En Ust
Menü Altı
Menü Altı
İç HaberlerManşetSon Dakika

Yüksek Adliye Kurulu: “Hürses’in talihsiz paylaşımı kendini bağlar”

Yüksek Adliye Kurulu, Meclis’in temsilcisi olarak kurulda kasım ayından beri görev yapan avukat Özen Hürses’in UBP ile koalisyon görüşmesi yapmayan siyasi partilere yönelik “Digomo’ya gidin” ifadesini de içeren Facebook paylaşımın talihsiz olduğunu ve sadece kendini bağladığını vurguladı.

Kuruldan yapılan açıklamada, 1985’ten beri faaliyette olan kurulda görev yapanların tarafsız ve adil şekilde, öncelikle bir hukukçu sıfatıyla ve yargı menfaatini gözeterek görevlerini yerine getirdiği belirtilerek Hürses’in paylaşımı eleştirildi.

Yüksek Adliye Kurulu açıklaması şöyle:

Oluşumuna Anayasanın 141. maddesinde yer verilen Yüksek Adliye Kurulu, Yüksek Mahkeme Başkanı ve Yargıçları, Cumhurbaşkanı’nın atayacağı bir üye, Cumhuriyet Meclisinin atayacağı bir üye, Cumhuriyet Başsavcısı ve Barolar Birliğinin seçeceği bir üyeden oluşmaktadır. Atanan üyelerin görev süreleri 3 yıldır.

35/1985 sayılı KKTC Yüksek Adliye Kurulu Yasası’nın 3. maddesi altında Cumhurbaşkanı veya Cumhuriyet Meclisi tarafından atanan üyelerden birinin veya Barolar Birliğinin seçeceği üyenin istifası, ölümü veya görevini sürekli olarak yapmasını engelleyecek akli veya bedensel bir rahatsızlığı olması halinde ilgili organ tarafından böyle bir üyenin yerine 1 ay içerisinde yenisinin atanacağına veya seçileceğine yer verir.

Yukarıda ifade edilen yasal çerçeve içerisinde Yüksek Adliye Kurulu tarafsız bir kurul olduğunun bilinci içerisinde yargının genel işleyişi, düzenli çalışması için görev ifa etmektedir.

Yüksek Adliye Kurulu 1985 yılından itibaren ortaya çıkan yeni oluşum şekli ile görev yapmıştır. Bugüne kadar bünyesinde seçilen ve/veya atanan üyeler, siyasi etiket taşımalarına rağmen, bu yönlerini hiçbir şekilde Yüksek Adliye Kurulundaki görevlerine taşımayarak, tarafsız ve adil bir şekilde, öncelikli olarak bir hukukçu sıfatıyla ve yargının menfaatini gözeterek görevlerini yerine getirmişlerdir.

KKTC Meclisinin 7.11.2017 tarihinde Yüksek Adliye Kurulu Üyesi olarak seçtiği Sayın Özen Hürses’in Yüksek Adliye Kurulunun saygınlığını olumsuz etkileyebilecek talihsiz paylaşımları sadece kendi şahsi görüşlerini yansıtmaktadır.

Yargıya da partizanlık karıştı yönünde basında yer alan muhtelif yayınlar nedeni ile bu açıklamanın yapılması zaruri olmuştur.”

Akansoy, Hürses’i istifaya çağırdı

Öte yandan Özen Hürses’in paylaşımına tepkiler sürüyor. CTP Gazimağusa milletvekili Asım Akansoy, Hürses’i istifaya çağırdı.

Akansoy’un açıklaması da şöyle:

“Yargının genel işleyişi, düzenli çalışması, yargıçların ve mahkemelere bağlı kamu görevlilerinin görevlerine devamları, işlerin verimli bir biçimde yürütülmesi, yargıçların yetişmeleri ve mesleğin vakar ve onurunu korumaları yönünde gerekli önlemleri almak…” Yüksek Adliye Kurulu’nun yasal görevleri arasındadır.

Meclisi temsil etmesi için Yüksek Adliye Kurulu’na seçilen kişinin UBP partizanlığı yapması, açıkça siyasi tartışmalarda taraf olması sürdürdüğü görevi taşıyacak kapasitede ve olgunlukta olmadığını açıkça ortaya koymuştur.
Görevinden hemen istifa etmelidir.Kendisi, Yasa’nın gerektirdiği görevleri yapma kapasitesini yitirmiştir.
İstifa etmediği her bir gün gündemde kalacağı unutulmasın.”

İlgili haberler:

  • Yüksek Adliye Kurulu üyesi Hürses: “Digomo’ya gidin”

Diğer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :

Başa dön tuşu