Menü Altı
Menü Altı

Sucuoğlu: “Kaos var dediler, sadece 1 doktor istifa etti”

Sucuoğlu: “Kaos var dediler, sadece 1 doktor istifa etti”

Sucuoğlu Er Meydanı’ndaydı

“Sağlık güllük gülistanlık çalışıyor”

“Girne Hastanesi’ndeki morg görevlisinin işine son verildi”

“Lefkoşa’daki yeni hastane Isparta’dakinin benzeri olacak… Cuma günü teknik heyet geliyor… Benim Ankara ziyaretim de gündemde”

“Recep Akdağ Kıbrıs için büyük şans ve iş bitirici”

“Kamudaki doktorların mesai sonrası hastanelerde baktığı hastalardan alınan paraların yüzde 50-60’ının hastaneye ve devlete vergi olarak gidecek”

ER MEYDANI (ÖZEL)

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, “Mahkeme kararının ardından ‘sağlık kaosa gidiyor’ diye manşetler atıldı ama sadece 1 doktor istifa etti” dedi.

Doktorların maaşlarına yapılan zamlarla Türkiye’den de doktor akışının başladığını ve şu anda tüm sözleşmeli kadroların dolduğunu bildiren Sucuoğu, sağlık sisteminin güllük gülistanlık çalıştığını söyledi.

Sucuoğlu, Girne Hastanesi’ndeki morg arızası nedeniyle bir cesedin bozulması üzerine buradaki görevlinin işine son verildiğini de açıkladı.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu dün akşam Kıbrıs Genç TV’de Mustafa Alkan’ın hazırlayıp sunduğu “Er Meydanı” programının konuğu oldu.

Sucuoğlu, kamu görevlisi doktorların ikinci iş yasağı konusundaki soruları yanıtlarken, temmuz ayı ortalarından itibaren bir kısım basında “Sağlık kaosa gidiyor, sağlık bitiyor, hastaneler kapanacak, yüzlerce istifa gündemde” gibi manşetler attığını, 100-150 hekimin istifa edeceğinin yazıldığını ama sadece 5 hekimin istifa ettiğini, bunlardan 4’ünün de görevine döndüğünü, sadece bir diş hekiminin istifa ettiğini açıkladı.

“‘Giden gider, kalan sağlar bizimdir’ demedik”

Mahkeme kararıyla ortaya çıkabilecek kaosu engellemek için B planları olduğunu hep ifade ettiğini kaydeden Sucuoğlu, özetle şunları ifade etti:

“‘Giden gider, kalan sağlar bizimdir’ demedik. Ne yapabiliriz diye düşündük. Yargıyı sorgulatacak birşey olmaz ama sağlığın kesintisiz halka sunulması görevini de başarmamız, istifa furyasının önüne geçmemiz gerekirdi. Doktorlarla birebir görüşmeler yaptık, örgütlerle, hukukçularla görüştük. Amacımız kavga değil, ortak paydada bu sektörü barıştırıp çıtayı yüksek tutmaktı. Şu anda bir sıkıntı yok, işler dört dörtlük gidiyor. Türkiye’den de onlarca doktor gelip hastanelerimizde görev yapıyor.”

Sağlık Bakanı Sucuoğlu, sağlık sektöründe sıkıntı yaratan ilk faktörün Döner Sermaye Yasası eksikliği olduğuna işaret ederek gece gündüz çalışarak bu konuda yasa hazırlayıp Meclis tatile girmeden önceki son toplantıda oy birliğiyle geçirdiklerini ancak Cumhurbaşkanı’na imzaya gittiğinde Anayasa Mahkemesi’nden görüş istediğini ve bir maddesinden dolayı yasanın geri döndüğünü anlattı.

Döner sermaye uygulamasının Türkiye’de 30 yıldır uygulandığını, halen 64 ülkede de var olduğunu kaydeden Sucuoğlu, yaşanan yasal sıkıntıyı aşmak için Sağlık Hizmetleri Ücretler Tüzüğü’nü döner sermayenin yedeği niteliğinde hazırladıklarını ifade etti.

Faiz Sucuoğlu, Türkiye’den doktor akışının başladığını, şu anda sözleşmeli doktor sayısını da doldurduklarını açıkladı.

“Güllük gülistanlık çalışıyor”

“Şu anda sistem güllük gülistanlık çalışıyor. Doktorlar mesailerini yapıyor. Maaşlarına zamları yaptık. Eskiden doktorlar kaçardı, şimdi geliyorlar.  Daha da Türkiye’den gelecek doktorlar var” diyen Sucuoğlu, 3 bin 400 TL maaş alan bir doktorun maaşının 6 bin 200 TL’ye yükseldiğini nöbet paralarıyla birlikte rakamın 10-11 bin TL’ye kadar çıktığını bildirdi.

“Tatmin edici maaş zammıyla Türkiye’den buraya doktor akışı başladı” diyen Sucuoğlu, hükümetin bir buçuk yılda geldiği noktanın çok iyi olduğunu, 31 Aralık 2018’e kadar bakanlığın mükellefiyeti altındaki tüm yasaların da Meclis gündemine girdiğini belirtti.

Sağlık Bakanı Sucuoğlu, yasal bir sorun çıkmazsa doktor sıkıntısı yaşamayacaklarını ifade etti.

Sucuoğlu, bakanlığın neden Ombudsman’a başvurduğu sorusunu yanıtlarken, ikinci işle ilgili mahkeme kararının ertesi günü Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin elinde ikinci iş yapan hekimlerin listesiyle kendisine geldiğini ve kendisinin de bu doktorların kliniklerinin denetlenmesi için müsteşarına talimat verdiğini anlattı.

Görevlendirilen ekinin 4-12 Ağustos arasında tüm klinikleri gezerek rapor hazırladığını kaydeden Sucuoğlu, 18 Ağustos’ta ise 5 doktorla ilgili gelen şikayetin değerlendirildiğini ve 3’ünün faaliyeti olmadığının tespit edildiğini, 2 doktor için ise soruşturma açıldığını belirtti.

Tıp-İş Başkanı da olan Dr. Sıla İncirli’nin yazdığı bir reçetenin tarihi üzerinde değişiklik yapıldığının tespit edildiğini ve İncirli’nin polise şikayette bulunulduğunu hatırlatan Sucuoğlu, bu konudaki polis soruşturmasının sürdüğünü, bakanlığın da paralel soruşturmaya devam ettiğini söyledi.

Sucuoğlu, şu anda tüm özel kliniklerin kapalı olduğunu ve vatandaşlardan doktorlarına ulaşamadıkları yönünde yoğun şikayetler aldıklarını kaydederek “Yapacak birşey yok, çünkü ikinci iş yasağı yürürlükte…” dedi.

“Serbest Çalışan Hekimler Birliği yaptıklarımızı bildiği halde bizi de Tıp-İş’i de suçluyor. Mahkeme kararını takmadığımızı söylüyorlar. Mahkeme kararını takmasak 3 temel yasayı bitirmezdik” diyen Sucuoğlu, denetledikleri 150 doktor bulunduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanlığı neden Ombudsman’a başvurdu?

Ombudsman’ın bakanlığa yazılı sorular ilettiğini, kendilerinin de ellerindeki evrakları ilettiğini anlatan Sucuoğlu, yapılan ithamlardan ciddi rahatsızlık duyduklarını ve “Sorularınızın tümünün yanıtını veriyoruz. Lütfen bize bu dayanaksız ithamda bulunan adresi de sorgulayın” dediklerini söyledi.

“Yargıya da gidiyoruz”

Sucuoğlu, “Bilmeden yanlış birşey mi yapıyoruz da bu suçlamalar yapılıyor? Bu işin ikinci adımı da yargıdır. Yargıya da gidiyoruz” dedi.

Yeni hastane inşaatları konusundaki sorular üzerine Faiz Sucuoğlu, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yaptıkları iyileştirmeleri “makyaj” diye niteledi ve “Biz göreve geldiğimizde hastanenin sıcak suyu akmıyordu. Ciddi sorun her zaman vardır. Klimalar için 1 Temmuz’dan beri ekip koyduk” diye konuştu.

Tüm yapılanlara rağmen gelinen noktanın tatmin edici olmadığını, daha yapacak çok iş bulunduğunu ifade eden Faiz Sucuoğlu, Lefkoşa’daki hastanenin miadını doldurduğunu söyledi.

“İhale Yasası’ndan usandık”

40 yıldır tuvalet sorunu yaşanan Lefke Cengiz Topel Hastanesi için ihaleye çıktıklarını, ihale işlemlerinin yasadan dolayı belli süreler gerektirdiğini kaydeden Sucuoğlu, yasanın yol açtığı zorluklardan usandıklarını “AB’nin İhale Yasası diye geçirilen bu yasa elimizi kolumuzu bağlıyor” ifadeleriyle anlattı.

Sucuoğlu, Güzelyurt’ta yeni hastane inşaatı konusundaki yargı sürecinin tamamlanmasını ve suçlu varsa da cezasını çekmesini istediklerini vurgulayarak “Ama Güzelyurtlu da bir hastaneye kavuşsun… Canlı yayından çağrı yapıyorum: yargı ve Ombudsman devreye girsin varsa bir suçlu en yüksek ceza neyse verilsin” ifadelerini kullandı.

“Morg görevlisinin işine son verildi”

Sucuoğlu, Girne Hastanesi’ndeki morg arızası ve bir cesedin bozulması konusundaki soruyu yanıtlarken yaşanan süreci özetledi ve buradaki görevlinin işine son verildiğini açıkladı.

Bu gibi durumlarda bir uyarı sistemi olması gerektiğini ancak 40 yıldır hiçbir hastanede böyle bir sistem bulunmadığını kaydeden Sağlık Bakanı Sucuoğlu, bu olayın ardından olası arızalara erken müdahale etmeye imkan sağlayacak bir uyarı sisteminin kurulması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Sucuoğlu,yanlış kan verildiği için ve ameliyat sırasında hayatını kaybeden hastalar konusundaki soruşturmaların da savcılıkta olduğunu, hiçbir şeyin halı altına süpürülmediğini belirtti.

Lefkoşa’da yeni hastanenin Esnaf ve Zanaatkarlar Sitesi arkasındaki alanda inşa edileceğini hatırlatan Faiz Sucuoğlu, fiziki planlamanın yapıldığını ancak 1.5 milyar TL para gerektiğini, bunun da KKTC bütçesinin neredeyse üçte birine yakın olduğunu açıkladı.

“Cuma günü Türkiye’den teknik heyet gelecek”

Aynı zamanda Türkiye’nin eski Sağlık Bakanı olan, Kıbrıs İşleri Koordinasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın “gerekli hazırlığı yapın” demesi üzerine yeni hastane için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Faiz Sucuoğlu, yeni inşa edilecek hastaneler konusundaki çalışmalar çerçevesinde yarın (cuma) Türkiye’den teknik heyet geleceğini açıkladı. Sucuoğlu, bu heyetin çalışmalarının ardından ihalelerin açılacağını bildirdi.

Sucuoğlu, hem Karpaz’da yapılacak hem de Lefke Cengiz Topel Hastanesi projelerinin tamamlanmak üzere olduğunu, Türkiye’nin bunlara da katkıda bulunmak istediğini kaydederek teknik heyetin tüm bunları yerinde göreceğini belirtti. Faiz Sucuoğlu, Cengiz Topel’in hemen yanına 60 odalı 120 yataklı entegre bir hastane yapılacağını, eksi binanın nostalji olarak yerinde kalacağını ama gecekondu gibi olan eklentilerin yıkılacağını anlattı.

Lefkoşa’ya Isparta benzeri hastane

Lefkoşa’daki yeni hastanenin ise Isparta’dakine benzer yapılacağını açıklayan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, kendisinin Ankara ziyaretinin de gündemde olduğunu bildirdi.

Sucuoğlu, Recep Akdağ’ın “Kıbrıs için büyük şans ve iş bitirici bir kişi” olduğunu ifade ederek, Akdağ’ın KKTC ziyaretini tamamlayıp Ercan’a giderken kendisine “Karayolları ile konuş, yeni yol yapılırken çember hastaneye yakın olsun” dediğini ifade etti.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Genel Sağlık Sigortası konusundaki yasanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca teknik komiteye sunulacak aşamaya getirildiği bilgisi bulunduğunu kaydederek “Sağlıkta 30 yıllık rüyadan bahsediyoruz. Bunun 4 bacağı var: Genel sağlık sigortası, döner sermaye, hasta hakları ve genel sağlık…” diye konuştu.

ALS hastaları

Sucuoğlu, bir izleyici sorusunu yanıtlarken ALS hastaları için gelecek yılın bütçesine ödenek koymaya çalışacaklarını belirtti.

“Paranın yüzde 50-60’ı devlete vergi olacak”

Faiz Sucuoğlu, “Sağlık ücretli mi, ücretsiz mi?” sorusuna karşılık da özetle kamudaki doktorların mesai sonrası hastanelerde baktığı hastalardan alınan paraların yüzde 50-60’ının hastaneye ve devlete vergi olarak gideceğini, kaçağın da ciddi boyutta ortadan kalkacağını söyledi.

Bakanlıkta geçirdiği 16 ayda yaptıklarını 6 buçuk sayfada özetlediğini kaydeden Sağlık Bakanı Sucuoğlu, yine de eksikliklerin bulunduğunu, hastane binalarının eski olduğunu ancak bir buçuk yıl öncesiyle kıyaslandığında şimdi hastanelerdeki sunumla ilgili ciddi farkın görüldüğünü ifade etti.

Sucuoğlu, medyadaki olumsuz haberler konusuna değinirken bir gazetecinin kendisine tirajı artırmak için sağlıkla ilgili yayınlarda kötü bir tablo gösterildiğini söylediğini kaydetti.

Devlet Laboratuvarı’ndaki denetimlerde bugünlerde analiz yapılabilen ürün sayısının 323 çeşide yükseltileceğini; aralık başı itibarıyla da 400’e çıkılacağını açıklayan Sucuoğlu, tarımsal ürünlerdeki kalıntı limiti konusunda yakın geçmişteki tartışmaya da değindi ve kabul edilebilir kalıntıdaki artı-eksi rakamların çok tepki gördüğünü oysa bunun güney Kıbrıs’ta ve Avrupa’da da uygulandığını anlattı.

Sucuoğlu özetle “Tarım Dairesi bunu denedi, 2 aydan sona yer gök inledi. Ahkam kesenler daha sonra hatalarını öğrendi. Rum tarafında 15 olan ve normal kabul edilen şey, bizde 10’dur.  11 olduğu anda da o ürünü toplayın deriz” diye konuştu.

Eski bir Turizm Bakanı olarak Mustafa Alkan’ın turizmle ilgili sorularını da yanıtlayan Faiz Sucuoğlu, Larnaka’dan gelen turistler için sadece özel ilgi turizmiyle ilgiliyse 15 Euro; Ercan’dan mass turizm gelen turistler içinse 120 Euro kişi başı teşvik uygulandığını ifade etti.

Bu konuda bilgisizce yorumlar yapıldığını belirten Sucuoğlu, tepkiler üzerine teşviklerin kaldırılmasının gündemde olduğunu ancak kendisinin kaldırılmasını yanlış bulduğunu, Ercan Havalimanı devre dışı bırakılmadan Larnaka’dan gelecek turistler için de teşviklerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Sucuoğlu, yeni charter uçuşlar ve destinasyonlar bulmak gerektiğini belirterek KTHY’nin batırılmasının Kıbrıs Türk tarihinin en acı olaylarından biri ve Kıbrıslı Türklerin kendine güvenini kaybettiği köşe taşı olduğunu kaydetti.

Vatandaşlıklar

Er Meydanı programında son günlerin tartışmalı “vatandaşlık” konusundaki soruları da yanıtlayan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, siyasi duruşlarının, vatandaşlık vermeyi sürdürme yönünde olduğunu söyledi.

“Detay bilmiyorum, yarın araştırıp bilgi vereyim”

Mustafa Alkan’ın “Turist vizesiyle gelen birine vatandaşlık verildiği doğru mu? Bu kişiye neden vatandaşlık verildi?” soruları üzerine Sucuoğlu, “Bildiğim kadarıyla tüm vatandaşlıklar özellikle sağlık ve güvenlik soruşturması yapılmadan bizim önümüze gelmez. Bir günde vatandaşlık verilmesi diye birşey yoktur. Turist vizesiyle gelmiş olabilir, detayı bilmiyorum ama güvenlik ve sağlık soruşturması olmadan mümkün değildir. Öyle birşey yaptığınız anda zaten mahkemeden geri döner. Yarın araştırıp detayını vereyim. Eğer herhangi bir yanlış varsa ben yarın bu konuyu sizinle paylaşırım” dedi.

Sucuoğlu, programın sonunda ise ülkenin daha uzun ömürlü iktidarlara ihtiyacı olduğunu belirterek “40 yılda 39 hükümetle gördük ki duvara tosladık” yorumunda bulundu.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir