Her Daim Dostlar Gazimağusa’daki Perşembe Pazarı’nda naylon poşetin doğaya zararlarını anlatarak, kağıt poşet dağıttı.
Bu sabah 08.30-09.30 saatleri arasında gerçekleştirilen etkinlikte “Naylon Poşet Kullanımına Son” yazılı pankart açılırken, naylon poşetlerin zararlarını anlatan dövizler taşındı.
Etkinliğe, Her Daim Dostlar üyelerinin yanı sıra, Şehit Osman Ahmet İlkokulu öğrencileri ile Çevre Koruma Dairesi de katıldı.
Şentuğ: “Naylon doğada uzun yıllar yok olmuyor”
Her Daim Dostlar Sözcüsü Yusuf Şentuğ etkinlik sırasında yaptığı açıklamada, amaçlarının doğada uzun yıllar kaybolmayan, suyu ve toprağı kirleten naylon poşetlerin kullanımını azaltmak için çağrı yapmak, halkı bilinçlendirmek ve yetkililere mesaj vermek olduğunu ifade etti.
Şentuğ, 40-50 yıl önce naylon poşetlerin yerine file, zembil, ve çanta kullanıldığını kaydederek, istenirse yine o günlere dönülebileceğini belirtti.
Bugün bir çok ülkede naylon poşetlerin ya yasaklandığını ya da parayla satılarak kullanımın azaltıldığını ifade eden Şentuğ , “Biz de aynı şekilde ülkemizde ya yasaklanmasını ya da para ile satılarak daha az kullanılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bunun için çağrı yapıyoruz” dedi.
Şentuğ, geri dönüşüm malzemelerinin yeniden kullanımını sağlayarak doğanın kirletilmesinin engellenebileceğini belirterek bu konuda da çağrı yaptı.
Şentuğ, plastik, kağıt, cam gibi maddelerin geri dönüşümle yeniden kullanılabildiğini esas yeniden kullanılmadığında doğanın kirletildiğini bazı maddelerin suda 400, karada ise 800 yıl kaldığını, bozulduğunda suyu ve toprağı zehirlediğini vurguladı.
NEDEN PLASTİK(NAYLON)POŞET KULLANMAMALIYIZ?
Yusuf Yüksel Şentuğ, neden naylon poşet kullanmamak gerektiğini şöyle anlattı:
Eskiden poşet yerine, tamamen doğal olan kese kağıtları, bez torba ve file kullanılırdı. Bu sayede insanların yedikleri de içtikleri de sağlıklı kalmaktaydı. Günümüzde ise durum çok farklı.
Ciddiye alınmadığında insan vücudunda geri dönüşümsüz hasarlar bırakabilen naylon poşetleri, hayatımızdan çıkarmamız pek mümkün gibi gözükmüyor. Çok ucuza mal edilen bu poşetler, kalitesine göre gerek kullanım anında gerekse bozulma anında, çevreye ve besinler üzerine yapısındaki kimyasallar sayesinde ciddi etkilere sahip. Ek olarak bir naylon poşetin doğadan tamamen yok olabilmesi için denizde ise 400 yıl, karada ise 800 yıl kadar bir zaman geçmesi gerekli.
Kıbrıs’ta 1980’lerin sonunda başladı
Naylon poşet kullanımı tüm dünyada 1982’de, Kıbrıs’ta da 1980’ler sonunda başladı. Bu yeni alışkanlık bir uygarlık göstergesi gibi kabul görüp yaygınlaştı.
Dünyada her yıl 500 milyar ile 1 trilyon arasında plastik poşet çanta kullanıldığı tahmin ediliyor. Üstelik bu sayının 380 milyarı sadece ABD’de kullanılıyor. Bazı ülkelerde hükümetler plastik poşet kullanımını azaltmak amacıyla çeşitli yasaklar koyuyor ya da vergilere başvuruyor.
Yasak olan ülkeler var
Meksika’da, plastik poşet kullanımını yasak. Hindistan’da da plastik poşet kullanımı yasak. Bangladeş, Ruanda ve Avustralya’nın 12 şehrinde de plastik poşet kullanımı yasak. İsviçre, İsveç, Norveç, Almanya ve Hollanda’da ise mağazalarda plastik poşetler ücretle satılıyor.
Zararları
Kanser vakalarındaki artışın en büyük sorumlularından biri naylon poşetlerdir. Isıya veya güneşe maruz kaldıklarında bileşimindeki maddeler çözünerek kansere neden oluyor.
– Doğaya atılan naylon poşetler nedeniyle yunus, fok, balina,deniz kaplumbağaları gibi hayvanlar denize atılan poşetleri yiyecek sanıp yerler. Bu da onların sindirim sistemlerinde bozulmalara yol açarak ölmelerine neden olur.
– Naylon posetler şeffaf oldukları için, tıpkı bır sera gibi ısıyı emerek orman yangınlarına neden olur.
– Kimyasal maddeler içeren naylon poşetler, özellikle siyah olanlar, sadece toprağa değil, içlerine konulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar verebilirler. Özellikle incir, üzüm, çilek gibi poşetle temasta olabilen meyveler bu poşetlerde taşınmamalıdır.
– Naylon poşetler doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayar ve bu maddeler toprağa, suya karışarak besin zincirimizi yavaş yavaş kirletir.
Çare
Daha az plastik poşet kullanılmalıdır. Haftada sadece 2 poşet daha az kullanıldığında yılda kişi başına yaklaşık 100 poşet çöpe atılmamış olur.
– Alışverişlerde bez çanta, file, tekerlekli pazar çantası veya sepet kullanılmalıdır. Bu kişi başına haftada 6, ayda 24, yılda 288, 70 yıllık bir hayat süresinde 20 bin 160 daha az poşet kullanımı demektir. Türkiye’de her beş kişiden biri plastik poşet kullanmayı bırakırsa 70 yılda 37 milyar daha az plastik poşet tüketilir.
– Daha az kese kâğıdı tüketmek için, çantaya ayrı konması gerekmeyen ürünler beraber konulmalıdır. Ayrılmak istenen ürünler için ufak bez keseler edinilmelidir.
– Alışverişlerde kullanılmış kese kâğıtları ve naylon poşetler tekrar kullanılmalıdır. Sebze, meyve, et ve balık türü yiyecekler paketlenmiş halde alınmamalı, cam şişe içerisindeki içecekler tercih edilmelidir. Plastik poşetlerde satılan ürünleri satın almaktan kaçınmalıdır.
– Naylon poşet ve kese kâğıtlarının geri dönüşümü sağlanmalıdır.
Her Daim Dostlar olarak yapmış olduğumuz bu etkinlik dileriz bir başlangıç olur meclisimiz gerekli yasaları yapar halkımız gerekli talepte bulunur esnafımız bilince ulaşır.
İlgili haberler: