Menü Altı
Menü Altı

İktisat Bankası, 16 Eylül 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

İktisat Bankası, 16 Eylül 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

İktisat Bankası, 16 Eylül 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

KKTC İktisat Bankası, 16 Eylül 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “FED korkusu: Finansal enstrüman gruplarında ciddi mânâda erozyon yaşanıyor!” ifadelerine yer ve

İktisatbank’ın 16 Eylül 2022’ye ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Küresel mali piyasalarda risk iştahı ABD enflasyon verisi ardından düşmeye devam ediyor. FED’in önümüzdeki hafta faiz oranın en az 75 baz puan artıracağına yönelik inanışların tetiklediği riskten kaçış sürecine paralel dolar geniş bantta değer kazanmaya devam ederken, hemen hemen her finansal enstrüman grubunda değişen oranlarda erozyon yaşanıyor.

Küresel ekonominin süratli bir şekilde resesyon fiyatlamasına uygun hareket etmeye devam ettiğini görüyoruz. Biraz müsadenizle konuyu açmaya çalışalım. Vadeli işlem fiyatları, FED’in önümüzdeki altı ay içinde faiz oranlarını yüzde 2,25-2,50 seviyesinden yüzde 4,25-4,50’ye yükseltmesini fiyatlıyor (ima ediyor). Bu da hâliyle borç alanlar ve ekonominin geneli için pek de iyi bir haber değil. ABD Hazine getiri eğrisi, son 42 yılın en çok tersine dönmüş (inverted – 2 yıllık getirinin 10 yıllık getirinin üzerine yükselmesi -) şekli ile beklenen resesyonu âdeta resmediyor. Daha basit bir anlatımla, verim eğrisinin ters bir hâl alması, FED’in uçağı yumuşak bir şekilde yere indirmekte çok zorlanacağını gösteriyor. Chicago FED’e göre, faiz oranlarının süratli bir şekilde artırılması ve beraberinde niceliksel sıkılaştırmanın da başlaması, finansal koşulları, son on yılı aşkın bir sürenin en hızlı oranında sıkılaşıyor. ABD hisse senedi endeksleri, yavaşlayan ekonominin gelir yaratmakta zorlanacağını fiyatlayarak 2022 yılında pek de iyimser bir tablo sunmuyor. Mesela, ağır ekipman üreticisi Caterpillar (sene başına göre yüzde 12), global çapta ve geniş bir bantta üretici olan 3M Corporation (sene başına göre %35) ekonomik yavaşlama ile tutarlı sert bir gerileme kaydediyor. Küresel ticaret döngüsünü izleyen Güney Kore borsası (KOSPI-100 endeksi), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23’ten fazla düştü. Küresel risk iştahının önemli göstergesi konumunda olan Japon Yeni, dolar karşısında son 24 yılın en değersiz seviyesine gerilemesi ardından, bir diğer önemli gösterge olan Çin Yuanı da, dolar karşısında 2020’den bu yana ilk kez 7’li seviyelere ulaşarak piyasa kaygılarını yansıttı.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir