalışanlar ile birlikte bunu gözeterek bu yasayı geçireceğiz. Bu sıkıntılı günlerin ardından ilk ele alacağımız yasaladan bir tanesi de o olacak” dedi.
Özel sektörde sendikalaşma yasasının da peşisıra geçirilecek yasalardan olduğunu kaydeden Özyiğt, istihdamı teşvik konusuna da değinerek çeşitli fonları kullanarak istihdamı teşvik etmeye çalıştıklarını anımsattı.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir