Engelliler Dayanışma Derneği’nden 15 Ekim mesajı: Engel bedende değil, yürekte başlar
KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Engel bedende değil, yürekte başlar. Yeter ki toplum empatiyle baksın, yollar engelsizleşir, hayat kolaylaşır" ifadelerini kullandı.

KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.
Ömer Suay, “Görme engelli olmak, çevresine, ailesine ya da dostlarına muhtaç bir birey olmak anlamına gelmez. Aksine, kendini yetiştirmiş, iyi eğitimli, liyakatli ve özgüveni yüksek birçok görme engelli birey bugün ülkesine değer katmakta, hayatın her alanında başarılarıyla örnek olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Suay, “Görme engelliler, iyi bir eğitim aldıklarında kendi başlarına bağımsız bir şekilde hareket edebilir, özgürce seyahat edebilir, alışveriş yapabilir, işine gidebilir ve günlük hayatlarını idame ettirebilirler. Onları “yapamaz” kalıplarına sıkıştıran şey engeller değil, engellemelerdir” dedi.
“Teknoloji, görme engelliler için yalnızca bir kolaylık değil, aynı zamanda özgürlüğün anahtarıdır” açıklamasını yapan Suay, şöyle devam etti:
“Akıllı telefonlar, sesli sistemler, navigasyon destekleri ve ekran okuyucular sayesinde bugün bir görme engelli birey, bir tıkla dünyaya ulaşabiliyor. Çünkü bilgiye erişim, bağımsız yaşamın temelidir.”
KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, “Görme engelliler, tıpkı herkes gibi yürüyüş yapar, komşularıyla sohbet eder, eş dostla buluşur, ülke meselelerini tartışır, seçimler hakkında fikir yürütür. Kısacası; hayatın her alanında, her köşesinde vardırlar hem de hiçbir fark olmaksızın” açıklamasını yaptı.
Engel kavramının çoğu zaman fizikler bir durumdan çok empati yoksunluğunun bir sonucu olduğunu vurgulayan Suay, “Çevrenin düzensizliği, idarecilerin ilgisizliği, vatandaşların duyarsızlığı bir araya geldiğinde, asıl engel orada başlar. Oysa gönüllerde engel yoksa, “sen yapamazsın” denilmiyorsa, her birey engelsizdir aslında” dedi.
Suay, KKTC Engelliler Dayanışma Derneği olarak bu anlayışla hareket ettiklerini dile getirerek, “Amacımız, engelli bireyleri sadece sorunlarıyla değil, başarılarıyla, azimleriyle, yapabildikleriyle gündeme taşımak. Onları toplumun bir parçası olarak değil, zaten bu toplumun öz evladı olarak göstermek” diye konuştu.
“ENGEL, BEDENDE DEĞİL; YÜREKTE BAŞLAR”
“Düzenlediğimiz teknoloji ve bağımsız hareket eğitimleriyle görme engelli bireylerin yalnız bugününe değil, yarınlarına da dokunuyoruz” diyen Suay, açıklamasının devamında ise şunları ifade etti:
“15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Günü vesilesiyle bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; farkındalık bir günle sınırlı değildir, yaşamın her anında yaşanmalıdır. Çünkü engel, bedende değil; yürekte başlar. Yeter ki toplum empatiyle baksın, yollar engelsizleşir, hayat kolaylaşır.