Menü Altı
Menü Altı

Meclis 10 saatlik toplantısının 7’sinde Ercan’ı konuştu

Meclis 10 saatlik toplantısının 7’sinde Ercan’ı konuştu

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısı 10 saat sürdü. Bu sürenin 7 saatinde Ercan Havalimanı konuşuldu.

CTP milletvekili Teberrüken Uluçay, Ercan’la ilgili  araştırma komitesi raporuyla ilgili konuşmasında sözleşmenin “hesap kitap yapılmadan” uzatıldığını kaydederek, “Ek sözleşme yapılmasaydı,  Bakanlar Kurulu bu sözleşmeyi 4 yıl daha uzatmayacaktı. Buna ihtiyaç olmayacaktı” dedi.

Uluçay, bu konuda meclis kürsüsünden gerekli uyarıları yaptıklarını da söyleyerek,“‘Bu adımları aceleye getirmeyin’ demiştik. O para ülkeye ne kazandırdı? Konu 5 yıldır tartışılıyor, tartışılmaya devam edecek. İdarenin bu süreçte düştüğü zafiyeti düşünün… Devlet bunu hak ediyor mu?” diye sordu.

Ercan’ın yöneticisi konumundaki kişinin komitede, “Tünel konusunda 50-60 milyon maliyetle karşı karşıya kaldık” dediğini de belirten Uluçay, “Bu miktar, 25 yıllık sözleşmenin içinde devletin gelirlerinden dolaylı olarak karşılanacak” değerlendirmesinde bulundu.

Uluçay, 29 yılın iptal edilmesi, sözleşmenin eskiden olduğu gibi 25 yıla düşürülmesi gerektiğini söyleyerek, “Bundan doğacak tazminat varsa, devlet de bunu ödesin” dedi.

Teberrüken Uluçay, Geçitkale Havaalanı’na da işaret ederek, “Kargo taşımacılığı konusunda Geçitkale ön plana çıkarılmalı” dedi.

Yorgancıoğlu

CTP milletvekili Özkan Yorgancıoğlu “Acele işe şeytan karışır” sözüne atıfta bulunarak, “Bu iş aceleye geldi. Ve bu işe şeytan değil, şeytanlar karıştı” değerlendirmesinde bulundu.

Kendi hükümetleri döneminde Ercan’la ilgili yaşananları anımsatan Yorgancıoğlu, “Bizim dönemimizde de sürenin uzatılması talep edildi, reddettik. Herkes kendi çıkarına bakar. Ne kadar çok kar edeceğinin hesabını yapar ama idarenin birincil görevi halkın çıkarını korumaktır” dedi.

Yorgancıoğlu, “Hükümet bu sözleşmeyi 4 yıl daha uzattı. İzahını nasıl yapacak? Toplumun inanacağı ne söyleyecek? Hükümet bu kararın altından kalkamaz. Başbakan yorum bile yapmıyor. Hükümeti bir davadan bu kadar ürküyorsa burada değil, kümeste otursun” diye konuştu.

Erçal

CTP milletvekili Hüseyin Erçal, “Devleti yönetenler, o kadar mı acemiydi ki 15 gün sonra ek sözleşmeye ihtiyaç duydular?” diye sordu.

Vatandaş nazarında bunun izah edilemeyeceğini kaydeden Erçal, “Bunun doğru yöntem olduğunu kimse söyleyemez. Bir takım uygulamaların sehven yapıldığı söyleniyor. Bu ne demekse” ifadelerine yer verdi.

Ülkedeki bazı uygulamaları eleştiren, ihale ve vatandaşlık konularına değinen Erçal, “Bu uygulamalarla insanımızı mutlu etmek, ülke yararına iş yapmak mümkün değil. Bugün geldiğimiz nokta ortada. Kamu kaynaklarının yerinde ve adil kullanılmalı. Bunu başarabilseydik bugünkü ülke yapımız farkı olacaktı. İnsanlarımıza çağdaş, mutlu, aidiyet duygularının yüksek olduğu ortam yaratacaktık” ifadesine yer verdi.

Erçal, aklanmak için soruşturmaya gerek olduğunu söyleyerek, istifanın da seçenekler arasında olduğunu söyledi.

Dürüst ve Saner yanıtladı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner de kürsüye çıkarak eleştirileri yanıtladı.

Ercan Havalimanı konusunda 2012’de yapılan ve ciro paylaşımını öngören kamu-özel ortaklığının yerinde bir adım olduğunu kaydeden Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, devletin bu konuda brüt yüzde 55-56’lık kar payı olduğunu söyledi.

 

Sözleşmenin uzatılması konusuna değinen Dürüst, “Bu adım atılmasa devlet zarar edecekti. Tazminat büyüyecekti. Gelir gelmeyecekti.” dedi.

Dürüst, “Sürenin uzatılmasının yasal zemini vardır. Ben bu adımın arkasındayım. Bu adım, hukukla atıldı. Sözleşme devlet ortaklığı ile uzatıldı. Bu sadece Kemal Dürüst’ün değil, hükümetin, Bakanlar Kurulu’nun kararıdır” açıklamasında bulundu.

Genel Kurul’daki konuşmalarda ek sözleşmenin “hukuka aykırı” yapıldığı yönünde ithamlarda bulunulduğunu belirterek, bu açıklamaların kendisini üzdüğünü dile getiren Dürüst, “Ek sözleşmeyi başsavcılık hazırladı” dedi.

Bu adımın yeni havalimanının açılması için de önemli olduğunu söyleyen Dürüst, “ ‘Sözleşme uzatıldı, devlet zarara uğratıldı’ deniyor. Bunu hangi hesaba göre ortaya koyuyorsunuz? Havaalanını bitirme kararlığımız vardı, bazı adımları atmalıydık” diye konuştu.

Hükümetin yatırıma sahip çıktığını kaydeden Dürüst, bu konudaki teknik çalışmaların kalem kalem milletvekilleriyle paylaşılacağını kaydetti.

Dürüst, kendisini eleştiren CTP’li vekillere yönelik, “Siz hükümette olduğunuz dönemde bu konuda sorunları çözmek adına hangi adım attınız? Tazminat, mahkeme konusunda ne yaptınız?” diye sordu.

Olaya sadece muhalefet gözüyle bakılmaması gerektiğini ifade eden Dürüst, “Süre uzatma bizimle gündeme gelmedi.” dedi.

Ercan’dan bu yıl sonunda bütçeye 100 milyonu aşan bir gelir geleceğini kaydeden Kemal Dürüst, 2018’de açılacak havaalanı ile bu gelirin, bölümlere göre, 4-5 kat artacağını söyledi.

Dürüst, “Soruşturma açılması konusundaki öneriye oyunuz ne olur?” sorusu üzerine, “Bu konuyu partimle görüşmem gerek” dedi.

Soyer

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de Ercan ile ilgili süreçte tüm konuların enine boyuna tartışılması gerektiğini ifade ederek, aynı hataların yapılmaması için bunun önemli olduğunu anlattı.

Raporun çok değerli olduğunu aktaran Soyer, raporun istikbalinin ne olacağının da önemi olduğunu kaydetti.

Soyer, Güzelyurt Hastanesi ile ilgili rapor sürecine değinirken komite üyelerinin tüm bu verileri polise vererek, tahkikat istediğini ve polisin de bunu hazırladığını kaydederek, raporu hazırlayan polisin görev yerinden sürüldüğünü savundu.

Dürüst’ün ek sözleşmeyle yapımın süratlenmesi ve işletmenin devriden kaynaklanan gecikmelerden ötürü yaşanacak problemlerden devleti kurtardığından bahsettiğini ifade eden Soyer, “Bunun hesabını vermen lazım. Fes edilme koşullarını kendi elinle ortadan kaldırdın ve devleti ilk adımda mahkum ettin” dedi.

Soyer, ek sözleşmede şirketin devlete bir daha dava açıp açamayacağına ilişkin bir madde olup olmadığını sorarak, “Böyle bir madde yok. Nasıl garanti verilir bir daha dava açılmayacak diye?” dedi.

Şu andaki yapıda gücün şirkete geçtiğini ve şirketin şimdi devletin karşısında güçlü olduğunu kaydeden Soyer, sözleşmenin hukuki olduğu konusundaki açıklamaları da eleştirdi.

Soyer, şirketin Ercan’ı bitirdikten sonra bir daha yatırım yapma yükümlülüğü olmadığını belirterek, “Bu işte usulsüzlük vardır. Devlet çok güçsüz bir hale getirilmiştir” dedi.

Saner

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner de son sözü aldı. Saner, kendisine fırsat verilse, yine Ercan’ı özelleştireceğini ve aldığı kararların arkasında olduğunu söyledi.

Saner, “2013’te hükümete gelseydik ve ben bakan olarak göreve devam etseydim, Ercan Devlet Havalimanı kullanımda olacaktı” şeklinde konuştu.

Bu havalimanının dünya ile aynı dili konuşabilecek bir havalimanı olacağını belirten Saner, yatırımların miktarı ve havaalanının yeni durumuyla ilgili bilgi verdi.

Saner, ek sözleşmenin neden yapıldığını aktarırken, “Hangi madde üzerinde yorum yaptık: Şirketin kusuru dışında fesih konusunda…Şirketin kusuru yoksa, ihaleyi niye fes edeceksiniz?” ifadelerine yer verdi.

Saner, “Tüm çalışmalarda, Başsavcılık görevdeydik. Gerek direk, gerek dolaylı. Başsavcılıktan görüş almadan hiçbir adım atmadık” dedi.

Yer teslimi konusuna değinen Saner, “Devletin sözleşmelerine göz atmamız gerek. Bizim koçanlar kırılır, bu sözleşmeler kırılmaz. Hava yolu şirketi olmayan şirketin burada hangar bulundurma yetkisi var” şeklinde konuştu.

Avan proje konusuna değinen Saner,  “İlgili müdür bizi iki modele yönlendirdi. Keşke daha fazla seçeneğimiz olsaydı” dedi.

Erhürman

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, yeniden söz alarak, ne Saner’in, ne de Dürüst’ün açıklamalarının yapılanları aklamadığını ifade etti.

Erhürman, “Bu sözleşmeye, kusursuz feshi kendileri koydu. 15 gün sonra şirketin isteğiyle çıkarttı. Bu da ihalede eşitliği bozdu. Savcılık hiçbir yerde 4 yıldan da bahsetmedi. Sayın Dürüst ya doğru söylemedi, ya da Başsavcılığın görüşünü anlamadı. Ersan Bey avan proje konusunda bir sürü şey söyledi ama neden ihaleye çıkılmadığını açıklayamadı” dedi.

Tatar

UBP Milletvekili ve ilgili komite Başkanı Ersin Tatar da söz alarak, “Ben bu projenin başarılı olduğuna inanırım. Burada önemli bir yatırım var. İnşallah kısa sürede sonuçlanır ve KKTC’ye hayırlı olur. Bu konuda dersler de çıkarılmalı. Kamu-özel ortaklığında, devletin temsilcileri de orada olmalı. Gün gün gelişmeler devletle paylaşılmalı. Denetimin yapıldığı, gelirin zamanında ödendiğini söylüyorlar ama devletten de birinin orada olması çok iyi olur” ifadelerini kullandı.

“Bir ara emrinin 4 yıl uzatılmasını kabul edemem” şeklinde konuşan Tatar, “Bazı mesajların yerine gitmesi lazım. Maliye bu gecikmeden olumsuz etkilenecek” dedi.

Tatar, “Soruşturma açılması konusundaki öneriye oyunuz ne olur?” sorusu üzerine, “Sayın Dürüst, ‘hesaplamaları getirecek’ dedi. Getirsin bakalım. Değerlendirme yapalım” şeklinde konuştu.

Kalyoncu

Son sözü CTP Milletvekili Ömer Soyer Kalyoncu aldı ve Ercan’la ilgili gelişmeleri Ombudsmanın raporundan ve basından öğrendiğini ifade ederek, “Şartname ile sözleşmenin çelişkili olduğunu ilk defa farkedenlerden biri de bendim. Burada kişilerin sorumluluğu var” şeklinde konuştu.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir