En Ust

10 Ekim 2024

Menü Altı
Menü Altı

“Kıbrıs’ta Çözüm Ekseninde Ekonomi Paneli” gerçekleştirildi

“Kıbrıs’ta Çözüm Ekseninde Ekonomi Paneli” gerçekleştirildi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) tarafından düzenlenen “Kıbrıs’ta Çözüm Ekseninde Ekonomi” başlıklı panel, dün akşam KTÖS Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Saat 18:30’da başlayan etkinlikte, ekonomi alanında uzman isimler Mustafa Besim, İzge Arısal, Berkan Tokar, İpek Borman ve Mertkan Hamit konuşmacı olarak yer aldı. Panele CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, bazı MYK Üyeleri, milletvekilleri ve belediye başkanları katıldı. Halkın da yoğun ilgi gösterdiği panelde, Kıbrıs’taki çözüm arayışlarının ekonomi üzerindeki etkileri ve bu bağlamda atılabilecek adımlar detaylı şekilde ele alındı. Konuşmacılar, çözüm sürecinin ekonomiye olan potansiyel katkılarını vurgulayarak, Kıbrıs’ın gelecekteki ekonomik yapısına dair stratejik değerlendirmelerde bulundular. Etkinliğin ardından, saat 20:30’da düzenlenen kokteylde katılımcılar bir araya gelerek, ekonomi ve çözüm süreci üzerine sohbet etme fırsatı buldu. Bu anlamlı etkinlik, Eylül ayında çeşitli örgütler ve sendikalar tarafından düzenlenen barış etkinlikleri çerçevesinde yer aldı ve çözüm sürecine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirildi.

Tokar: Sermaye eksikliği yaşayan ülkeler dış yardıma ihtiyaç duyar
Ekonomist Berkan Tokar, düzenlenen panelde sermaye eksikliği yaşayan gelişmekte olan ülkelerin dış yardıma duyduğu ihtiyaca dikkat çekti. Tokar, bu tür ülkelerde dış yardımların istihdam yaratılması, bölgesel entegrasyonun sağlanması, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve kalkınma hedeflerine ulaşılmasında önemli bir rol oynayabileceğini belirtti. Tokar, dış yardımların etkisinin ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini ifade ederek, geçmiş tecrübelerin bazı ülkelerin dış yardımları başarılı bir şekilde kalkınma hedeflerine ulaşmak için kullandığını, bazılarının ise bu hedeflere ulaşmakta zorlandığını söyledi. Yapılan bilimsel çalışmaların, kurumsal kalitesi ve kapasitesi yüksek olan ülkelerde dış yardımların ekonomik kalkınma üzerinde daha büyük bir olumlu etkiye sahip olduğunu gösterdiğine işaret eden Tokar, bu bağlamda siyasi istikrar, hükümet etkinliği, mevzuat kalitesi, hukukun üstünlüğü, yolsuzluğun kontrolü ve hesap verebilirliğin önemini vurguladı. Kıbrıs’taki çözüm sürecine de değinen Tokar, gerek Türkiye gerekse Avrupa Birliği kaynaklı yardımların ülke için önemini belirterek, dış yardımların etkin bir şekilde kullanılabilmesi adına ülkemizdeki kurumsal kapasitenin artırılması gerektiğinin altını çizdi. Kurumsal yapının güçlendirilmesi ve kalkınma planlarının hazır hale getirilmesi için reformların elzem olduğunu dile getirdi.

Hamit: Kilit iş birlikleri bir tür Güven Yaratıcı Önlem niteliğindedir
Ekonomist Mertkan Hamit sunumunda AB Merkez Bankası eski başkanı Draghi tarafından Avrupa’nın rekabet edebilirliği üzerine hazırlanan rapora odaklandı ve Kıbrıs meselesinin AB’nin ekonomik geleceği ile ilgili tartışmaları göz önünde alarak değerlendirilmesini ele aldı. Raporda, Avrupa’nın inovasyon ve enerji maliyetleri konularındaki sorunlarına vurgu yapıldığını söyleyen Hamit, “Avrupa’nın küresel teknoloji gelirlerindeki düşüşle karşılaştığını ve karbonsuzlaştırma hedeflerine uyumlu bir büyüme modeli geliştirmesi gerektiğini savunmaktadır. Ayrıca, jeopolitik güvenlik artırımı önermektedir” dedi. Bu temel vurgulardan hareketle, Kıbrıs sorunu bağlamında, her iki tarafın da enerji maliyetleri, inovasyon eksikliği ve ekonomik çeşitlilik gibi sorunlarla karşı karşıya olduğu vurgulandı. Hamit, önerilen çözümler arasında ortak enerji ve ticaret altyapısının geliştirilmesi, yenilenebilir enerji projeleri, veri paylaşımı, iş gücü ve beceri gelişimi konusunda iki toplum arasında kilit iş birliklerinin bir tür Güven Yaratıcı Önlem niteliğinde çözüm sürecini destekleyici bir nitelikte ele alınmasını vurguladı.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :