En Ust

13 Aralık 2024

Menü Altı
Menü Altı

Akansoy’un “Kitap suç mu?” sorusuna Polis yanıt verdi

Akansoy’un “Kitap suç mu?” sorusuna Polis yanıt verdi

CTP Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy’un “kitap bulundurmak suç mu?” şeklinde 15 Eylül’de Meclis’e sunduğu Başbakanlık’a yönelik soru önergesine, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı namına Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu’ndan yazılı cevap geldi.

Başbakanlık’tan Akansoy’a iletilen yazıda, Manavoğlu, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın yasa dışı cemiyetlerle ilgili suç teşkil eden konularda polisin soruşturma başlatabildiğini ve bu soruşturma sırasında yasa dışı cemiyetle ilgili malzemelerin soruşturma amacıyla emare alınabildiğini; olayla bağlantısı bulunan şahısların da yasalar çerçevesinde soruşturma amaçlı tutuklanabildiğini belirtti.

Manavoğlu yazısında, Bakanlar Kurulu’nun 2016/2 Yasa Dışı Terör Örgütleri Emirnamesi bulunduğunu da hatırlattı.

Türkiye’yle bağlantılı olarak KKTC’de de yürütülen FETÖ/PYD operasyonları kapsamında bazı kitaplar da suç sayılmış ve evlerinde kitap bulundurmaktan tutuklananlar olmuştu.

Akansoy: “Ceza Yasası değişmeli”

CTP Milletvekili Akansoy, Facebook sayfasında kendisine verilen yanıtın fotoğrafını da ekleyerek yorumladı ve Ceza Yasası’nın mutlaka değişmesi gerektiğini ifade etti.

Akansoy’un yazdıkları şöyle:

“Kitap bulundurma”nın suç gerekçesi sayılıp sayılmadığını dair 15 Eylül tarihinde verdiğim soru önergesine Başbakanlık ve PGM’den bugün gelen yanıt aşağıdadır.

Benim anladığım şu: Örneğin İŞİD Bakanlar Kurulu kararına göre terör örgütü ilan edilmiştir. Örneğin ben merak edip kitapçıdan İŞİD Liderinin kitabını alıp ve evimde okumak için bulundurursam, örgüte ait döküman bulundurduğum için suç işleme potansiyeli taşımış sayılırım.

Burada benim bilgi edinmem ile o bilgiyi şiddet içeren bir eylem için kullanmam arasında bir ayrım yok. Kitabın varlığı örgüt üyesi olmak için bir gerekçe/emare olarak kullanılabilir, Ceza Yasası’na göre.

Peki kişi kitap almayıp şiddet içerecek eylem amaçlı bilgiyi internette edinir,bağlantı kurar ve eylem planı yaratırsa… Düğmeyi kapattığında sorun ortadan kısmen de olsa kalkıyor.

Yani bu işin sonu yok.

İlgili Ceza Yasası’nın mutlaka değiştirilmesi gerekir, diye düşünüyorum…

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :