Menü Altı
Menü Altı

Akıncı: “TMK’ya kaynak yaratmazsak geçersiz kılınma tehlikesi var”

Akıncı: “TMK’ya kaynak yaratmazsak geçersiz kılınma tehlikesi var”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 12 yıllık geçmişi olan ve şu ana dek 6 bin civarında başvuru yapılan Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK), gerekli ödemeleri yapamazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde geçersiz kılınma tehlikesi bulunduğunu belirterek, komisyon ödemesi gereken tazminatlar için kaynak yaratılması gerektiğini vurguladı.

Akıncı, başvuruların sadece yüzde 10’unu sonuçlandıran TMK’nın Türkiye’nin ciddi katkılarıyla 279 milyon Euro civarında tazminat ödediğini belirterek “Ama hala kararı alınmış ve ödenmemiş dosyalar var. Sonuçlandırılmayı bekleyen dosyalar da epeyi kabarık. Bu konu o kadar önemli ki eğer buna bir çıkış yolu bulmazsak AİHM’de geçersiz kılınma tehlikesi de mevcut. Dolayısıyla buna kaynak yaratmak çok önemli” dedi.

Akıncı “Bizim kendi iç kaynaklarımızı da harekete geçirmemiz ve Türkiye’nin desteğini devam ettirmesi son derece önemli. Şu ana kadar yalnız tek taraflı gitti, Türkiye’nin desteğiyle gitti. Türkiye diyor ki ‘Siz de buna katkıda bulunun’. Oradaki hükümetler de, bizim hükümetlerimiz de sadece şimdiki değil, bundan önceki de buna çare arayışı içinde. Bir çaba var ama birçok işimizde olduğu gibi sonuç yok” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün akşam gittiği İstanbul’da, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İle İktisadi Kalkınma Vakfı’nın düzenlediği “Güncel Gelişmeler Işığında Kıbrıs Görüşmelerinin Geleceği ve Türkiye İçin Çıkarımlar ” konulu toplantıda konferans verdi. Toplantı Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta çözüm ihtiyacının ortadan kalkmadığını, sorun devam ettikçe çözüm ihtiyacının da devam ettiğini dile getirerek, “Ancak aynı yöntemlerle, aynı anlayışlarla varılacak sonuç da aynı olacaktır. Bu nedenle en başta Rum tarafında ciddi bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç olduğunu değerlendiriyorum. Çözüm odaklı siyasetimizden elbette vazgeçmeyeceğiz. Ucu açık sonucu belirsiz bir sürece yeniden girme niyetimiz de yoktur” dedi.

Rum tarafında seçim yarışı sürerken, zaten herhangi bir gelişme beklemenin olanaksızlığını dile getiren Cumhurbaşkanı, Güney Kıbrıs’taki başkanlık seçimlerinden çıkacak sonuç ışığında, yeniden değerlendirme yapılması gerekeceğini belirtti.

Rum liderliğinin isteksizliği ve Rum toplumunun da yetki ve güç paylaşımına dayalı bir çözüme hazırlanmasının Kıbrıs’ta çözüme ulaşılmasını engellediğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, Güney Kıbrıs’taki seçim sürecinin Kıbrıslı Rumların gerçekten ne istediklerini sorgulamaları bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Federal çözümde eşitlik içinde yetki paylaşımını büyük bir taviz olarak görmeye devam mı edecekler yoksa bundan böyle içlerine sindirebilecekler mi? Eşitlik, güvenlik ve özgürlük içinde bir Kıbrıs hedefine gerçekten inanıyorlar mı, yoksa bunu geçici bir merhale olarak mı görüyorlar? Bunlar önemli kaygılarımızı içeren ciddi sorulardır” ifadelerini kullandı.

“Azınlık da vilayet de olmak istemiyoruz”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs meselesinin çözümünde Türkiye’ye entegrasyonun düşünülüp düşünülmeyeceğine yönelik soruya da şu yanıtı verdi:

“İki seçenek ne Türkiye’nin ne Kıbrıs Türklerinin gündeminde yok. Nedir bunlar? Bir; biz Kıbrıs Türkleri olarak her şeyden önce Güney Kıbrıs’ın üniter yapısı içinde azınlık olmak istemiyoruz. Aynı şekilde Türkiye’nin 82. vilayeti olmak da istemeyiz. Bunu samimi olarak söylüyorum. Halkımız bu tercihte değil. Türkiye’nin de 82. vilayete ihtiyacı yok. Yeni dertlere de gerek yok siyasal anlamda. Bunları gündem yapıp da gereksiz yere Türkiye’nin başını ağrıtmaya da ihtiyacımız yok. Bunları konuşmaya gerek yok. Ama Türkiye ile çok yakın, sağlıklı bir ilişki içinde olmaya çok büyük ihtiyacımız var. Türkiye ile hem siyaset anlamında hem ekonomi anlamında işbirliği, dayanışma ruhu içinde hareket etmemize çok büyük ihtiyaç var. Bu ihtiyacın da devam edeceğini görüyoruz, hissediyoruz.”

 

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir