En Ust

03 Aralık 2024

Menü Altı
Menü Altı

SÜİB Başkanı’ndan üretim önerisi: Ürün arzı artmalı, fazlalık ihraç edilmeli

SÜİB Başkanı’ndan üretim önerisi: Ürün arzı artmalı, fazlalık ihraç edilmeli

SÜİB Başkanı’ndan üretim önerisi: Ürün arzı artmalı, fazlalık ihraç edilmeli

SÜİB Başkanı Mahmut Erden, tarım ürünlerindeki yüksek fiyat sorununa dair yaptığı paylaşımında, “Ürün arzı artmalı, fazlalık ihraç edilmeli” dedi.

SÜİB Başkanı Mahmut Erden, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, tarım ürünlerindeki yüksek fiyat sorununa dair çözüm önerilerini sıraladı.

Üretimin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi için altyapı yatırımlarının önemine dikkat çeken Erden, üretim planlaması ve ihracat stratejilerinin de maliyetleri düşürmede etkili olacağını vurguladı.

Erden, altyapı yatırımlarıyla ilgili şu örnekleri verdi:

“Geçitköy’den Çayönü’ne bir hortum çekersiniz, patates ucuzlar. Aynı şekilde bir hortum da Aşağı Maraş’taki sera bölgesine çekerseniz, domates ve hıyar fiyatları düşer.”

Üretim planlamasının arz-talep dengesini sağlamak adına önemli bir adım olduğunu ifade eden Erden, aylık nüfus ve turist akışına göre üretim deseninin planlanması gerektiğini belirtti.

Erden, tarımsal ürünlerin ihracatının da iç piyasada fiyatların düşmesine katkı sağlayacağını şu ifadelerle dile getirdi:

“Ürün arzını artırıp, üretilen fazlalığı ihraç eder, ihracattan elde ettiğiniz kârla maliyetleri daha da düşürürsünüz. Böylece tüketiciler çok daha uygun fiyatlarla ürünlere ulaşabilir.”

Paylaşımının sonunda, tarım ekonomisinin dışında kalan tartışmalara atıfta bulunan Erden, bu tür söylemleri “gave muhabbeti” olarak değerlendirdi.

Erden’in tam paylaşımı şöyle:

“Hani diyorlar ya bu domates patates fiyatlarına çözüm nedir işte o soruya cevaben çözüm şudur;
1- Tarımsal Altyapı yatırımlarıyla üretim arttırıp maliyetlerini düşürme. Mesela nedir altyapı yatırımları? Örneğin şu haritadaki gibi Geçitköyden Çayönüne bir gara hortum çekersiniz Patates ucuzlar, aynı şekilde bir gara hortum da aşağı Maraş sera bölgesine çekersiniz Domadez Hıyar ucuzlar.
2- Üretim planlamasıyla Arz-Talep dengesini korumak…
Yani yıl 12 ay ülkedeki Nüfusa ve Turist akışına göre yani aylar bazında oluşan Talebe göre üretim desenini planlarsınız olur biter.
3- Haa biz daha da ucuz olsun isterik derseniz, o zaman ürün Arzını arttırıp, üretilen fazlalığı İhraç eder, ihracattan elde ettiğiniz kârla maliyetleri daha da düşürüp iç piyasadaki tüketicilerin ürünlere çok daha ucuza ulaşmasını sağlarsınız.
Bunun dışında konuşulan herşey Tarım Ekonomisinin dışında gave muhabbetleridir…”

 

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :