
UBP-DP azınlık hükümetinin 30 Ekim’de “KKTC tarihinde bir ilk” diyerek Bakanlar Kurulu’nda onayladığı 2018 bütçesi erken seçime takıldı.
5 milyar 732 milyon TL olarak onaylanarak Cumhuriyet Meclisi’ne sevk edilen 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın KKTC tarihindeki ilk denk bütçe olduğu belirtilmişti.
Ancak tasarı Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde görüşülmedi ve seçim sonrasına kaldı.
CTP bütçenin seçimden önce süratle görüşülmesi ve onaylanması önerisi yaparken, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise erken genel seçim kararı alınmasına tepki için bütçenin geçirilmemesinin yol açacağı sorunları gerekçe göstermeye devam ediyor.
Tatar: “Sanıldığı kadar zaman almaz”
Öte yandan Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ersin Tatar, 7 Ocak’taki seçimlerden sonraya kalan bütçe görüşmelerinin sanıldığı kadar zaman almayacağını düşündüğünü söyledi.
TAK’a açıklama yapan Tatar, seçim kararı nedeniyle bütçenin gecikmeli olarak, yeni hükümetin kurulmasının ardından geçeceğini ancak sıfırdan bir bütçe hazırlanması gerekmeyeceğini dile getirdi.
“Bütçenin geçmesi sanıldığı kadar zaman almaz çünkü hazırdır” diyen Tatar, yeni hükümetin hazırlanmış olan bütçede değişiklikler yapmasının beklenebileceğini ancak bu değişiklerin kısa sürede tamamlanabileceğini kaydetti.
Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ersin Tatar, 7 Ocak’taki seçimlerden sonraya kalan bütçe görüşmelerinin sanıldığı kadar zaman almayacağını düşündüğünü söyledi.
KKTC tarihinde ilk kez denk bütçe olarak hazırlandığı açıklanan 2018 bütçesi; 635 milyon TL’si Türkiye Cumhuriyeti yardımları, 595 milyon TL’si de Türkiye Cumhuriyeti kredileri olmak üzere, 5 milyar 732 milyon TL olarak kabul edilmişti.
Bütçede, 1 milyar 879 milyon 334 bin TL personel gideri, 105 milyon 699 bin Sosyal Güvenlik Kurumuna devlet primi gideri; 3 milyar 486 milyon 898 bin TL mahalli gelir, 807 milyon 382 bin TL’de fiyat istikrar fonu geliri öngörülüyor.