Menü Altı
Menü Altı

Dr. Küçük ölümünün 34’üncü yılında özlemle anıldı

Dr. Küçük ölümünün 34’üncü yılında özlemle anıldı

Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük, 34’üncü ölüm yıldönümünde Dr. Fazıl Küçük Anıtı’nda düzenlenen törenle anıldı.

Törene Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Dr. Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Derya Kanbay, KTBK Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, GKK Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bazı bakan ve milletvekilleri, askeri ve sivil yetkililer, öğrenciler katıldı.

Tören Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Dr. Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük’ün anıta çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından yarıya indirilmesiyle devam eden tören, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın anıt özel defterini imzalaması ve konuşmasını yapmasıyla sona erdi.

Cumhurbaşkanı Anıt Özel Defterini imzaladı

Akıncı Anıt Özel Defteri’ne şunları kaydetti:

“Aziz Doktor Fazıl Küçük,
Aramızdan ayrılışınızın 34. yılında sizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz.
Kıbrıs Türk halkına en zor zamanlarda önderlik ettiniz. Bir doktor ve gazete sahibi olarak ve gerektiğinde de bir siyasetçi yıllarca toplumumuza hizmetler verdiniz.
Bu adada tahakküm altına girmeden özgür bir toplum olarak yaşayabiliyorsak ve eşitlik güvenlik içinde yeni bir gelecek inşası için çalışma yapabiliyorsak, bunda sizin özverili çabalarınızın büyük rolü vardır.
Halkımız bu katkılarınızı hiçbir zaman unutmayacaktır. Ruhunuz şad olsun”

Akıncı: “Bugüne yaktığı ışıkla toplumsal yaşamımız için büyük bir değere sahiptir”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün, 34’üncü ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “Aramızdan ayrılışının 34’üncü yılında bugün bir kez daha saygıyla andığımız Dr. Fazıl Küçük, sadece geçmişte verdiği hizmetlerle değil, bugüne yaktığı ışıkla da toplumsal yaşamımız için büyük bir değere sahiptir” dedi.

Doktorun çok yönlülüğünün, siyasal anlayışına yansıdığını ve toplumsal mücadelesini de çok yönlü kıldığını söyleyen Akıncı, “Hayatı boyunca muayenehanesine kapanmış, kazanç peşinde koşan bir hekim olmadı. Toplumsal dayanışmanın ulvi örneklerini sergiledi; muhtaçları ücretsiz tedavi etti, yoksullara ilaç verdi” diye konuştu.

“Hiç yalpalamadan kalemine sahip çıktı”

Dr. Küçük’ün sorunları dile getirmek ve toplumsal bilinci uyandırmak amacıyla yoğun çaba harcadığını, bunun için, o günün zor koşullarında gazete çıkardığını belirten Akıncı, bir yandan teknik yetersizliklerle diğer yandan sömürge yönetiminin uyguladığı sansürle mücadele ettiğini ancak hiç yalpalamadan kalemine sahip çıktığını vurguladı.

Siyasal yaşamında yeri geldiğinde belediye meclis üyeliği, yeri geldiğinde Cumhurbaşkanı Muavinliği yaptığını söyleyen Akıncı, “Ama en çok da sorunları anlatmak ve halkı örgütlemek için sokakları, köyleri dolaşmaya zaman harcadı. Halka liderlik yaparken dahi halkın içinden biri olarak kalmaya devam etti” diye konuştu.

Akıncı, şöyle devam etti:
“ ‘Ben yalnız mensup olduğum cemaati ilgilendiren meseleleri kaleme alan naçiz bir ferdim’ demeyi sürdürdü, tevazuyu elden bırakmadı. Kıbrıslı Türklerin varoluş mücadelesine Rauf Denktaş’la birlikte liderlik yaptı. Rum Yunan milliyetçiliğinin Enosis planını bozmak için içte halkını örgütledi, dışta özellikle Türkiye’nin desteğini sağlamaya dönük çalışmalar yaptı.
Fakat siyasal yaşamını sadece Rum liderliğinden kaynaklanan tehditlerle mücadeleye hasretmedi. Toplumun iç sorunlarını da önemsedi. Ekonomik ve sosyal gelişme için gerekli adımların atılması konusunda yoğun çaba harcadı. Evkaf’ın ve eğitim işlerinin Türk idaresine devrinde, onun sergilediği kararlı tutumun büyük katkısı oldu”

“Bağnazlığa, gericiliğe ve din istismarına karşı durdu”

Akıncı, Küçük’ün çağdaşlaşma amacına sıkı sıkıya bağlı olduğunu, bağnazlığa, gericiliğe ve din istismarına karşı durduğunu söyleyerek, dini mahkemelerin kaldırılarak, yerine aile mahkemelerinin kurulmasını sağlayan mücadeleye önderlik yaptığını kaydetti.

Dr. Küçük’ün toplum sorunlarını bir bütün olarak kavrayan ve var olma mücadelesini sadece Kıbrıs sorunu bağlamına indirgemeyen tavrının, bugüne ışık tuttuğunu söyleyen Akıncı, toplumsal hayatın bir bütün olduğunu, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel alanlarda aynı anda mücadeleyi gerekli kıldığını belirtti.

Akıncı, “Kıbrıslı Türkler olarak Ada’da eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde bir barış ortamını tesis edebilme uğraşımızı sürdürmekle beraber, çağdaş ve müreffeh bir toplum olma yolunda içimize çeki düzen verme kararlılığını da sergilemeliyiz. Bu düşüncelerle, unutulmaz lider Dr. Fazıl Küçük, Rauf Denktaş ve tüm mücadele arkadaşlarını bir kez daha saygıyla anarım.
Ruhları şad olsun” dedi.

AKM’deki tören

Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün 34’üncü ölüm yıldönümü nedeniyle Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde anma töreni düzenlendi.

Törene Meclis Başkanı Sibel Siber, Dr. Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK)Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK)Tuğgeneral Tevfik Algan, 28.Tümen Komutanı Tuğgeneral Mahmut Altun, 39. Tümen Komutanı Tuğgeneral Erdal Şener, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, GKK Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Cemal Volkan, siyasiler, okullardan, kurum ve kuruluşlardan temsilci ve yetkililerle vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bugün saat 11.15’te başlayan törende Dr. Fazıl Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük konuşma yaptı.  Atatürk Meslek Lisesi korosu sahne alarak müzik ve şiirlerle Küçük’ü andı. Dr. Küçük’ün hayatı ve mücadele yıllarındaki liderliğiyle ilgili gösterim de yapıldı.

Küçük: “Bölünmüş, parçalanmış, hatta hükümet kuramayacak kadar aciz durumda görünmememiz gerek”

Mehmet Küçük, birlik ve beraberliğin babasının en fazla önem verdiği konular olduğunu söyleyerek, konuşmasını bunun üzerine yapacağını söyledi.

7 Ocak’ta yapılan Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’ne işaret eden, şu anda hem kurulması hem de devamlı olması zor görünen bir koalisyon hükümetini oluşturma çabası olduğunu söyleyen Küçük, “Demokrasilerde değişik ideoloji ve ekonomik görüşlerde siyasi partiler olur. Fakat bizim gibi küçük ülkede 8 değişik görüşte 8 siyasi partinin olması ve halkın yüzde 40’ının sandığa gitmemesi alarm zillerinin çaldığını gösteriyor” dedi.

Küçük, “Halkın sandığa gitmemesi demokrasi koşullarında kabul görse bile bizim, birliğe en fazla ihtiyaç duyulan zamanda ne Rum’a ne de dış dünyaya bölünmüş, parçalanmış, hatta hükümet kuramayacak kadar aciz bir durumda görünmememiz gerek” şeklinde konuştu.

Mehmet Küçük, Dr. Fazıl Küçük’ün 1942’den başlayarak hayatını kaybettiği 1983 yılına kadar farklı tarihlerde Halkın Sesi Gazetesi’nde yayımladığı ve Kıbrıs Türk halkına birlik ve beraberlik mesajı verdiği yazılarından kesitler de okudu.

“Vatanının, milletinin çıkarı söz konusu olduğunda o koltuktan kalkmasını bildi”

Mehmet Küçük, babasının kazanacağından emin olmasına rağmen 1973 yılında yapılan seçimlere katılmadığını da söyleyerek, “ Vatanının, milletinin çıkarı söz konusu olduğu zaman o koltuktan hiç çekinmeden kalkmasını bildi. O seçime katılmış olsaydı, halk ikiye bölünür, büyük ihtimalle bugünleri göremezdik” şeklinde konuştu.

Dr. Küçük’ü rahmetle andıklarını kaydeden Mehmet Küçük, babasının kaleme aldığı söz konusu yazıların yol gösterici olmasını diledi.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir