Sanae Takaichi, Japonya’nın ilk kadın başbakanı seçildi
Japonya'da parlamento ülkenin ilk kadın başbakanı olarak Sanae Takaichi'yi onayladı.

İktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) yeni lideri ve eski Başbakan Shinzo Abe’nin yakın çalışma arkadaşı Takaiçi Sanae, Japonya Yenilik Partisi (Ishin) ile koalisyon anlaşması yapmasının ardından bugün parlamentoda yapılan oylamada başbakan seçildi.
Parlamentonun alt kanadında toplam 233 oy alması gereken Takaichi, 237 oyla çoğunluğu sağladı.
Rakibi Anayasal Demokrat Parti (CDP) lideri Noda Yoşihiko’nun 149 oyuna karşı seçilen Takaiçi, Japonya’nın ilk kadın başbakanı oldu.
– Japonya Başbakanı İşiba Şigeru’nun istifası
Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, temmuzdaki Danışman Meclisi seçimlerinde LDP ve koalisyon ortağı Komeitonun meclis çoğunluğunu kaybettiği sonuçlar nedeniyle Başbakanlık ve LDP Genel Başkanlığı görevlerinden istifa etmişti.
Ardından LDP’nin yeni lideri, çeşitli dönemlerde kabinede görev alan eski Ekonomi Güvenliği Bakanı Takaiçi olmuştu.
Japonya’nın “ilk kadın başbakanı” olan 64 yaşındaki Takaiçi, “kamuoyunda en çok destek gören isim” olarak öne çıkıyordu.