Menü Altı
Menü Altı

Tartışmalı Polis Yasası komiteye çekildi

Tartışmalı Polis Yasası komiteye çekildi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün yaklaşık 3 saat polislerin emeklilik haklarıyla ilgili yeni düzenlemeler içeren yasa önerisini görüştü ama öneri genel kuruldan geçmedi, komiteye çekildi.

Kürsüye çıkan Başbakan Hüseyin Özgürgün, yasa önerisinin bu haliyle geçmesinin sıkıntı yaratacağını, Anayasa Mahkemesi’nden de dönebileceğini söyleyerek, önerinin ya komiteye çekilmesini ya da Genel Kurula ara verilip değerlendirilmesini istedi.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise konuyla ilgili açıklamasında, “Öneri bu şekliyle geçerse bütün kamu düzenini, tek tip sosyal güvenliği yerle bir ederiz” dedi.

Bunun üzerine söz alan İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Ahmet Kaşif, Polis Örgütü (Kuruluş Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin 14 Aralık Perşembe günü komitede görüşülmek üzere Genel Kurul’dan çekilmesini önerdi.

Öneri, oyçokluğuyla kabul edildi. Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki toplantısı 18 Aralık Pazartesi günü olacak.

Angolemli

Polis Örgütü Kuruluş Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Önerisiyle ilgili ilk söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, bu hakkın verildiği tüm polislerin emekliliğe çıkacağına inanmadığını, bu nedenle düşünüldüğü gibi bir mali yükle karşılaşılmayacağı görüşünde olduğunu anlattı.

Polislerin riskli bir meslek yürüttüğünü dile getiren Angolemli, polisin görevinin farklı olduğunun kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Angolemli, diğer kamu görevlilerinin eşitsizlikten şikayet ettiğini ancak polisin risklerinin farklı olduğunu belirtti.

“Polisle dalga geçilmemelidir” diyen Angolemli, polislerin sorunlarına çare bulunmasını istedi.

Angolemli, polisin 25 yılı doldurunca emekliye ayrılabilmesine imkan sağlayacak maddesinin ilgili yasadan çıkarılmamasını isteyerek, gerekirse bu maddede düzenleme yapılabileceğini belirtti.

Hüseyin Angolemli, “Gelin görevimizi yapalım” diyerek milletvekillerine seslendi.

Erhürman

CTP Genel Başkanı ve milletvekili Tufan Erhürman, Angolemli’den sonra söz aldı.

Tufan Erhürman, önerinin yasallaşması halinde 2007’den sonra polis olanların 25 yıl üzerinden emekli olamayacağını kaydederek, “2008 sonrası işe girenler daha az mı risk alıyor, daha az mı nöbet tutuyor?” diye sordu.

Erhürman, bu noktanın komitedeki milletvekillerinin gözünden kaçtığını söyleyerek, “Yasa önerisini hazırlayan milletvekillerinin bu konunun farkında olup olmadığından emin değilim” dedi.

Tufan Erhürman, yasa önerisinin 446 polisi kapsadığını, geriye kalan bin 800 polisi kapsamadığını ifade etti.

Bu yasa önerisinin polisin içinde ayrım yaptığını dile getiren Erhürman, “Polisin içinde ayrım yapmanın haklı nedeni yoktur. ‘Yollayın Anayasa Mahkemesi’ne dönerse dönsün’ anlayışı da doğru değildir” dedi.

Kamu görevlilerinin ödeneklerini düzenleyen 47\2010 yasası üzerinden ülkedeki eşitsizliğin sürdüğünü de kaydeden Erhürman, “Bir eşitsizlik daha mı yaratılmak isteniyor” ifadesine yer verdi.

Çeler

TDP milletvekili Zeki Çeler, polisin 25 fiili yılda 72 bin saat çalıştığını kaydederek, sivil aylık çalışma saati hesaplandığında bir polisin 37,5 yıl çalıştığını söyledi.

Eylemlerle, diğer görevlerle bu saatlerin 72 bini aştığını belirten Çeler, “Eksik nokta varsa bunları düzeltebiliriz. Bunu yapıp, polislerin huzur içinde çalışmalarına yardımcı olabilmeliyiz” dedi.

Çeler, polislerin bu yasanın geçmesini ne kadar istediğini sessiz şekilde dile getirdiğini ifade etti.

Zeki Çeler, ilgili yasa önerisinin komite çalışmasında bulunduğunu da anımsatarak, “Umarım bu yasa bugün geçer. TDP olarak desteğimizi belirtiyoruz” şeklinde konuştu.

Taçoy

Bağımsız milletvekili Hasan Taçoy, polisle ilgili bir yasa önerisi, bir de yasa tasarısı olduğunu; birinin emekliliği, diğerinin de terfileri düzenlediğini söyledi.

Taçoy, terfiler konusundaki düzenlemenin emeklilik kadar önemli olduğunu vurguladı; “Polisle ilgili yasanın geçmesi şarttır” dedi.

Yasada eksiklikler varsa bunların tamamlanabileceğini kaydeden Hasan Taçoy, bunun Meclis tarafından yapılabileceğini, bundan kimsenin şüphe duymaması gerektiğini söyledi.

Angolemli

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, yeniden söz alarak, niyetin önemli olduğunu, yasadaki eksiklilerin düzetilebileceğini söyledi.

Angolemli, çağrısını yineleyerek, “Eksiklik söz konusuysa bu düzeltilsin, yasa önerisi bugün meclisten geçsin” dedi.

Soyer

CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise, sivil otoriteye bağlı olması gereken polisin Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na (GKK)bağlı olduğunu kaydetti.

Polisin GKK ile özdeşleştirilmesinin haksızlık olduğunu söyleyen Soyer, “Polis asker değildir. Sadece asayiş ve güvenlikten değil hukuk düzeninden de sorumludur” dedi.

Meclisten geçen sağlıkla ve geçici personelle ilgili yasanın Cumhurbaşkanına gönderildiğini, Cumhurbaşkanının da bu yasaları Anayasa Mahkemesine gönderdiğini anımsatan Soyer, polis yasasıyla ilgili bu sürecin yaşanmaması gerektiğini söyledi.

Soyer, “Bu işler iyi hazırlıkla ele alınmalı. Ayaküstü yapılan işler bu toplumun başına belalar getirir” dedi.

Daha sonra önerinin madde madde görüşülmesine geçildi.

Yasa önerisinin madde madde görüşülmesine geçildiğinde Başbakan Hüseyin Özgürgün söz aldı.

Özgürgün

Özgürgün, görüşleri dinlediğini, önerinin bu haliyle yasallaşması konusunda endişeleri olduğunu kaydetti.

Başbakan, gelinen aşamada, önerinin komiteye çekilmesini ya da Genel Kurula ara verip değerlendirilmesi ve düzenlenmesi önerisini dile getirdi.

Başbakan Özgürgün, önerinin Meclisten geçmesi halinde Anayasa Mahkemesi’nden dönmesinin muhtemel olduğunu da kaydetti.

“İşin mali yönünde değilim” diyen Özgürgün, bu yasanın polisler arasında sıkıntı yaratacağını ifade ederek, “Önerinin düzeltilmesi gerek” şeklinde konuştu.

Çakıcı

Bağımsız milletvekili Mehmet Çakıcı, da kürsüye çıkarak, “Burada dönen filmdir” dedi.

Çakıcı, “Milletvekillerinin başbakandan ve başbakan yardımcısından haberi yok” diyerek, “Samimi değilsiniz” ifadelerine yer verdi.

Angolemli

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, yapılanları “kıvırma” olarak nitelendirilerek, eksikliklerin Genel Kurula ara verilerek konuşulmasını istedi.

Angolemli, önerinin komiteye gönderilmesi halinde kadük olacağını söyledi.

Erhürman

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ise, “Bu oturum son derece üzücü bir hal aldı. Karar neyse versinler. Bu iş ciddiyetle yapılmadı. Maksat seçimdir. Yanlış yapılıyor ama biz buradayız, CTP olarak nisabı sağlıyoruz. Yanlışı kim yaparsa bu yapanın boynunda” dedi.

Denktaş

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bu önerinin hesap kitap yapılmadan hazırlandığını söyleyerek, “Önerinin görüşülme zamanı yanlış.  Bu konu seçim sonrasında mali ve anayasal boyutla ele alınmalı” dedi.

Denktaş, “Öneri bu şekliyle geçerse bütün kamu düzenini, tek tip sosyal güvenliği yerle bir ederiz, altından kalkılamaz hale getiririz” ifadelerine yer verdi.

Bu konuda rahat olmadıklarını da söyleyen Serdar Denktaş, “Bu konudaki sorumluluğu hep birlikte almalı, seçim yarışına kurban etmemeliyiz” şeklinde konuştu.

Kaşif

Denktaş’tan sonra söz alan UBP milletvekili ve Komite başkanı Ahmet Kaşif,  “Bu konu gündeme geldiğinde kürsü inliyordu. Herkes ‘sonuna kadar arkasındayız geçirelim diyordu” şeklinde konuştu.

Komiteye ivedilikle iletilen yasa önerisini çalıştıklarını ve öneriyi Genel Kurula gönderdiklerini belirten Kaşif, “Eksiklikleri gördük. Önerinin komiteye çekilmesini ve Perşembe günkü toplantıda konuşulanlar ışığında tekrar değerlendirmesini öneriyorum” dedi.

Kaşif’in önerisi milletvekillerinin onayına sunuldu. Öneri oyçokluğuyla kabul edildi.

Genel Kurul, 18 Aralık Pazartesi günü yasama ve denetim göreviyle toplanacak.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir