En Ust

14 Aralık 2024

Menü Altı
Menü Altı

35 yaş neden dönüm noktası?

35 yaş neden dönüm noktası?

Hangi yaştan itibaren yaşlanmaya ve sıkıcı olmaya başlıyoruz? Son araştırmalar 35 yaşa işaret ediyor.

En iyi yaş hangisidir? Bazıları ilk gençlik yıllarını, bazıları üniversite yıllarını en iyi yılları olarak görür. Ancak 35 yaş hem kişisel hem de mesleki bakımdan asıl dönüm noktası olabilir.

İngiltere’deki Kent Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, 35 yaş sadece artık “genç” olarak görülmediğimiz yaş değil, aynı zamanda erkeklerin kendilerini “en yalnız” hissettikleri, kadınların ise “en sıkıcı” olmaya başladıkları yaş olarak görülüyor.

Bu yetmiyormuş gibi, 35 yaş aynı zamanda işimizden de nefret etmeye başladığımız yaş.

Araştırmalar, 30’lu yaşların ortalarında aile sorumluluklarımızın arttığını ve daha fazla mali yük altına girdiğimizi gösteriyor. Bu ise hem evde hem de işyerinde sorunlara neden oluyor.

Stresli yıllar

İngiltere’deki Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, 2017’nin ilk çeyreğinde İngiltere’deki 35-49 yaş arası işçilerin işini kaybetme ihtimali, 25-34 yaş grubundakilerin iki katıydı.

Bu yaş grubundakiler ayrıca işyerinden daha az memnun. 35 yaş üstü İngiliz işçilerin altıda biri işini sevmiyor. Bu rakam 35 yaş altı grubun iki katı.

İstihdam firması Robert Half’ın müdürü Ashley Whipman’a göre, “Yeni bir aile kurup aynı zamanda daha fazla mali yükümlülük altına girmek ve bu arada kariyerinizde daha fazla sorumluluk alarak lider rolüne yönelmek oldukça zor bir karışım.”

Whipman, genç işçilerin daha istekli olması ve yöneticilerin fazla beklentisinin olmamasının onlar açısından avantaj olduğunu, 30’lu yaşların ortalarında ise “Başardım mı?” sorusunun ağırlık kazandığını söylüyor.

Gruplandırma sorunu

35 yaş ayrıca yaş gruplandırmalarında 20’li yaşlarla birlikte değil, daha yaşlı kuşaklarla anılmanın da başlangıcı ve farklı hislerin oluşmasında etkili oluyor.

Ipsos araştırma şirketinden Julia Clark’a göre, “35 yaş altı ve 35 yaş üstü farkları bizim yaptığımız ayrımlarla ilgili”.

Ancak yaş kategorileri araştırma şirketlerinin standart uygulamalarından biri ve 20’li yaşlar veya 30’lu yaşlar şeklinde değil, örneğin 18-24 ve 25-34 yaş grubu şeklinde yapılıyor. Zira 20 yaşındaki biri ile 29 yaşındaki kişi yaşamlarının farklı aşamasındadırlar.

Daha geniş gruplandırmalarda ise 18-34 ve 35-54 ayrımı yapılarak genç ve kariyer geliştirmekte olanlar ile daha yaşlı ve oturmuş bir mesleği olanlar arasında 35 yaşa önemli bir dönüm noktası işlevi yükleniyor.

(Kaynak: BBC Türkçe)

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :