En Ust
Menü Altı
Menü Altı
Genelİç HaberlerManşetSon Dakika

Amcaoğlu, konuşmasına müdahale ettiği gerekçesiyle kürsüden indi

 

Ardından söz alarak kürsüye çıkan Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, konunun muhalefet tarafından “politize edildiğini” söyleyerek, “Görevimiz en iyisini yapmaktan başka bir şey değildir” dedi.

Ülkenin elektrik ihtiyacı ile ilgili rakamları paylaşan Amcaoğlu, muhalefet vekillerinin sözünü kestiği ve konuşmasına müdahale ettiği gerekçesiyle kürsüden indi.

-Talat: “Stenograf çalışma arkadaşlarımız sahipsiz değildir”

Amcaoğlu’nun ardından CTP Milletvekili Ongun Talat söz aldı. Konuşmasında, hükümeti enerji politikalarını tartışmaya ve üretmeye çağırdı ve CTP iktidara geldiğinde bunu yapacağını vurguladı.

“Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivediliği nedir?” sorusuna yetkililerin yanıtının olmadığını söyleyerek bunu eleştiren Talat, Yasa Tasarının “adrese teslim” olduğunu söyledi.

Amcaoğlu’nun konuşmasına müdahale edildiği gerekçesiyle kürsüyü terk etmesine de değinen Talat, o boyutta bir müdahale olmadığını ifade ederek, “Meclisin armonisi ceberrut, ceberrut bir meclis başkanı var şu anda” diyerek, Meclis Başkanı Zorlu Töre’ye de eleştiriler yöneltti. Bu esnada Meclis Başkanı Töre, “Ceberrut kelimesini iade ediyorum” diyerek yanıt verdi. Talat ise, stenografların eylemine işaret ederek Töre’ye “Faşizm pratiği uyguluyorsunuz, despotik bir yönetim sergiliyorsunuz” dedi. Töre ise “Çok ayıp” diyerek tepki gösterdi. Bu esnada, Meclis salonunda iktidar ve muhalefet vekilleri arasında tansiyon yükseldi.

Talat, faşist rejimlerin pratiklerinden bahsederek, “Çalışma arkadaşlarımıza bu müdahaleyi göstererek bizim de öfkemizi kazandınız. Tabii ki bu öfkemizi yansıtacağız. Stenograf çalışma arkadaşlarımız sahipsiz değildir, bunu bilin. İstediğinizi yapın, disiplin cezası mı vereceksiniz? Biz kaldıracağız, çok da kalmadı. Bu devran dönüyor” dedi.

Töre’ye tepkisini dile getirmesinin ardından yeniden enerji konusuna dönen Talat, Hükümetin 14 Mayıs’ta Türkiye’de yapılacak seçimin öncesinde “Aksa ile nikah tazelemek istediğini” ifade etti.

İktidar mensubu bazı vekillerin Talat’a babası Mehmet Ali Talat ile ilgili laf atması üzerine Talat, “Temsil ettiğim siyasi gelenek bu ülkede sizin gibi alengirli işlerle anılmadı hiçbir zaman” dedi.

– “Özel tekel anlamına gelen bir adım hiçbirinizin çıkarına olmayacak”

Aksa ile sözleşmenin uzatılabileceği 4 yıl içinde neden 100 megawattlık yatırım yapılamayacağını soran Talat, Kıb-Tek’in siyasetten arındırılması gerektiğini belirtti.

Elektrik kesintilerinden dolayı Kıb-Tek’in özelleştirilmesi gerektiğini düşünen vatandaşlara da seslenen Ongun Talat, “Bizim ölçekte özelleştirme bir seçenek değildir… Özel tekel anlamına gelen bir adım hiçbirinizin çıkarına olmayacak… Kıb-Tek’in siyasetten arındırılmış özerk bir biçimde yoluna devam etmesi gerekir” dedi. Talat, tasarının geri çekilmesini ve Aksa ile sözleşmenin 3 yıl uzatılma opsiyonu değerlendirilerek, gerekli çalışmaların yapılmasını da istedi.

-Taçoy

Genel Kurul’da yasa tasarısı üzerine söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, ülkede elektrik altyapısına yatırım yapanın UBP olduğunu, Türkiye’nin de bu süreçte destek olduğunu ifade etti. Taçoy, KKTC’nin kuruluşundan günümüze elektrik altyapısında yaşanan sıkıntılara ve çalışmalara işaret ederek, ülkeye AKSA’nın gelmesine kadar geçen süreci anlattı, elektriğin yarı yarıya özelleştiğini söyledi.

İletim hatlarının Kıb-Tek’in olduğunu, ancak santral, sayaçlar gibi teknik altyapının özelleşmiş sayılabileceğini ifade eden Taçoy, geçmiş süreç ve bakanlık yaptığı dönemlerini anlattı. Taçoy, Kıb-Tek’te yapılan yatırımlar, ihaleler, terfiler, istihdamlar, çalışanların çalışma şartlarının düzenlenmesi, ödemeler, tahsilatlar gibi konularda yaptığı çalışmaları dile getirdi.

İletim hatlarının geliştirilmesi gerektiğini, aksi halde üretimin artırılmasının önem taşımayacağını ifade eden Taçoy, Türkiye’den enterkonnektenin kurulmasını ve bunun yapılmasıyla diğer yatırımları önemsediklerini kaydetti. Taçoy, Kıb-Tek’in halka uygun fiyata üretim yapıp, hizmet vermesi gerektiğini, bu yasa tasarının da bunun için önem taşıdığını ifade ederek, bu yasa ile ülkeye gelmesi planlanan kablo ile elektriğin nereye çıkacağı, santral gerekiyorsa nasıl yapılacağı gibi planlamanın da yapılacağını, projeye göre de gerekli adımların atılacağını kaydetti.

Fizibilitenin proje ile birlikte ortaya çıkacağını ve sürecin ona göre devam edeceğini işaret eden Taçoy, maliyetin de neredeyse belli olduğunu ifade etti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ile yasa tasarısı, enterkonnekte projesi, AKSA ile devam eden sözleşme ve yatırımlar üzerine karşılıklı konuşan ve değerlendirmelerde bulunan Taçoy, şirketin sözleşmesinin uzatılmasının da maliyetle bağlantılı olduğunu söyledi.

 

Diğer Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :

Başa dön tuşu