Menü Altı
Menü Altı

Yenierenköy Belediyesi çalışanlarına 3 aylık maaş bugün

Yenierenköy Belediyesi çalışanlarına 3 aylık maaş bugün

Başbakan Tufan Erhürman, mali krizdeki Yenierenköy Belediyesi’nde bundan sonra ne yapılacağıyla ilgili Bakanlar Kurulu’nda karar verdiklerini, alınan kararın sendikayla da görüşüldüğünü ve sendikanın değerlendirme için Cumaya kadar süre istediğini söyledi. Erhürman, belediye çalışanlarına bugün 3 aylık maaş ödemesi yapılacağını da açıkladı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 10.30 toplandı.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, gündemlerinde Erenköy Belediyesi’ndeki sorunların bulunduğunu söyledi ve Başbakan Tufan Erhürman’dan bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi istedi.

Erenköy Belediyesi’nde çalışan işçilerin durdurulacağı söylemine dikkat çeken Çavuşoğlu, daha sonra yapılan açıklamada bir düzeltme yapıldığını anımsattı ve kendilerinin de hükümete destek olmak istediklerini kaydetti.

Hükümetle ancak çalışanların haklarının korunmaması halinde karşı karşıya olacaklarını dile getiren Çavuşoğlu, Erenköy Belediyesi’nde yapılacak düzenlemelere destek olacaklarını belirtti.

Çavuşoğlu, çalışanların haklarının korunmaması ve işten atılmaları durumunda hükümetle karşı karşıya geleceklerini ifade ederek, “Bunun haricinde Erenköy Belediyesi için çalışmalara destek olacağız” ifadelerini kullandı.

Erhürman: “Bakanlar Kurulu karar verdi… Ödeme bugün”

Çavuşoğlu’nu yanıtlayan Başbakan Tufan Erhürman, Bakanlar Kurulu’nda Yenierenköy Belediyesi ile ilgili karar verdiklerini açıkladı.

Erhürman, merkezi idarenin hangi çerçevede belediyenin katkı koyacağı kararı çıktığını, çalışanların da alamadıkları maaşlarının 3 aylık kısmının ödenmesi konusunda karar üretildiğini de kaydetti ve bu ödemenin de bugün yapılacağını söyledi.

Sendikaya cumaya kadar süre tanındı

Başbakan Erhürman, hükümetten 4 temsilcinin yer aldığı bir toplantı yapıldığını ve sendikanın değerlendirme için süre istemesinin üzerine bu hafta cumaya kadar süre tanındığını ifade ederek şu anda sendikanın üreteceği formülün beklendiğini kaydetti.

2006’dan 2016 yılına kadar belediyede çalışan inanların Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı primlerinin yatırılmadığını dile getiren Erhürman, bu yatırımların yapılmasının çalışanların hakkı olduğunu vurguladı.

İşten ayrılacak personelin de kıdem tazminatı almasının gerektiğini ve bunun da hak olduğunu kaydeden Erhürman, belli statüdeki işçilerin de ihbar tazminatı alma hakkı bulunduğunu belirtti.

Bugünkü sistemde Maliye’nin tüm haklarını verecek durumda olmadığını da dile getiren Erhürman, diğer bazı belediyelerin de birçok sıkıntıları bulunduğunu ve şişmiş personel sayılarıyla aynı sıkıntıya düştüklerini anlattı.

Hukuken ve mali disiplin açısından bazı sıkıntıların aşılamayacağına da dikkat çeken Erhürman, anayasa değişikliklerinin geçmemesinden dolayı sorunun çözümünün sıkıntıya girdiğini belirtti.

“112 kişinin işe devam formülü bulunsa bile kaynak yok”

Yenierenköy Belediyesi’nde mucizevi bir şekilde 112 kişinin işe devam etmesi formülünün bulunması halinde bile sürdürülebilecek bir kaynağın olmadığını söyleyen Başbakan Erhürman, artık bu gerçeğin herkes tarafından bilindiğini ve gerekenin de bu hükümet tarafından yapılacağını kaydetti.

KTHY ve ETİ çalışanlarının durumuyla ilgili sorunların belediyelerde yaşanan sorunlarla aynı olmadığına dikkat çeken Erhürman, belediyelerin tamamen idari ve mali açıdan özerk bir yapıya sahip olduğunu belirtti.

Erhürman, milletvekillerinin sorularına karşılık, belediyelerin birleştirilmemesi için yapılan hazırlıklar ve yasa tasarısıyla ilgili de bilgi verdi.

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra gündemdeki Sayıştay Komitesi’nin, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu tarafından Bumerang Travel Club Ltd.’e yani Cratos Premium Hotel’e elektrik enerjisi tüketimleri üzerinden teşvik indirimi uygulaması sürecine ilişkin Sayıştay Denetim Raporu’na ilişkin raporun görüşülmesine geçildi.

Komitenin raporunu UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu okudu.

Meclis Sayıştay Komitesi’nin Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu tarafından Bumerang Travel Club Ltd.’e (Cratos Premium Hotel’e) elektrik enerjisi tüketimleri üzerinden teşvik indirimi uygulaması sürecine ilişkin Sayıştay Denetim Raporu’na ilişkin raporunun milletvekillerinin bilgisine getirilmesinin ardından ilk konuşmayı YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı yaptı.

Erhan Arıklı, Cratos Otel’e “adeta bağışlanan” elektrik faturasının günlerce konuşulduğunu ifade etti.

Arıklı, DPÖ’den alınan teşvik belgesi ile yapılan bu uygulamaların gerçekten Kıbrıs Türkü’ne hizmet edip etmediğinin sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Ülkede yatırım yapan otellerin sözleşmelerine uymadığını da ifade eden Arıklı, özellikle Çalışma ve Turizm bakanlıklarına bu konuda büyük görev düştüğünü söyledi.

Tatar: “Teşvik alacaklar tekrar tekrar gözden geçirilmeli”

UBP Milletvekili Ersin Tatar, Cratos Hotel’le ilgili ödemenin Maliye Bakanlığı tarafından yapılmasında sorun olup olmadığını sordu.

Teşvik sistemine her zaman bakılması gerektiğini dile getiren Tatar, ülkede büyük yatırımlar yapılmasının avantajlarını anlattı, fakat elektrik konusunda teşvik alacakların tekrar tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Memleketin kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Tatar, teşvik hakkı olanın da hakkını alması gerektiğini kaydetti.

Başbakan ve Maliye Bakanı’nın “biz her türlü fedakarlığa hazırız” söylemlerini eleştiren Tatar, “göç yasası” ile ilgili söylemleri anımsatarak, “Madem istemezdiniz niye düzeltmediniz?” dedi ve kendi dönemlerinde yapılan düzenlemeler sayesinde şu anda bu koltuklarda oturulduğunu belirtti.

Bazı bakanlara eleştiriler yapan Tatar, Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının işten çıkarılması yönünde çalışma yapıldığını savundu ve bundan dolayı da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler’i eleştirdi.

Sucuoğlu: “Teşvikler düzenlenmeli”

Daha sonra söz alan UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, konuyla ilgili ikinci raporun hazırlandığını söyledi.

Sucuoğlu ayrıca, otellerdeki en büyük sorunun denetim olduğuna dikkat çekti ve verilecek teşviklerin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Çeler: “Yatırımları ödenecek”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının haklarının korunması için gereğinin yapılmasında destek olduklarını söyleyerek, muhalefette başka hükümette başka konuşmadıklarını kaydetti.

Çeler, “Eleştire yaparken düşünün, 3 ay önce bu hükümette olan kimdi?” dedi. Şu anda işsiz kalacak kişilerin tüm yatırımlarının ödeneceğini ve emekliye çıkacakların ödemelerinin yapılacağını dile getiren Çeler, ödenmemiş Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımlarının geriye dönük olarak ödenmesi için gerekli hazırlıkların yapıldığını belirtti.

Hasipoğlu: “Kabul edilemez”

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Belediyeler Yasası’nın madde 10-3a maddesine dikkat edilmesi gerektiğine işaret ederek, Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının işten atılacak olmalarını eleştirerek, bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Hiç bir şekilde çalışanın aleyhine bir düzenleme yapılamayacağını, bunun Anayasa Mahkemesi’nden geri döneceğini söyleyen Hasipoğlu, Belediyeler Yasası hükümlerine uymak zorunluğunda olunduğunu ve bu yasalar gereği de çalışanların görevine hiçbir şekilde son verilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Başbakan Erhürman’ın söylemlerini eleştiren Hasipoğlu, hükümetin Yenierenköy Belediyesi’ne uygulamaya çalıştığı yaptırımı “doctrine of necessity” yani Rumların Güney Kıbrıs’ta Türk mallarına uyguladığı rejim olduğunu, bunun da olağanüstü hal rejimi olduğunu dile getirerek, “Bunu kendi çalışanlarımıza yapmaya kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Arıklı: “Bu insanları sokağa bırakma lüksümüz yok”

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da Yenierenköy’de personel konusunda hassas davranılması gerektiğini söyledi.

Arıklı, çalışanların işe başlama tarihleri hakkında Başbakan’ın yanlış bilgiye sahip olduğunu iddia ederek bilgi verdi.

Belediyeler Yasası’na göre Yenierenköy’de öngörülen çalışan sayısının 242 olduğunu, Yenierenköy Belediyesi’nde ise şu an çalışan sayısının 112 olduğunu belirten Arıklı, “Bu insanları sokağa bırakma gibi bir lüksümüz yok” dedi.

Erhürman: “Mali yapıya göre tavır almak gerek”

Yeniden söz alan Başbakan Tufan Erhürman, çalışanların işe başlama tarihleri konusunda yeniden bilgi isteyeceğini, yasada çalışan sayısına yönelik kotanın söz konusu olduğunu anca, mali yapıya göre  tavır alınması gerektiğini anlattı.

Başbakan Erhürman, yasaların birbirine bağlı olduğunu bu konuların doğru yorumlanması gerektiğini dile getirerek, söz konusu istemlerinin belediyelerin kapatılması yönünde olmadığını kaydetti.

Sayıştay Komitesi raporu üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Meclis Genel Kurulu’nda Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin, Ergin Ersoy, Tahir Gökçebel ve Adil Şeytanoğlu’nun başvuruları üzerine hazırlanan 3 ayrı denetçi raporuna ilişkin raporlar CTP Fazilet Özdenefe tarafından okundu.

Böylece Meclis’in bugünkü toplantısı tamamlandı. Yarınki toplantı, eski Başbakanlardan Mustafa Çağatay’ı anma töreni nedeniyle 11.00’de başlayacak.

(Kaynak: TAK)

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir