Türkiye’de Danıştay’ın yıl boyunca yaz saatinde kalınmasını yasaya aykırı bulmasına rağmen KKTC Hükümeti’nin Türkiye’ye bağlı olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da uygulanmayacağını açıkladığı “kış saati”ne geçilmesi için imza kampanyası başlatıldı.
“Kış mevsiminde yaz saati uygulaması”na karşı çıkan 33 örgüt, imza kampanyasını Meclis’in yaz tatili sonrası ilk toplantısını yaptığı bugün Meclis önünde basın açıklamasıyla başlattı.
İmza kampanyasının Sendikal Platform ve destek veren partiler ve diğer örgütlerce sürdürüleceği, ayrıca internet ortamında da imza için çalışma yapıldığı kaydedildi.
İmza kampanyasına Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş), Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), KKTC Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen), Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Kooperatif Görevlileri Sendikası (Koop-Sen), Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-Sen), Doğu Akdeniz Üniversitesi Birlik ve Dayanışma Sendikası (DAÜ Bir-Sen), Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen), Kıbrıs Türk Hekimleri Sendikası (Tıp-İş), Telekomünikasyon Dairesi Çalışanları Sendikası’nın (TEL-SEN), Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS), Kayıp Şahıslar Komitesi Çalışanları Sendikası (KŞK-SEN), Birleşik Kamu, Kooperatif, Tarım ve Diğer Sanat ve Hizmetler Emekçileri Sendikası (Emek-İş), Genel-İş, Kıbrıs Türk Petrol İşçileri Sendikası (Petrol-İş), Mağusa Türk Genel-İş, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Bağımsızlık Yolu, Baraka, Boran Kültür Merkezi, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri Birliği ile Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası(KTEZO) destek verdi.
Eylem: “Sendikal Platform ve siyasi partiler mücadele başlattık”
Meclis önündeki eylemde konuşan KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, “kış mevsiminde yaz saati uygulaması”na karşı Sendikal Platform, siyasi partiler, odalar, birlikler ve örgütler olarak imza kampanyasıyla mücadele başlattıklarını ve bunu duyurmak için toplandıklarını kaydetti.
Toplumun her kesimini mücadeleye destek vermeye çağıran Eylem, hükümetten kamuoyunun sesine kulak vermesini istedi.
Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’in KKTC’deki temaslarını, AKP Derneği kurulmasını, adada 100 bin Türkiyeli seçmen olduğunun açıklanmasını eleştiren Eylem, hükümeti Kıbrıs Türk toplumunu yok oluşa sürüklemekle suçladı.
Eylem, “Bu dayatmamalara ve yok oluşa karşı tüm toplumu hep beraber mücadeleye ve dur demeye davet ediyoruz” dedi.
Ortak basın açıklaması…
Eylem’in ardından DEV-İŞ Başkanı Hasan Felek ortak basın açıklamasını okudu.
“Ülkemizde var olan birçok sorunu çözmek yerine, sorunlara sorun katan, bu hükümeti uyarmak, toplumsal anlamda yaz saati uygulamasını kabul etmeyeceğimizi, ortaya koymak tepkimizi dile getirmek için, toplumun her kesimini temsil eden örgütler olarak bir araya geldik” denilen açıklama şöyle devam etti:
“Kıbrıs’ın Kuzeyinde özelleştirme ve nüfus politikaları ile demografik yapı bozulmuştur. Ekonomik paketler çare olma yerine, işsizliği, yoksulluğu ve göçü getirmiş, toplumumuz üretimden koparılmıştır. Plansız programsız yapılan inşaatlar, peşkeş çekilen araziler ile çevre yok edilmiştir. Temel insan hakkı olan eğitim, sağlık, su, elektrik, ulaşım gibi kamusal hizmetler yok olma noktasına gelmiştir. Çalışma yaşamında sermaye temsilcileri utanmazca, yabancı işçilere 50 dolar maaş ile kölelik koşulları istemektedir.
Bütün bu yapısal sorunlar ortada dururken, hükümetin yaz saatleri konusundaki ısrarı ve uygulaması toplumumuzla alay etme anlamı taşımaktadır. Toplumun her kesimini doğrudan etkileyecek bu karar, halkın bu konudaki görüşlerini değerlendirmeden, kamuoyunun fikri sorulmadan ve irademiz tamamen yok sayılarak alınmıştır.”
“Uygulamaya karar verilirken bilimsel çalışma yapılmadı”
Yaz saatiyle ilgili uygulamaya geçilirken bu kararın neden alındığına dair ekonomik, psikolojik, pedagojik, sosyolojik hiçbir gerekçe sunulmadığı; bilimsel herhangi bir çalışma yapılmadığı; ülkedeki bilim insanlarının fikirlerine danışılmadığı kaydedilen açıklamada, “Bir yıl boyunca uygulanan bu kararın, bugün itibariyle toplumumuza yansımaları da hiçbir bilimsel veri ile hesaplanmış veya kamuoyu ile paylaşılmış değildir” denildi.
Gerekçeler… “Çünkü akıl ve bilim dışı”
Hükümetin “yaz saati uygulaması ısrarından” vazgeçmeye çağrıldığı açıklamada uygulamanın değişmesi için şu gerekçelere yer verildi:
“Çünkü bu uygulama yıllardır Kuzey yarım kürede yaşayan tüm canlıların güneşe olan uyumunu reddeden akıl ve bilim dışı bir uygulamadır. Çünkü yollarımız karanlık ve tehlikelidir, bu uygulama ile binlerce çalışanımız, öğrencilerimiz ve insanımız zifiri karanlıkta yollara dökülecektir. Çünkü saatleri yaz saatinde bırakıp, mesai saatlerini değiştirmeye çalışmak, özel sektör ve kamu çalışanları, öğrencileri ve taşımacılığı kaosa sürükleyecektir.
Çünkü bu uygulama gece karanlığında okula bırakılan birçok öğrenci için tehdit ve risk oluşturacaktır. Çünkü bu uygulama geçen yıl yaşanan kazada ölen gençlerimizin anılarına saygısızlık anlamındadır. Çünkü bu uygulama dünyayla entegre olmaya çalışan bir toplumun, dünyadan izole edilmesini getirecektir.
Çünkü bu kararı dayatanın ülkesindeki hukuk dahi bu kararın durdurulması yönünde karar üretmiştir. Çünkü, her fırsatta iradesini barıştan yana koyan halkımızın, bir adada iki farklı saat diliminde yaşamaya mahkum edilmesi, bölünmüşlüğün pekiştirilmesi demektir. Çünkü bu uygulama elektrik enerjisi kullanımını artıracak, her kesimin elektrik faturalarının yükselmesine sebep olacaktır”
Halka destek çağrısı
Açıklama “Bütün bu nedenlerden dolayı yaz saati uygulamasını kabul etmeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Bugün itibarı ile bu uygulamaya karşı imza kampanyası başlattığımızı buradan açıklıyor ve tüm halkımızı bu kampanyaya destek vermeye davet ediyoruz” ifadeleri ile son buldu.
Konuşmaların ardından sendika yetkilileri kampanyaya imza attı.
Ardından TDP Başkanı Cemal Özyiğit ve TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli ile CTP Milletvekilleri Doğuş Derya ve Asım Akansoy kampanyaya imza attı.
Eylemin sonunda imza kampanyasının mücadelenin bir parçası olduğu kaydedilerek, toplanacak imzalarla ilgili Meclis önünde 19 Ekim’de yeniden toplanılacağı kaydedildi.