Menü Altı
Menü Altı

19 milletvekili federasyon görüşülsün istemiyor

19 milletvekili federasyon görüşülsün istemiyor

Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve bağımsızlardan 19 milletvekili,  Meclis’in “federasyonun müzakerelerde bir çözüm modeli olmaktan çıktığına” ilişkin karar alması için öneri sundu. 19 milletvekilinin karar önerisi, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na verildi.

CTP karara tepki gösterirken, MDP destek belirtti.

Karara destek veren örgütler arasında gösterilen Avcılık ve Atıcılık Federasyonu ise bilgileri dışında adlarının kullanıldığını ve böyle bir şeye destek vermediklerini açıkladı.

Karar önerisi, “Cumhuriyet Meclisi’nin bugüne kadar öngördüğü çözüm şekillerinden biri olan iki kesimli, iki toplumlu federasyon yönündeki karar ve/veya önerilerinin iptal edilmesi, federasyon görüşmelerine bu bağlamda son verilmesi ve federasyon görüşmesinin zemin olarak kullanılmamasını” içeriyor.

Öneride imzaları bulunan UBP Milletvekilleri Zorlu Töre, Ahmet Kaşif, Hamit Bakırcı, Ersin Tatar ile Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, Cumhuriyet Meclisi Mavi Salon’da basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, öneriye destek veren örgütlerin temsilcileri de katıldı.

Öneri sahipleri adına konuşan Zorlu Töre,  federasyon temelindeki çözüm arayışının artık tükendiğini, görüşmelerin kaldığı yerden devam edemeyeceğini ifade ederek, “Yeni süreç ancak eşitlik zemininde, devletten devlete yapılacak görüşmeler şeklinde olabilir. Bu da Kıbrıs’ta iki ayrı bağımsız devlet gerçeğinin kabulü ve tanınmasıyla mümkündür” dedi.

Basın açıklamasından sonra Töre, öneriyi Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı’ya sundu.

Alanlı, gereğinin yapılacağını, önerinin Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’ne iletileceğini kaydetti.

Kimlerin imzası var?

Töre, öneriye imza koyan vekilleri, “Dursun Oğuz, Ahmet Kaşif, Hamit Bakırcı, Hüseyin Avkıran Alanlı, Menteş Gündüz, Zorlu Töre, Kemal Dürüst, Özdemir Berova, Erdal Özcenk, Ersin Tatar, Sunat Atun, Nazım Çavuşoğlu, Hasan Taçoy, Ünal Üstel, Ali Pilli, Faiz Sucuoğlu, Önder Sennaroğlu, Fikri Ataoğlu ve Hamza Ersan Saner” olarak sıraladı.

Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek’in yurtdışında olduğunu  ve gelince öneriyi imzalayacağını teyit ettiğini kaydeden Töre, bir soru üzerine, konunun Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün de Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın da bilgisinde olduğunu ifade etti.

Töre, ayrıca, konunun UBP Parti Meclisi’nde de görüşüldüğünü dile getirdi.

Avcılık Federasyonu: “Böyle bir oluşumda yokuz”

Öte yandan öneriye destek veren 26 örgüt arasında “Avcılık ve Atıcılık Federasyonu” adının yer alması üzerine açıklama yapan Avcılık Federasyonu Başkanı Erhan Keser, böyle bir şeyden haberleri olmadığını ve Meclis’e sunulan öneriye Kıbrıs Türk Milli Varoluş Konseyi bünyesinde destek veren örgütler arasında olmadıklarını açıkladı.

Avcılık Federasyonu Başkanı Keser, uzun zamandır Avcılık ve Atıcılık Federasyonu diye bir oluşum da olmadığına dikkat çekerek iki ayrı federasyon olduğunu hatırlattı ve politikayla ilgileri de olmadığını vurguladı.

UBP Milletveili Zorlu Töre basın toplantısında 26 örgütün kendilerine destek verdiğini kaydederek, Kıbrıs Türk Milli Varoluş Konseyi bünyesindeki örgütleri “KKTC Parlamenterler Birliği, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Ulusal Halk Hareketi, Kıbrıs Türk Basın Konseyi, Dünya Kıbrıs Türkleri Vakfı, Erenköy Mücahitler Cemiyeti, Sönmezliler Ocağı, KKTC’yi Koruma Derneği, TBK Gaziler Derneği, Emekli Mücahitler Derneği, Emekli Astsubaylar Derneği, Rauf R. Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği, KKTC Çukurovalılar Derneği, KKTC Malatyalılar Derneği, KKTC Gaziantepliler Derneği, Kıbrıs Türk Kadınlar Derneği, Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi, Tekvando Karate Federasyonu, KKTC Avcılık Atıcılık Federasyonu, Kıbrıs Türk Kadınlar Konseyi, The Association Of Turkish Cypriots Abroad, Veterinerler Hekimler Birliği, Mücahit Komutanlar Derneği, Dr. Fazıl Küçük  Hareketi, Vakıf Emeklileri Derneği, KKTC Tüketiciler Derneği” olarak açıklamıştı.

CTP’den tepki

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP); bugün  19 milletvekilinin  Meclis’in federasyonun müzakerelerde bir çözüm modeli olmaktan çıktığına ilişkin karar alması için Cumhuriyet Meclisi Başkanlığına öneri sunmasını eleştirdi.

CTP’den yapılan açıklamada, “Güney Kıbrıs Temsilciler Meclisi’nin aldığı kararı kınamak üzere hazırladıkları  öneriyi bizimle istişare etmeden Meclis’e vermelerinin yanlış olduğunu kabul ederek geri çekenler, bugün de federasyonun artık bir çözüm modeli olmaktan çıktığına ilişkin karar önerisini imzalayıp Meclis’e vermişler. Yine bizimle herhangi bir istişare ihtiyacı duymadan yaptıkları bu girişim, Kıbrıs sorununu seçim propagandası uğruna istismar ettiklerinin açık bir kanıtıdır” ifadeleri yer aldı.

“Kıbrıs Türk halkına değer vermeyen, gerçek ihtiyaçlarını hiçe sayan bu girişim bizim için yok hükmündedir” denilen CTP açıklamasında, Kıbrıs sorunu için karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ancak Birleşmiş Milletler himayesinde yürütülen müzakerelerle ulaşılabileceği vurgulandı.

Açıklamada, bugünkü girişimin  Kıbrıs Türk halkını yine dünyadan koparacak, üstündeki izolasyon koşullarını ağırlaştıracak büyük bir tehlike olduğu belirtilerek, “Ülkeyi kamplara bölerek kendilerinden olanlara menfaat sağlamayı tek amaç olarak görenler, şimdi de Kıbrıs sorunu üstünden yeni ve bilindik bir başka kamplaşmaya yönelmektedirler” denildi.

CTP açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Ülkenin hiçbir sorununa çözüm üretmeyenlerin, yıllardır devam eden müzakerelerde ortaya çıkan parametreleri yerle bir etmeyi göze alarak bu topluma zarar vermelerine asla izin vermeyeceğiz.

Bizler dün olduğu gibi bugün de Kıbrıs Türk halkının kendi ülkesinde kendi kendini yöneteceği ve eşit ortak olarak gelecekte de söz ve yetki sahibi olacağı bir düzenin güvencesi olmaya devam edeceğiz. Ve inanıyoruz ki gerçekçi tek çözüm modeli olan Federal Kıbrıs’tan vazgeçmeyecek olan halkımız da kendilerini dünyadan koparmaya niyet edenlere cevabı çok kısa süre sonra sandıkta verecektir. Bu nedenle son dönemde Monaco-Cebelitarık-Hong Kong gibi model arayışına giren hükümet yetkililerini ciddiyete davet ederiz.”

MDP’den destek

Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP), 19  milletvekilinin federasyonun müzakerelerde bir çözüm modeli olmaktan çıktığına ilişkin karar alınması  için Meclis’e sunduğu öneriye destek belirtti.

MDP’den yapılan yazılı açıklamada,  oyalama taktiği ile görüşmelerin sürdürülmesinin Kıbrıs Türkü’ne yapılan en büyük haksızlık olduğu, iki ayrı devlet zemininde görüşmelerin sürdürülmesinin her açıdan daha sağlıklı sonucun alınmasını sağlayacağı ifade edildi.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir