En Ust

18 Ocak 2025

Menü Altı
Menü Altı

Akıncı: “10 yıl sonra imkansız olabilir”

Akıncı: “10 yıl sonra imkansız olabilir”

New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüşmesini değerlendirirken “Yakın zamanda BM’den inisiyatif beklemiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümünün on yıl sonra imkansız hale gelebileceği uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs’taki Başkanlık seçimi nedeniyle yakın bir zamanda BM’den müzakerelerin yeniden başlaması için inisiyatif üstlenmesini beklemediklerini söyledi.

Akıncı, BM Genel Sekreteri Guterres’le aynı görüşte olduklarını, Guterres’in de, Güney Kıbrıs’ta yaklaşan seçimler nedeniyle süreci yeniden canlandırma yönünde bir girişim yapma düşüncesinde olmadığını bildirdi.

Bu konunun Rum tarafındaki seçimlerden sonra değerlendirileceğini ifade eden Akıncı,  “Ancak ucu açık, çözüm odaklı olmayan bir  süreç Kıbrıs Türk tarafının benimsediği bir yöntem değil” dedi.

Zaman geçtikçe sorunun çözümünün zorlaştığına işaret eden Akıncı, “Çözüm bugün, 2004’ten daha kolay değil ve 10 yıl sonra belki de imkansız olacak” şeklinde konuştu.

Müzakerelerin açık uçlu devam edemeyeceğine de vurgu yapan Akıncı, bundan sonra nasıl bir yöntem izleneceğinin düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in seçime hazırlanırken ciddi kararlar verecek durumda olmasının da beklenemeyeceğini ifade ederek bundan sonrası için, sorunun neden çözülemediği, nerede yanlışlar yapıldığı, çözüme götürecek yolun ne olduğunu düşünmek gerektiğini vurguladı.

Guterres ile bundan sonraki süreçlerin sonuç vermesi için farklı yöntemler denenmesi gerektiğini de konuştuklarını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Aynı metotla bir yere varılamayacağı ortada” dedi.

Rum tarafının Kıbrıslı Türklerin eşitliği konusunda hazımsızlığı bulunduğunu, siyasi eşitliğe dayalı bir çözüme hazır olmadıklarının anlaşıldığını ifade eden Akıncı, bir gün bir Kıbrıslı Türk’ün de ortak devletin başkanı olacağını benimsemeleri gerektiğini söyledi ve aksi halde nasıl bir ortaklık kurulacağını sordu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rumların seçim sürecinde bunları da tartışması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüşmesinin ardından BM binasında basına yaptığı açıklamada, güven artırıcı önlemler konusunda da değindi.

Akıncı, mobil telefonlar ve elektrikte interkonekte konularında adım atılamadığına işaret ederek süreçte kurulan komitelerin çalışmalarına devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı,  gazetecilerin sorularını yanıtlarken federasyon konusunda toplumların yaklaşımının sorulması üzerine ‘Kıbrıs sorunun çözümünün 2004’e göre bugün çok daha zor olduğuna işaret etti ve 10 yıl sonra imkansız hale gelebileceği uyarısını yaptı.

Akıncı, Rum toplumunun eşit ortaklığa hazır olmadığı yönündeki görüşünü de yineledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bir soru üzerine, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya da değinerek, Maraş konusunu yeniden gündeme getirmesinin samimiyetle bağdaşmadığını belirtti ve  genel kuruldaki konuşmasını çok talihsiz bir konuşma olarak değerlendirdi.

Bir gazetecinin “Türkiye’de azınlıktaki Kürtlerin bağımsızlığı tanınmazken Kıbrıslı Türkler için bağımsızlık istendiği” yorumu üzerine ise Akıncı, her ülkenin kendi pozisyonu ve zorlukları bulunduğunu, tüm toplumların ve insanların barış ve uyum içinde yaşamasından yana olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin üniter bir devlet olduğunu Kıbrıs’ta ise federal yapıda bir devlet kurulmaya çalışıldığını belirterek iki konunun ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Akıncı, New York temaslarından memnun ayrılacaklarını da sözlerine ekledi.

 

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :