En Ust
Menü Altı
Menü Altı
Dış HaberlerGenelİç HaberlerKıbrısManşet

ABD’den Hürmüz’e mayın endişesi: Bölgeye 2 Bin 500 deniz piyadesi konuşlandırdı

İki ABD’li savunma yetkilisine göre, resmi adıyla 31’inci Deniz Piyade Seferi Birliği olağan dışı bir konumda olacak. Bunun nedeni ise Pentagon’un endişe ettiği bir sorun: İran ordusunun, dünya petrolünün yaklaşık beşte birinin geçtiği dar bir su yolu olan Hürmüz Boğazı’na mayın döşeme kapasitesi…

Yaklaşık 2 bin 500 ABD deniz piyadesinin Ortadoğu’ya konuşlandırılması, haftalardır İran’la devam eden savaşta yeni bir aşamaya işaret ediyor. Bu gelişme, İran güçlerinin Hürmüz Boğazı’na yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde gerçekleşti.

İki ABD’li savunma yetkilisine göre, resmi adıyla 31’inci Deniz Piyade Seferi Birliği olağan dışı bir konumda olacak. Bunun nedeni ise Pentagon’un endişe ettiği bir sorun: İran ordusunun, dünya petrolünün yaklaşık beşte birinin geçtiği dar bir su yolu olan Hürmüz Boğazı’na mayın döşeme kapasitesi.

ABD’nin hava saldırıları, İran’ı büyük deniz gemilerini geri çekmeye ve uçaklardan kaçınabilecek mayınlar taşıyan hızlı botlar konuşlandırmaya zorladı. Bu botların büyük olasılıkla boğaza yakın adalardan oluşan bir takımadadan hareket edeceği değerlendiriliyor.

Birliğin kapasitesine aşina emekli kıdemli bir ABD savunma yetkilisi, Hint-Pasifik bölgesinden önümüzdeki günlerde 31’inci Deniz Piyade Seferi Birliği’nin bölgeye ulaşmasının Pentagon’a, deniz piyadelerinin lojistik ve hava desteğiyle bu adalara hızlı baskınlar düzenleme imkânı sağlayacağını söyledi.

Ancak bu durum tırmanma riskini de artırıyor. ABD Başkanı Donald Trump, daha önce ocak ayında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu yakalamayı hedef alan operasyon gibi sınırlı askeri operasyonlara hızla onay vermişti. Bu tür operasyonların kısa vadeli kazanımlar sağlayabileceği, ancak işlerin ters gitmesi halinde ciddi sonuçlar doğurabileceği değerlendiriliyor.

Trump, cuma günü sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ABD ordusunun İran’ın önemli petrol ihracat merkezlerinden biri olan Harg Adası’na büyük bir hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Trump, saldırının adadaki askeri güçleri ‘tamamen yok ettiğini’ belirtirken, ‘nezaket gereği’ petrol altyapısına zarar verilmemesi için Pentagon’a talimat verdiğini söyledi.

ABD ve İsrail’in geçen ayın sonlarında İran’la savaşa başlamasından bu yana küresel petrol fiyatlarının yaklaşık yüzde 40 arttığı bildirildi.

Bölgede halihazırda bulunan yaklaşık 50 bin ABD askerine kıyasla bu birliklerin sayısı görece küçük olsa da deniz piyadeleri seferi birlikleri, kara kuvvetleri ve araçları hızla konuşlandırabilme kabiliyetleri nedeniyle askeri açıdan büyük önem taşıyor.

Emekli bir ABD savunma yetkilisine göre, Hürmüz Boğazı’nda deniz piyadeleri gemilerinde konuşlandırılan karıştırma araçlarıyla insansız hava araçlarına (İHA) karşı operasyonlar da yürütebilecek. Ayrıca petrol tankerlerine ve diğer ticari gemilere eşlik ederek güvenlik sağlayabilecekler.

Deniz piyadeleri seferi birlikleri genellikle birden fazla gemi üzerinde konuşlandırılıyor. Bu gemiler arasında kısa pistli amfibi hücum gemileri de bulunuyor. Söz konusu gemiler, MV-22 Osprey Tiltrotor uçakları, nakliye helikopterleri ve F-35 savaş uçağı gibi saldırı platformlarını taşıyabiliyor. Diğer gemilerde ise deniz piyadeleri, onları destekleyen topçu unsurları ve gemiden kıyıya geçişte kullanılan amfibi çıkarma araçları yer alıyor.

Eski ABD savunma yetkilisi, doğu kıyısından bir seferi birliğin Venezuela’daki savaşı desteklediğini, 31’inci Deniz Piyade Seferi Birliği’nin ise Ortadoğu’ya konuşlandırıldığını belirterek, bu durumun Pasifik bölgesinde hızlı müdahale gücü bırakmadığını söyledi. Normalde Japonya’nın Okinawa Adası’nda konuşlu olan söz konusu birlik, Güney Kore ve Tayvan dahil Pasifik’teki olası operasyonlar için önemli bir yedek güç olarak görülüyor.

Bu durum, Güney Kore’den Ortadoğu’ya kritik hava savunma sistemlerinin yeniden konuşlandırılmasıyla birlikte ABD savunmasında ek bir boşluk oluşturuyor.

Geçmişte ‘ABD’nin 911 acil müdahale gücü’ olarak da anılan deniz piyadeleri seferi birlikleri, çatışma bölgelerine hızlı şekilde konuşlandırılmış, büyükelçilik tahliyeleri gerçekleştirmiş ve korsanlıkla mücadele operasyonlarında görev almıştı.

Deniz Piyadeleri 15’inci Seferi Birliği’ne bağlı unsurlar, 2001’de Afganistan’ın ABD tarafından işgali sırasında sahaya gönderilen ilk geleneksel ABD kuvvetleri arasında yer almıştı.

Diğer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :

Başa dön tuşu