En Ust

13 Aralık 2024

Menü Altı
Menü Altı

Temsilciler Meclisi kararına tepki yağdı

Temsilciler Meclisi kararına tepki yağdı

Güney Kıbrıs’taki Temsilciler Meclisi’nin geçtiğimiz Cuma günü “Garanti Antlaşmalarının iptalini ve Türk askerinin Ada’dan tamamen çekilmesini” talep eden kararına Cumhurbaşkanlığı, Başbakan ve iktidar partilerinin meclis gruplarıyla bağımsız milletvekillerinden tepki geldi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum Temsilciler Meclisi’nin, Garanti Antlaşmaları’nın iptalini ve Türk askerinin Ada’dan tamamen çekilmesini talep eden kararının “tek yanlı ve geçersiz olduğunu” söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu, yaptığı yazılı açıklamada, 1960 Garanti ve İttifak Antlaşmaları’nın çok taraflı uluslararası bir anlaşma olduğuna dikkat çekerek, bu nitelikteki antlaşmaların ancak bütün imzacı tarafların rızası ve onayı ile değiştirilebileceğine  veya ortadan kaldırılabileceğine işaret etti.

Burcu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Rum Temsilciler Meclisi’nin tek yanlı almış olduğu bu  karar, sırf bu nedenle bile yok hükmündedir. Yaşanan acı deneyimler ve tarihsel gerçeklikler de zaten Rum Temsilciler Meclisi’nin aldığı bu kararı geçersiz kılmaktadır.

Kıbrıs Türk tarafı olarak  bir tarafın güvenliğinin diğer tarafa tehdit oluşturmaması  anlayışıyla konuya ilişkin gösterdiği  yapıcı tutumu görmezden gelerek “sıfır asker, sıfır garanti” ısrarını sürdüren ve diğer ilgili tüm başlıklarda da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres’in çizdiği çerçevenin  dışına çıkan Rum liderliği, bu olumsuz  tutumuyla Crans Montana’nın çöküşüne sebebiyet verdi.”

“Karar müzakere sürecinin temel prensiplerine de aykırı”

Rum Temsilciler Meclisi’nin aldığı bu kararın müzakere sürecinin temel prensiplerine de aykırı olduğunu  vurgulayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, şunları kaydetti:

“Bilindiği gibi Şubat 2014 Ortak Bildirgesi’ne göre 6 başlığın  paralel biçimde ve birbiriyle bağlantılı bir şekilde müzakere edilmesi öngörülmekteydi. Güvenlik ve Garanti başlığını tek başına  tartışma konusu yapmak müzakere ilke ve yöntemlerine de  aykırı bir tutumdur. 1967 yılında alınan “Enosis“ kararını  kaldırmak yerine mevcut pozisyonlarını daha da katılaştırmaktan başka bir işe yaramayan böylesi kararlar almak Kıbrıs’ın geleceğine olumlu katkı yapmamaktadır.

Oysa adamızda kalıcı bir çözüm için yeni bir fırsatın ortaya çıkması, Cumhurbaşkanımızın sık sık tekrarladığı gibi ancak Rum liderliği ve  toplumunun  bir zihniyet değişimini  gerçekleştirmesiyle  ortaya çıkabilecektir.”

Özgürgün: “Provokasyonların devamı”

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Rum Meclisi’nin kararının  Türk tarafına yönelik  provokasyonların devamı olduğunu söyledi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Rum Meclisi’nin,  “sıfır asker sıfır garanti” söylemini karara dönüştürerek, gerçek amacının çözüm değil Enosis’e  hizmet olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini içermeyen  bir anlaşmaya asla onay vermeyeceğini vurguladı.

Meclis’te kınama önerisi

Öte yandan Ulusal Birlik Partisi ve Demokrat Parti Meclis grupları ile 4 bağımsız milletvekili, Rum Temsilciler Meclisi’nin kararının kınanması için Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na öneri sundu.

UBP Grubu adına Dursun Oğuz, DP Grubu adına Mustafa Arabacıoğlu ile bağımsız milletvekilleri Hasan Taçoy, Hakan Dinçyürek, Menteş Gündüz ve Önder Sennaroğlu’nun imzasını taşıyan yazıda, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisinin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Temsilciler Meclisinin Garanti ve İttifak Anlaşmasının Ortadan Kaldırılmasına Yönelik Adımın Kınanmasına İlişkin Karar Önerisini  ilişikte sunar; içtüzüğün 81’inci maddesi uyarınca gereğini saygılarımızla arz ederiz” denildi.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :