En Ust

11 Ekim 2024

Menü Altı
Menü Altı

İsmail Arter: “Derinya Plajı’na kimlikle giriş uygulaması kaldırılabilir”

İsmail Arter: “Derinya Plajı’na kimlikle giriş uygulaması kaldırılabilir”

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Derinya Plajı’na kimlikle girişlerin rahatsızlık yarattığını ve bu rahatsızlığın kendisine de yansıdığını belirterek “Bu uygulama olmasaydı iyi olurdu. Umarım önümüzdeki yıl bu uygulama kaldırılır” dedi.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, ER MEYDANI TV Yayın Yönetmeni Mustafa Alkan’a önemli açıklamalarda bulundu. Arter, projelerinden belediyenin ekonomik durumuna, istihdamlardan Derinya Plajı’na kadar birçok konuya açıklık getirdi, gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerle ilgili konuştu.

“Enkaz edebiyatına girmedim”

  • M.A.: Sayın Başkan, üç yıldan fazla bir süredir Gazimağusa Belediye Başkanısınız. O günden bugüne Mağusa’da, Mağusa Belediyesi’nde neler değişti?
  • İ.A.: Göreve geldikten sonra Mağusa’yı nasıl daha ileri bir noktaya taşıyabiliriz, bunun çalışmasını yaptım. Enkaz edebiyatına girmedim. Tabi ki özellikle ilk bir yıl yapıyı öğrenene kadar birtakım sıkıntılar yaşadık. Bu sıkıntıları aştıktan sonra Mağusa’nın öncelikli ihtiyaçlarını tespit ettik. Ufak tefek aksaklıklar yaşamamıza rağmen bu ihtiyaçlara cevap verecek hizmetleri yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.

“Yeni pazar yeri ay sonu hizmete girecek”

  • M.A.: Bu ihtiyaçlara yönelik projeleriniz nelerdir? Üç yıl içinde başlayıp bitirdiğiniz hangi projeler var?
  • İ.A.: Mağusa, tarihi ve turistik eserler açısından zengin bir şehir. Bizden önceki dönemlerde defalarca “Suriçi Canlandırma Projesi” gündeme gelse de malesef gerekli kıpırdanma olmadı. Bizim dönemimizde bu canlılık sağlandı. Şimdi biz, yarattığımız bu canlılığı nasıl disipline ederiz, onun çalışmaları içindeyiz. Yeni açılan restoranlar, kafeler, bunun yanında bizim yaptığımız çevre düzenlemeleri ve parklar var. Bir diğer projemiz ise insanımızın hep şikayetçi olduğu Perşembe Pazarı konusuydu. Bu konudaki şikayetleri de dikkate alarak yaklaşık 3 milyon TL’lik bir kaynak yarattık. Modern bir pazar yeri projesini başlattık ve sonuna geldik. Umuyorum ki bu ay sonu itibarıyla hizmete girecektir. Sokak hayvanları için de Kuzey Kıbrıs’ın en büyük hayvan barınağını yaptık. Bunun dışında da şehrimize yeni parklar kazandırdık. Önemli projelerimiz bunlar olmuştur.

“Mağusa’nın %60’ı hâlâ kanalizasyonsuz. Sorun devam ediyor”

  • M.A.: Mağusa’nın yıllardır çözülemeyen bir kanalizasyon sorunu var. Bu sorun çözüldü mü, çözülmediyse bu konuyla ilgili mevcut çalışmalarınız nelerdir?
  • İ.A.: Bu konu hep gözümüzün önünde dursa da yaşanan sıkıntılardan dolayı herkes etrafından dolaşmayı tercih etti. Gazimağusa Kanalizasyon Projesi, bir AB projesiydi. Yapılan ihale sonucunda kazanan müteahhit firma işe başlamış, ancak tamamlanması istenilen şekilde başarıya ulaşmayan bir proje olmuştur. Bu proje tüm Mağusa’nın %40’ını kapsayan bir projeydi. Mağusa’nın %60’ı hâlâ kanalizasyona bağlı değil. Ancak tamamlandıktan sonra istenilen verim alınmayınca bir mahkeme süreci yaşandı. İngiltere’deki tahkim mahkemesinin sonucunda çıkan kararda, projenin %65’inin hatalı olduğu, geri kalan %35’lik bölümünde ise müteahhidin hatalı olduğu yönündeydi. Bu konudaki sıkıntılar hâlâ devam ediyor. Geçici çözümlerle sorunları aşmaya çalışıyoruz.
  • M. A.: Peki ya su? Türkiye’den gelen su Mağusa halkına sorunsuz ulaşıyor mu?
  • İ.A.: Türkiye’den gelen suyun Mağusa halkına ulaşmasında ilk başta zorluklar yaşadık. Lefkoşa üzerinden gelen eski hatta %50’lere yaklaşan bir kayıp vardı. Ancak Sınırüstü’nden gelen yeni hattın yapımı ile birlikte su şu anda Mağusa halkına sorunsuz ulaşıyor. Ayrıca bizim bir de kendi arıtma tesisimiz var. Hem Türkiye’den gelen suyu hem de arıtma tesisimizden çıkan suyu halkımıza ulaştırıyoruz. Yapılan tahlillerde bu suların tarımsal araziler için de kullanılabileceğini gördük.

“10 milyon TL’yi kıdem tazminatlarını ödemek ve seçim öncesi yeni projeler için borçlandık”

  • M.A.: Gelelim belediyenin ekonomik durumuna. Size yöneltilen eleştiriler Mağusa Belediyesi’nin ekonomik durumunu kötüye götürdüğünüz, hatta batacak duruma getirdiğiniz yönünde. Geçtiğimiz günlerde almış olduğunuz 10 milyon TL’lik borçlanma kararıyla ilgili de, özellikle Cumhuriyetçi Türk Partisi, size çok ağır suçlamalarda bulundu. Şu anda Mağusa Belediyesi’nin ekonomik durumu nedir ve borcu varsa eğer, ki olduğu söyleniyor, bu borçlar hangi seviyelerdedir?
  • İ.A.: Şunu söylemem lazım. Göreve geldiğimiz gün belediyenin 13 milyon TL’lik bir borcu, 25 milyon TL’lik de bir alacağı vardı. Ayrıca belediye tarafından yazılan 1 milyon 600 bin TL’lik bir çekin de geri dönmesi söz konusuydu. Alacak kısmında görülen paranın 11 milyonluk kısmı askerden alınacaktı. Edindiğimiz bu bilgilerden sonra CTP’li olan Gazimağusa Belediyesi muhasebe şubesi amirimizin tavsiyesi ile -ki kendisi halen görevinin başındadır- bir borçlanmaya gittik. Vakıflar Bankası’ndan 3 milyon TL’lik borçlanma gerçekleştirdik. Bu arada seçimlere giderken, Mart 2014’te bir önceki Belediye Başkanı Sayın Oktay Kayalp’ın da 3 milyon TL’lik bir borçlanmaya gittiğini görüyoruz. Yine geçtiğimiz yılın sonunda yapmış olduğumuz hesaplar sonucunda 10 milyon TL’lik bir borçlanmaya daha gidersek belediyenin rahatlayacağını gördük ve bu borçlanmayı da gerçekleştirdik. Bu arada bütçemiz de 55 milyondan 85 milyona çıktı. Göreve geldiğimizde kasadan toplanan para günlük ortalama 25 bin TL iken, şu anda bazı günler 100 bin TL’ye ulaşabiliyoruz. Taksitlerimizi düzenli ödeyebiliyoruz. Son yapılan 10 milyon TL’lik borçlanma ise emekliye ayrılan çalışanlarımızın kıdem tazminatlarını ödemek ve açık söylemek gerekirse gelecek yılki seçimler öncesi Mağusa halkına yeni hizmetler, yeni projeler sunmak içindir.

“401 çalışan var… Evet, geçici işçi aldım”

  • M.A.: Ekonomik konular gibi size yöneltilen bir diğer eleştiri konusu ise yaptığınız istihdamlar. Gerek seçilmezden önce söz verdiklerinizi işe aldığınız, gerekse son dönemde gelecek seçimleri düşünerek istihdamlar yaptığınız söyleniyor.
  • İ.A.: Seçimlerden önce kimseye “belediyede seni işe alacağım” demedim. Zaten seçilmeden insanlara bunu söylemek doğru olmazdı. Kimseye bir sözüm yoktu. Ancak belediye dışında büyük şirketlerde işe girmelerine yardımcı olduğum doğrudur. Şu anda belediyede çalışan toplam personel -ki buna taşeronlar ve geçiciler de dahildir- 401 kişidir. Evet, geçici işçilerin sayısını artırdım. Bu sayıyı artırmamın nedeni, temizlik işlerinin daha düzgün ve hızlı yürümesi içindir. Ki bu konuda da gerekli verimi aldığımızı görüyorum. Şube amirlerimin tümü de (11 kişi) Oktay Bey zamanındaki şube amirleridir. Kendilerine kesin talimatım vardır. İşe alınan kim olursa olsun gerekli verimi vermezse hemen işine son verilecek. Ancak şu andaki çalışmalardan memnunum.

“Kapıda sorumluluğumuz yok”

  • M.A.: Son günlerde “Derinya” hem açılan plajıyla hem de açılmayan geçiş kapısıyla ilgili olarak çok gündemde. Özellikle Derinya Halk Plajı’na “kimlikle giriş” konusu çok eleştiriliyor.
  • İ.A.: Geçiş kapısıyla ile ilgili olarak belediyemizin herhangi bir yetki ve sorumluluğu yoktur. İlk başlarda birkaç toplantıya katıldık, ancak daha sonra yaşanan gelişmeler tamamen bizim dışımızda ve siyasi konulardır. Plajla ilgili olarak ise yetkili makamlarla bu konuyu görüştük. Uygun olursa açılmasını talep ettik. Çünkü Maraş bölgesi yatırım ve hizmet açısından geride kalmış bir bölgemizdir. Uzun bir inceleme sürecinin ardından bu yıl içerisinde Başbakanlık’tan plajın açılmasıyla ilgili “uygunluk” yazısını aldık. Daha sonra bizi komutanlık çağırdı, bir protokol hazırlandı. Burada detaylar masaya yatırıldı. Biz söylenen, plaja giden yolun askeri bir kışlanın içerisinden geçtiği ve bu yolun “”güvenlik ve hassasiyetler” sebebiyle sadece TC ve KKTC vatandaşları tarafından kullanılabileceği yönündeydi. Bu bizim dışımızda gelişen bir olaydı. Bu protokolü belediye meclisimize götürdük. Oradan onay çıkınca da gerekli çalışmaları tamamlayıp plajı halkın hizmetine sunduk.

“Vatandaşın rahatsızlığı bana da yansıyor”

Gazimağusa Belediye Başkanı Arter Derinya Plajı’na kimlikle girişi gelecek yıl kaldırma umudunu ifade etti.
  • M.A.: Peki siz bu kimlikle giriş gibi çağ dışı bir uygulamadan dolayı rahatsız mısınız?
  • İ.A.: Vatandaşın rahatsızlığı bana da yansıyor. Olmasaydı daha iyi olurdu. Ancak “hassasiyetleri” de dikkate almamız lazım. Bu yıl böyle oldu. Umarım yapacağımız çalışmalarla gelecek yıl bu uygulamayı ortadan kaldırabiliriz.

“Yine bağımsız adayım”

  • M.A.: Son sorum gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerle ilgili. Sözlerinizden anladığımız kadarıyla gelecek yılki seçimlerde yine adaysınız. Adaylığınız daha önceki gibi bağımsız aday sıfatıyla mı olacak yoksa DP veya UBP’den mi aday olmayı düşünüyorsunuz?
  • İ.A.: Ben bürokrasiden gelen bir kişiyim. Hiçbir zaman siyasetin hareketli merkezlerinde olmadım, olamam da. Dolayısıyla herkesin bir siyasi görüşü, bağlılıkları olabilir. Ama belediye başkanlığı gibi bir görevde bağımsızlığın çok kayda değer olduğunu düşünüyorum. Mağusa halkının talebinin de bu yönde olduğunu görüyorum. Bu yüzden önümüzdeki seçimlerde de yine bağımsız aday olarak seçmenlerin karşısına çıkacağım.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :