Menü Altı
Menü Altı

Toros: Koronavirüs sürecinin sosyo-ekonomik bedellerinin azaltılması için iç borçlanmaya gidilmeli

Toros: Koronavirüs sürecinin sosyo-ekonomik bedellerinin azaltılması için iç borçlanmaya gidilmeli

CTP Milletvekili Fikri Toros, son aylarda yaşanan tecrübelerin koronavirüsün sağlık kadar sosyal ve ekonomik boyutu da olduğunu gösterdiğini söyledi.

Toros, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı öngörüsüne işaret ederek ülkelerin her türlü stratejisinin de yeniden şekilleneceğini kaydetti. Ülkelerin yeniden şekil alacak yaşam alanlarıyla ilgili politikalarını, stratejilerini gözden geçirdiklerini, korumacı ve ayrılıkçı politikalar yerine komşularıyla dayanışmasını, iş birliğini ve imkanlarını artırdıklarını anlatan Toros, çeşitli ülkelerde alınan ekonomik önlemlerle ilgili örnekler verdi.

CTP’de maliye, eğitim, sağlık boyutları için alternatif politikalar hazırladıklarını ve bunları kamuoyuna açıklamadan önce hükümete sunarak uygulanmasında yardım teklifi sunulduğunu anlatan Toros, CTP’nin kriz yönetimi konusunda duyarlı ve sorumlu davrandığını kaydetti.

Fikri Toros, virüsün görülmesiyle sektörlerde ve yaşamda görülen değişikliklere ve alınan önlemlere değinerek halkın olayın ciddiyetini idrak ederek bu ağır bedelleri ödemekte kendine düşeni yaptığını söyledi.

Derhal bir yardım kaynağı hazırlanması düşüncesinde olduklarını belirten Toros, devletin iç borçlanmaya gitmesini önerdiklerini hatırlattı. Hükümetin dış kaynak girişimlerinin tamamen başarısız olduğunu, buna şaşırmadığını kaydeden Fikri Toros, iç borçlanmaya gecikmeden başvurularak yeniden açılma tartışılmaya başlandığında acil ihtiyaçlara harcama yapılabileceğini ifade etti.

Toros, ülkenin finansal sağlığının hiç de fena olmadığını belirterek koronavirüs sürecinin sosyo-ekonomik bedellerinin azaltılması için iç borçlanmaya gidilmesi, derhal kamu bankası tahvili çıkarılması önerisi yaptı.

Fikri Toros, Lefkoşa’da Fuar Alanı’nın ve Atatürk Spor Salonu’nun bazı düzenlemelerle pandemi hastanesine dönüştürülebileceğini söyledi.

Yabancı iş gücünün geri dönmeme riskinin yüksek olduğunu belirterek “Bu olumsuzluğu bir fırsata dönüştürmeliyiz. Yeniden açılma sürecinden sonra iş gücü piyasasının ihtiyaçlarını yerel kaynaklardan sağlamamız lazımdır. Yerel kaynakları eğiterek ve gerekli yönlendirmeyi yaparak ihtiyaç olan alanlara sevk etmemiz lazım. Mümkün olduğunca yabancı iş gücüne karşı supaplar koymalıyız” dedi.

Toros, bu sürecin ardından iktidardaki iki partinin milliyetçi ve ayrılıkçı politikalarını gözden geçirerek krizin bedellerinin telafisi için şart olan ülkelerle iş birliği, uluslararası hukuka uyma, müzakereleri destekleme ve federal Kıbrıs oluşumuna katkı da bulunma, sosyal devlet anlayışıyla emeğe göz dikmemeleri dileğinde bulundu, bunların süreçten alınabilecek en önemli dersler olduğunu söyledi

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir