Menü Altı
Menü Altı

28 milyon savaş mağduru çocuk var

28 milyon savaş mağduru çocuk var

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü. Ne yazık ki yapılan onca adımlara mücadelelere rağmen çocukların hakları ihlal ediliyor…

Savaş mağduru, çalışan, eğitimden mahrum, yoksul, istismara uğrayan çocuklar. Yani çocukluklarını yaşayamayan, haklarından mahrum kalan milyonlarca çocuk var. 20 Kasım 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanıyor. Ne yazık ki 28 yıldır verilen mücadelelere rağmen çocuk haklarıyla ilgili tablo acı gerçeği ortaya koyuyor.

Birleşmiş Milletler ve UNICEF’in raporlarına göre dünyada 28 milyon savaş mağduru çocuk var. Bunların 1,5 milyonu Türkiye’de yaşıyor. Çocuk işçiler, dünyada 5 – 17 yaş arasında 151 milyon 600 bin çocuk işçi var. Bunların 73 milyonu tehlikeli işlerde çalışıyor. Çalışan çocukların 72 milyonu yani yaklaşık yarısı Afrika’da. 11 milyonu Amerika’da, 6 milyonu Avrupa ve Orta Asya’da. 264 milyon çocuk ve gençse eğitim alamıyor. UNICEF’ın raporlarına göre, dünyadaki eğilimler 2030 yılına kadar aynen devam ederse yoksulluk içinde yaşayan çocuk sayısı 167 milyona çıkacak. 750 milyon kız çocuğu henüz çocuk yaşta evlenmiş olacak.

Mesajlar

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Genel Sekreteri Güven Bengihan, çocuk haklarının evrensel bir kavram olduğuna işaret ederek, bütün çocukların dili, dini, rengi, ırkı ne olursa olsun aynı haklara sahip olduğunu belirtti.

Bengihan, Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle yayınladığı mesajda,  özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 20 Kasım 1989 tarihinde “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”yi imzaladığını belirtti.

Güven Bengihan, “Çocuk dünyadır, dünyanın devamıdır, dünyanın kendisidir. Hayat çocukların üzerine kuruludur” ifadesini kullandı.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) de, çocuk istismarı gibi sorunlara kalıcı ve yasal çözümler üretmenin elzem olduğunu vurguladı.

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle açıklama yaptı.

Maviş, göçmen çocuklar, özel gereksinimli çocuklar, kimsesiz ve korunmasız çocuklar ve mülteci çocukların hak ihlallerini ortadan kaldıracak çözümler üretmek gerektiğine dikkat çekti.

Maviş yazılı açıklamasında, Kuzey Kıbrıs’ta çocuk hakları ihlalleri konusunda az sayıda araştırma bulunmasına rağmen, mevcut araştırmaların çocuk haklarına ilişkin ciddi ihlallerin olduğunu işaret ettiğini kaydetti.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir